Parlando 1964/1, 22.-23. p.

 

Zongora tananyag Jugoszláviában

 

Talán négyszáz-ötszáz éve állhat a vaskos kőépület a dubrovniki vár-városban: reneszánsz ívelésű ablakán át az Adriára nyílik tágas kép. Olyan a víztükör, mintha zöld olaj folyna odalenn, és benne Lokrum szigete kerek bőrpajzsra emlékeztet. Pontosan úgy, ahogyan a homéroszi költemény először lefestette. A félezer éves falak között, a több évezredes tájképben - kissé meglépő ellentét Bartók mai zenéje a kitűnő modern zongorán…

 

Jászenikával beszélgetünk zongorája mellett. Pár éve még növendékként ismertük meg őt. Most már komoly zongoratanárnő, hangversenyező művész, és a legújabb jugoszláv zongoraoktatási irányok követője. Mit kellett elvégeznie, hogy idáig jutott?

 

- A jugoszláv zongoratanítás első tíz éve két részre tagolódik, éppen úgy, mint a magyar: alsó fokra és középfokra.

Az alsó fokú hangszeres képzés hat évig tart. (I.-II.-III. etápra tagolódik. Egy-egy etáp tehát két-két évi zongora anyagot ölel fel.)

 

A tananyagot hatalmas címtárból választják ki, melyben a preklasszikus irodalomtól kezdve a modern jugoszláv szerzőkig igen változatos zongoraműveket sorolnak fel. Ez a jegyzék minden zongoraoktatónak megvan, de csak kéziratban találkoztunk vele. Igen sok az etűd-anyag. Erre különösen nagy gondot fordítanak. A miénknél jóval gazdagabb a szonatina és szonáta választékuk is.

 

Az alsó fok 1.-4. évének anyagából - csak pár, általunk is ismert szerzőt és művet kiragadva -, a következőkből válogatnak. Czerny-, Germer-, Gurlitt-, Lemoine-, Malz, Schmidt-etűdök, Bartók: Mikrokozmosz, polifonikus művek a XVII.-XVIII. század szerzőitől, Pleyel, Wanhal, Haslinger, Schmidt, Beethoven, Clementi és mai jugoszláv szerzők szonatinái, Goedike, Gurlitt, Frank, Grecsaninoff, Schumann, Csajkovszkij, Dowley, Bartók, Majkapar, Kabalevszkij, Schott és mai jugoszláv szerzők előadási darabjai.

Szembetűnő, hogy az alsó fok 5.-6. évében már Cramer-, Bülov-etűdök, Haydn szonatinák közül G-, C-, D-, É-, A- és Es-dúr szonatina, Mozart: C-, G-, B-, F-, Es-, D-dúr szonáta, Beethoven: C-dúr rondó, Schumann: Bunte Blätter, Schubert: Scherzo-k, Beethoven: Ecossaises, Schumann: Kinderscenen, Debussy: Gyermekkuckó, Csajkovszkij: Gyermekalbum, Bartók: Gyermekalbum, Bartók: Gyermekeknek füzetei vannak műsoron.

 

- Hogyan jutnak az alsó fokon is ilyen magas szintre, hogy az 5.-6. évben már Beethoven és Mozart szonátákat is játszanak?

 

- Erre a tanítási idő ad választ. Ugyanis az első évben heti háromszor 30 perc, a második és harmadik évben heti kétszer 30 perc, és a negyedik, ötödik és hatodik évben kétszer 45 perc az oktatási idő. Összehasonlítva a miénkkel mintegy 30 százalékkal több időt fordítanak hangszeres oktatásra.

 

A középfokú zongoraoktatás négy évig tart. (I.-II. etápra tagolódik.) Az első és a negyedik esztendőben heti háromszor 60 perc, a második és harmadik évben pedig heti kétszer 60 perc az oktatási idő. Itt is előnyösebb a helyzetük a miénknél. A középfok utolsó etápjában, többek között az alábbi művek szerepelnek: Czerny: Schule des Virtuosen, Kullak: Oletav etüde, Moscheles: Etüde, Thalberg-, Moskovszky-, Mendelssohn-, Arensky-etűdök, Bach: Wohltemperiertes Klavier, prelúdiumok és fúgák, Beethoven: c-moll, F-dúr, op. 10., D-dúr, op. 10., c-moll, op. 13., C-dúr, op. 3. A-dúr, op. 2., As-dúr, op. 26., B-dúr, op. 22., Es-dúr, op. 7., Fis-dúr, op. 28., D-dúr, op. 20. Mozart: A-, D-, B-, G-dúr szonáták, Liszt: Liebestraum, Brahms: Rapszódiák, Mendelssohn: Rondó, variáció. Debussy: Suite Bergamasque. Bartók: Mikrokozmosz V-VI.

 

Feltűnően sok jugoszláv szerző neve szerepel a zongora tananyag jegyzékben: közel 50%-ot tesznek ki! E jugoszláv - pontosabban szerb, szlovén, horvát szerzőket mi alig-alig ismerjük, műveiket nem hallani. Íme, egy részük a bő névsorból: Adarnic, Baranovic, Bersa, Bielinski, Cipra, Devie, Gotovac, Grgosevic, Hríztic, Konyovíc, Kozína, Kunc, Lang, Lopaz, Livadic, Matetic, Matz, Mokranyec, Miletdc, Merku, Osterc, Papondopolo, Prosev, Radic, Rapacic, Skerjanc, Stahulyák, Tajcevic, Zajcz (Zrínyiről operát írt), Zupanovic stb. Némelyikük 2-3 művel is szerepel a zongora tananyagban.

 

Alsó fokú zongoraoktatás van minden jelentősebb városukban Dubrovniktól, Skopjetól, fel egészen Suboticáig. Középfokú zongoraoktatás és tanárképzés a nagyobb városokban folyik. Szarajevóban, Zágrábban, Beográdban.

 

A zeneélet igen eleven. Utcán és kirándulásokon, a vasúton és a hajókon, a vendéglőkben és tánchelyeken mindenütt szólnak a népdalaik is, a városias dallamaik és a nemzetközi táncdalok is. Nyári szabadtéri szimfonikus hangversenyeiken pedig nemcsak az idegenek, nemcsak a városiak - hanem a népviseletben járó környékbeliek is szép számmal megjelennek.

Volly István