TÜNDÉRTÁNC

 

A gordonkairodalom gyöngyszemei

Szabó Ildikó – cselló, Lénárt Ágota – zongora. Hungaroton Classic – HCD 32592

 


A 15 éves Szabó Ildikó muzsikuscsalád gyermeke: édesapja Szabó Péter, a Budapesti Fesztiválzenekar szólógordonkása, édesanyja zongoraművész-tanár, nagy­papája pedig a közelmúltban elhunyt Szabó Csaba zeneszerző, zenepedagógus professzor, csángó népdalok gyűjtője. Mindezt azért jeleztem előre, mert a 15 éves Ildikó minden bizonnyal folytatja a családi hagyományt: a gordonkaművészi pályát.

 Ildikó 2005 óta a Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályában, Mező Lász­ló professzor úr növendéke, nyolc nemzetközi versenygyőzelemmel, s ugyanennyi mesterkurzussal a tarsolyában.

 Rendkívüli tehetségére a Hungaroton is felfigyelt és a gordonkairodalom gazdag repertoárjából olyan híres és népszerű gyöngyszemeket rögzített az ifjú mű­vésszel, mint Rimszij-Korszakov Don- gója, Csajkovszkij Pezzo cappriccioso-ja, Saint-Saëns Hattyúja, vagy Popper Tündértánca, Bartók Első rapszódiája és Kodály Romance lyrique.

Szabó Ildikó gyakorlatilag mindent tud: lírában és virtuozításban, stílusismeretben és kamarazenélésben egyaránt kiváló; hazai és nemzetközi karrierje biztonsággal megjósolható. Ami hiányzik, azt tulajdonképpen nem lehet számon kérni, az csak a pályán eltöltött hosszú évek után tudják elérni a legnagyobbak mester/professzor korszakukat elérve.

   Szabó Ildikó Tündértánc c. CD-jét jó szívvel ajánljuk a gordonkatanároknak és e hangszer magasabb osztályos növendékeinek. Azon túl, hogy a CD műsora élményszerű, minden valószínűség szerint ösztönzően is hat majd ifjú pályatársaira.

Z.T.