Parlando 1964/5, 22.-23. p.

 

Az ISME konferencia előkészülete

 

A 6. ISME konferenciára nemcsak idehaza folynak szorgosan az előkészületek. Készülnek a nagy nemzetközi találkozóra öt világrész zenepedagógusai, készül a zenei bemutatók műsoraira 15 külföldi és számtalan ifjúsági csoport, felkészülnek a plenáris és munkacsoportülések előadásaira különböző országok zenetudósai és elméleti pedagógusai s már útban vannak Budapest felé azok a ládák, melyek a nemzetközi zenepedagógiai kiállítás anyagát tartalmazzák. S ahogy közeledik június 26-a, úgy fokozódik az érdeklődés a konferencia iránt, amelynek gazdag programjából olvasóink tájékoztatására kiragadunk néhány adatot.

 

Előadások, viták

 

A konferencia központi témája a XX. század zenéje és a zenei nevelés. E főtémát mintegy 20 tárgykörre bontotta fel az ISME vezetősége s ugyancsak megtörtént a felkért és önként jelentkező előadók beosztása a megadott tematika alapján. (Naponként kétszer, délelőtt 11.00-12.30, délután 16.00-17.30 között kerül sor a plenáris ülésekre, reggel 9.00-10.30 között pedig párhuzamosan három csoportban folynak majd az előadások és viták.)

 

Az előadók között számos illusztris tudós és pedagógus nevével találkozunk. Az ünnepi megnyitó ülésen beszél dr. Samuel Baud Bovy, az ISME elnöke, a genfi Conservatoire igazgatója Bartók, Kodály és Hindemith jelentőségéről a zenei nevelésben, ugyanakkor várjuk Kodály Zoltánnak, az ISME egyik alelnökének beszédét.

 

A magyar zenei nevelés egyes kérdéseiről tart előadást Mihály András, Sándor Frigyes, Ujfalussy József, Friss Gábor, Dobray István, Fasang Árpád, Péter József, Szende Ottó és Ádám Jenő. A külföldi előadók népes táborából néhány kiragadott név: Minoru Yanamato, a hirosimai egyetem professzora Japán, Jean L. Broeck, a genti egyetem tanára Belgium, dr. Jacques Chailley, a Sorbonne zenetudományi intézetének igazgatója, dr. Edmund Cykler, az oregoni egyetem tanára USA, Norman Dello Joyo, New York City, Dimitri Kabalewski, Moszkvai konzervatórium, dr. Olavi Pesonen, helsinki szakfelügyelő, dr. W. Siegmund-Schultze Halle, dr. Wilhelm Keller, a salzburgi Orff intézet igazgatója, dr. Georg Knepler, Humboldt egyetem Berlin, David Tunley, ausztráliai egyetemi tanár, Prof. K. P. Sadlo, Prága, Josa Pozgay, Zagreb, Marguerite Croptier, a genfi Dalcrose iskola igazgatója és még sokan mások.

 

Bemutató órák, zenei műsorok

 

A konferencia munkanapjain minden reggel 8.00-8.45 között bemutató órát tartanak magyar pedagógusok, hogy a külföldi érdeklődők megismerkedhessenek az óvodai, általános- és középiskolai énekórák menetével, hogy betekintést nyerjenek a zeneiskolai és szakiskolai szolfézsoktatás módszerébe, végül részt vehetnek egy „Ifjú Zenebarát” klubfoglalkozáson. Ugyancsak magyar szereplők adnak 15 perces műsorokat a délelőtti és délutáni plenáris ülések előtt, a Fővárosi Zeneiskola-szervezet, a győri, szegedi, miskolci szakiskolák, a szombathelyi zeneiskola növendékeinek, valamint a Szemere utcai általános iskola fiúkórusának, a Zeneművészéti Főiskola kamarakórusának és a Nőtanács lánykórusának közreműködésével. Ezeken a „villám” műsorokon kívül 14.30-15.30 között mindennap egyórás zenei bemu- tatókra, esténként pedig ifjúsági hangversenyekre kerül sor, néha párhuzamosan is. Az ebéd utáni hangversenyek keretében adnak műsort a Fővárosi Zeneiskola-szervezet, a Bartók Szakiskola növendékei, valamint a KISZ központi művészegyüttese s magyar hangversenyre kerül sor július 1-én, hét énekkar, illetve zenekar közreműködésével. Ennek az estnek utolsó számaként Kodály Magyarokhoz című kórusát mintegy 800 magyar és külföldi fiatal fogja énekelni Forrai Miklós vezényletével.

 

Bizonyára nem csekély szerepe van a magyar zeneoktatás iránt megnyilvánuló nagy érdeklődésnek is abban, hogy a 6. ISME konferenciára minden eddiginél több külföldi ifjúsági csoport jelentette be részvételét. Már a puszta felsorolás is sejtetni engedi, hogy sok kitűnő produkcióra és sok mai mű előadására számíthatunk. A következő csoportok fognak az ISME rendezvényeinek keretében fellépni. Bodra Smena úttörőkórus Bulgária, Brnoi gyermekkórus, gyermekfúvós- együttes Kyov városából és a bratislavai konzervatórium kamarazenekara Csehszlovákia, a Koppenhágai Zeneakadémia és Pedagógiai főiskola ének- és zenekara, Dánia, a párizsi és lillei Conservatoire-ok szólistái és kamaraegyüttesei, Franciaország, a belgrádi Stankovic zeneiskola zenekara és szólistái, Jugoszlávia, a lipcsei Tamás-templom gyermekkórusa, a hallei egyetem kamaraénekkara NDK, a Gächinger Kantorei kórusa NSZK, a genfi Conservatoire szólistái Svájc, a vilniuszi konzervatórium kamarazenekara Szovjetunió, és a princetowni egyetem énekkara USA. Mindezek az együttesek fellépnek a konferencia délutáni és esti hangversenyein, s minthogy a tematika századunk zenéje, a műsorokban elég sok mai mű is szerepel.

 

A konferencia résztvevőinek tiszteletére az Operaház műsorra tűzi Bartók három színpadi művét, a Zeneakadémián megtartandó záróhangversenyen pedig az Állami Hangversenyzenekar ad elő Liszt, Bartók, Kodály és Weiner műveket Kórody András vezényletével.

 

Résztvevők

 

Minthogy az ISME előző konferenciáin csak a nemzetközi társaság egyéni tagjai vagy tagszervezeteinek küldöttei vehettek részt, a szocialista országok zenepedagógusai elenyésző számban voltak képviselve. Budapesten más lesz a helyzet, mert az ISME vezetősége lehetővé tette a tagdíjak és részvételi díjak forintban való befizetését. Így ezúttal a konferenciának valóban nemzetközi jellege lesz, mert öt világrész 25 országából mintegy 350 külföldi pedagógusa jön el Budapestre, hogy részt vegyen az ISME 6. kongresszusán. Európából csehek, németek, franciák, svájciak, finnek, dánok jelentkeztek legnagyobb számban, sokan jönnek az Egyesült Államokból, Japánból, képviselve lesz egy-két latin-amerikai ország, Afrika és Ausztrália is. Egyetemek zenetudósai, zeneakadémiák igazgatói és tanárai, általános és középiskolai nevelők, kórusvezetők népes és színes tábora fogja kicserélni tapasztalatait magyar kollégáival.

 

Reméljük, hogy a találkozó sikeres lesz, előbbre viszi a zenei nevelés kérdéseit és hozzájárul a népek közötti barátság elmélyítéséhez.

Szávai Magda