SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTŐ PÉTER MIKLÓSNAK

 

 

K

edves Miklós! 80. születésnapodon szeretettel köszöntelek!

Hihetetlennek tűnik számomra ez az évszám, hiszen Te most is úgy élsz a magyar zeneoktatásban, mint aktív korodban bármikor.

Szakszervezetünk a Kiadója Magyarország egyetlen zenepedagógiai folyóiratának, a Parlandónak, s szinte nincs olyan lapszám, amiben nem olvasnék cikket, beszámolót, interjút Tőled, a szakma különféle területeiről.

          Kicsit zavarban is vagyok, mert nem tudom, munkásságodból melyik fejezetet, pozíciót, tisztséget emeljem ki, mivel Neked az egész éledted, életműved, a magyar zeneoktatásról szól.

          Ha valakiről el lehet mondani, hogy a szakma minden területén dolgozott, és mindig, mindenütt jobbító szándékkal, akkor az Te vagy.

          Ha sorra veszem életednek pár fejezetét, nagyon színes kép bontakozik ki előttem.

          Tanítottál alsó fokon a Fővárosban és vidéken, aktív korodban és nyugdíjasként is. Betöltötted a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola igazgató-helyettesi tisztségét, ahol nagyon sok, ma ismert, zenei életünkben jeleskedő művésznek tanulmányait kísérted figyelemmel, sőt tanítottad is őket. Dolgoztál a változó nevű, de mindig az oktatással is foglalkozó Minisztériumban, ahol a szakmai irányítás fejlesztése, korszerűsítése volt a feladatod, a legkülönbözőbb szintű, formájú és tartalmú zenei rendezvények szervezése mellett. Tagja voltál minden, a szakmával kapcsolatos szervezetnek, ahol mindig olyan előrevivő gondolatokat fogalmaztál meg, amire oda kellett figyelni. Vitaindítóid a zeneoktatás és a társadalmi fejlődés kapcsolatáról is szóltak, s azt szolgálták. Évtizedeken keresztül a Parlando Szerkesztő Bizottságának is aktív tagja voltál sok kiváló, sajnos ma már nem élő kollégáddal együtt. Ha valakiről el lehet mondani azt, hogy a zeneoktatás, a zenei nevelés klasszikus és elismerő értelmében a szakma lelkiismeretes mindenese volt, az Te voltál, illetve szerencsénkre Te vagy!

          Mert jelenleg is sorban jönnek a cikkeid a Parlandóban, a legkülönbözőbb témákban, ami azt jelzi, hogy napra készen ismered, kivel, hol, és mikkor milyen alkalomból kell beszélgetni, ki és mi a fontos, amiről a Parlandót olvasó kollégáknak tudnia kell. Dokumentátor és hírvivő vagy, minden sallang nélkül, szellemi frissességed teljében.

          És nem felejthetem el megemlíteni, hogy az Országos Szórakoztató Zenei Központ igazgatójaként munkatársak is voltunk. Aktív korod, minisztériumi korszakod utolsó szakaszában megkerestünk és felkértünk, hogy vállald el ennek a szervezetnek az igazgatói feladatkörét. Te elvállaltad ezt a munkát és így a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének egyik felelős tisztségviselője lettél. Tőlünk mentél nyugdíjba.

          És itt is, és ismételten az oktatást tartottad a legfontosabbak, mint minden szakmai tevékenység alapját. Amellett, hogy a felnőttek szakmai munkavállalását segítetted, nagyon fontos volt az, hogy a szórakoztató zenei területen tanuló fiatalokat jó tanárok tanítsák, jó szakemberek segítsék, hogy az ő továbbtanulásuk, majd elhelyezkedésük, egyáltalán a képzettségük megfeleljen a jelen követelményeinek.

          Nyugdíjba vonulásod óta igen komoly fejlődést jelent, hogy a régi Szófia utcai Stúdiót felváltotta a Kőbányai Zenei Stúdió, aminek tíz esztendős munkájáról éppen ez év májusában számoltunk be Elnökségi ülésünkön. A Kőbányai Zenei Stúdióban a szakma kiválóságai foglalkoznak a jövő nemzedékének oktatásával, továbbtanulásuk előkészítésével, hogy szakterületükön bárhol megállják a helyüket.

          Nagyon szép ívű színes pályád így teljesedett ki, és ezt nagyon kevés kortársad tudja elmondani magáról, a hivatásáról, az életéről.

 

Kedves Miklós!

Szívből gratulálok Neked és kívánom, hogy még sokáig maradj köztünk, tudásoddal, tapasztalataiddal, mindig figyelmes, kedves, szerény, példamutató magatartásoddal, mert Nekünk szükségünk van Rád!

 

Szeretettel üdvözöl:

dr. Gyimesi László,

a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete főtitkára