RÉV LÍVIA A FRANCIA BECSÜLETREND LOVAGJA

 

 

 

A FRANCIA KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE

                                                                                                                                                                                                                Párizs, 2008. július 10.

 

 

Tisztelt Asszonyom!

 

Nagy örömmel szeretném közölni Önnel, a Hivatalos Közlönyben a napokban megjelenő határozatomat, hogy Önt felterjesztettem a Becsületrend lovagi rangjára. 

 

Ez a megkülönböztetett elismerés, amit elnöki jogom alapján ítéltem oda Önnek, jutalmazza Franciaország iránti szolgálatát, hű elkötelezettségét. Egyúttal megkoronázza az Ön odaadását és fényes karrierét.

 

Ez alkalomból úgyszintén boldogan intézem Önhöz legmélyebb és legőszintébb gratulációmat.

 

Kérem, fogadja, Tisztelt Asszonyom, szívélyes elismerésemet és üdvözletemet.

 

 

Nicolas SARKOZY

 

RÉV Lívia Asszony részére                                                                                  (s.k. aláírással)

31, allée Horace-Vernet

78170 LA CELLE SAINT CLOUD

 

Rév Lívia és Eve Ruggieri

 

Köszönet nyílt levélben Rév Líviának

 

Valamennyiünk örömére szolgált, hogy jelen lehettünk a Párizsi Magyar Intézetben RÉV Lívia, nagyszerű zongoraművész, pedagógus és ember, élete egyik legrangosabb kitüntetésének  átadása alkalmával.

 

Franciaország Elnökének Nikolas Sarkozy-nek legmagasabb szintű elismerése, a Becsületrend lovagi fokozata ez a díj, amelyet Franciaország nemzeti ünnepén, július 14-én személyesen maga az Elnök ad át a kitüntetett személyeknek.

 

Rév Lívia családja úgy döntött, hogy egy meghitt ünnepség keretében, a család, a rokonok, barátok, és tanítványai körében jöjjön létre e különleges alkalom. Ezért gyűltünk össze Lívia tiszteletére március 30-án, a Párizsi Magyar Intézetben, ahol a kitüntetést ezúttal Nicolas Sarkozy Elnök úr nevében Eve Ruggieri, a francia televízió egyik legismertebb zenei riportere, műsorkészítő, zenekritikus, Lívia kedves ismerőse és barátja adta át. (Említésre méltó, hogy ezt a kitüntetést csak az elnök, vagy olyan személyek adhatják át, akik maguk is megkapták már). 

 

Eve Ruggieri a díjátadásnál Líviát nagyon elismerő és megtisztelő frappáns, humoros szavakkal mutatta be.

                Az eseményen jelen volt a Magyar Köztársaság párizsi nagykövete, Nikicser László úr, Derdák András úr, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója és a vezetőség tagjai, jelenlegi és volt francia politikusok, magas állami tisztségviselők. Lívia frissessége, fiatalos tartása, megjelenése, nyitottsága, közvetlensége valamennyiünket csodálattal töltött el. Büszkén, ugyanakkor a tőle megszokott szerénységgel, alázattal fogadta, hogy Eve Ruggieri mellére tűzze a gyönyörű és ritkán látható kitüntetést. Mindnyájan csodálattal néztük. Az ő szavai is szívünkig hatoltak, egyszerű és természetes volt, vala­mennyiünkhöz  szólt.

                A beszédeket muzsika követte, amely lelkesen, felszabadultan hatott ránk, mert eggyé vált Líviával a zene, a zeneszerző, a zongora és a mintegy 150 főből álló közönség. A lélegzet is elállt. Meghittség jellemezte az egész estét.

                Lívia e perceinek is legnagyobb öröme családja és tanítványai voltak. A világ minden részéről jöttek vendégek, természetesen Magyarországról, de Svédországból, Angliából, Amerikából, Kanadából, Franciaország más városaiból is. Nagy köszönet illeti Lívia két leányát, Beátát és Szilviát, két unokáját, Oréliát és Arthúrt, akik sok munkával, szeretettel, odaadással szervezték meg ezt a gyönyörű estét, s felejthetetlen élményt nyújtottak a jelenlévőknek.

                Gratulálunk Lívia, köszönjük, hogy itt vagy velünk és hogy szerethetünk. Köszönjük azt is, hogy mindig, a távoli hazádban is van egy kis Magyarország tanítványaidon, zenéden, gondolataidon, ételviteleden keresztül is. De a legnagyobb köszönet illet Téged munkásságodért, zeneszeretetedért, a zene felkarolásáért, zenepedagógiádért és csodálatos emberi hozzáállásodért.

                Sok szeretettel és tisztelettel – a jelenlévők közül:

 

Kafka-Pouessel Márta, Jean-Marc és Tára