DR. BATTA ANDRÁST MEGERŐSÍTETTÉK TISZTSÉGÉBEN:

ÚJABB ÖT ÉVRE A ZENEAKADÉMIA ELSŐ EMBERE

 

2008. április 8-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa egyhangú szavazással újraválasztotta rektori tisztségében dr. Batta Andrást: az elismert zenetörténész újabb öt évig vezeti a nagy múltú intézményt.

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusa a mai nappal ismét Dr. Batta Andrást, a Zeneakadémia rektorát választotta meg az intézmény első számú vezetőjévé. A döntés értelmében a rektori kinevezés 2013. őszéig szól.

Batta András 2004 óta vezeti a Zeneakadémiát, nevéhez fűződik az intézmény átvilágítása, fejlesztése. Vezetése alatt, 2007 júliusában döntött a kormány a 101 éves épület felújításáról, miután az erre vonatkozó projektjavaslatot elfogadta. A Zeneakadémia vezetője úgy véli, az épület felújítása elválaszthatatlan az Egyetem belső megújulásától. Batta András rektori pályázatának legfontosabb céljaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fejlesztését tartja az intézmény évszázados hagyományainak megőrzése, valamint az innovatív megújulás szimbiózisa jegyében. „Optimista vagyok. Liszt Ferenc 133 éve alapított Zeneakadémiája történelmének egyik aranykorához érkezhet el a következő években. A kultúra szerepének társadalmi megerősödése, az ország érdeke, a magyar zenében rejlő szuggesztivitás, valamint vezető zenei szólamunk az Európai Unió országainak kórusában – mind afelé mutat, hogy az LFZE a közeljövőben valóban az „európai zenei élet megújuló központja” lehet.” – olvasható a rektori pályázat zárszavában.

 

Batta András, zenetörténész 1953. szeptember 30-án született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában gordonka szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszakán és tanárképző intézetének gordonka tanszakán szerzett diplomát. Tanulmányai után rögtön a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapott megbízást, ahol 1977-től valamennyi egyetemi fokozatot végigjárta (tudományos gyakornok, tanársegéd, adjunktus, docens). 2002-től a zenetudományi tanszék vezetője, majd az Egyetem rektor-helyettese, 2004-től egyetemi tanár, majd rektor.

          Tanári és kutató munkája mellett 1976 és 1996 között intenzíven kivette részét a zenei újságírásból is (Magyar Rádió, Magyar Televízió, ORF Wien, ismeretterjesztő előadások, cikkek). E tevékenységéért számos elismerésben, díjban részesült (a Magyar Rádió Nívó-díjai, Péterfi István díj). 1996 és 2001 között szerzőként és szerkesztőként a kölni székhelyű Könemann Kiadónak dolgozott, csaknem ezer oldalas operakalauza eddig nyolc nyelven jelent meg. Főbb szakmai érdeklődési területei: Liszt Ferenc, Weiner Leó, Richard Strauss zenéje, valamint az osztrák-magyar operettek világa. 1994-ben Erkel Ferenc díjjal tüntették ki. 2003-tól Széchenyi Docensi Ösztöndíjban részesült. A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító elnökségi tagja.