Tisztelgés Wehner Tibor emléke előtt

 

          Különleges hangulatú, nagyszabású ünnepi eseményre került sor a Józsefvárosi Zeneiskola Dísztermében, 2008. november 28-án.

          Wehner Tibor zongoraművész-professzor születésének 90. évfordulóját ünnepelték a meghívott vendégek.

          Zeneiskolánk nyugalmazott igazgatónője, Szatmári Lászlóné Lechnitzky Erzsébet 8 évig volt egykor zeneakadémiai növendéke és az Intézményben jelenleg is tanító Hegedűs Márta is tanítványa lehetett a Mesternek.

          A Tanár úr iránt érzett nagy tisztelet vezérelt minket, hogy egy bensőséges ünnepséggel emlékezzünk meg születésnapjáról. Örömteli előkészületek és a volt tanítványok hosszas felkutatása előzte meg a rendezvényt. Felemelő volt látni a zsúfolásig telt dísztermet, ahol meghitt pillanatoknak lehettünk tanúi azon az estén.

          A forró hangulatú, de mégis megható és családias eseményen Wehner Tibor egykori rádiófelvételeiből hallhattuk Bach: f-moll zongoraversenyének második tételét és Bartók: II. zongoraversenyének utolsó tételét mintegy megkeretezve és megkoronázva a hangversenyt.

          Majd Banda Ede Tanár úr, a kiváló kamarapartner szavai hangzottak fel, az 1977-ben elhunyt professzorra emlékezve hallhattuk akkori gyászbeszédét.

          Az est az egykori tanítvány, Szirányi János (a Bartók Emlékház igazgatója) visszaemlékezéseivel folytatódott. A megható gondolatok nem csak Tanár úr tanári és művészi nagyságáról szóltak, de egy különlegesen érzékeny, tiszta lelkű, szerény és végtelenül szeretetreméltó emberről, karizmatikus egyéniségről. (Szirányi János visszaemlékezését egy későbbi számunkban közöljük. – A Szerk. megj.)

          A koncert további részében a Wehner unokák, fia, Wehner Géza és lánya, Wehner Krisztina zongoraművész léptek föl, majd kis együttest alakítva derűs családi muzsikálásra került sor.

          Ezt követően a mintegy 130 fős közönség a Tanár úrról elnevezett zongoraterem előtt megkoszorúzta az emléktáblát, ahol Hegedűs Márta emlékezett volt tanárára. A vendégek tiszteletére adott fogadáson a régi tanítványok, kollégák, családtagok és barátok találkozhattak és emlékezhettek a felejthetetlen Mesterre.

 

Balázsné Szatmári Éva