Búcsúzás ifj. Soltész Istvántól*

 

(1977-2009)

 

Mintegy húsz évvel ezelőtt történt, hogy meghívást kaptam Budafokra a Zeneiskola ifjúsági zenekarának fellépésére. Az együttesből kitűnt egy szőke hajú fiúcska, ki egész testével élve a zenét, oly szenvedéllyel muzsikált, hogy szárnyra kelt tőle a hegedűszólam.

                Tudakozódtam — Soltész Pistinek hívták a kisfiút. Azóta kísérem figyelemmel pályája alakulását. Örömmel láttam, hogy az évek során lelkesültsége nem csillapodott, de hívatástudattá érett. Főiskolai tanulmányai alatt – hol metodika tanára lettem – már világossá vált, hogy elkötelezte magát a historikus előadói irányzat mellett, s olykor vállalta a konfrontációt is, ha visszahúzó, a konvenciók szabta követelményekbe ütközött.

                Érdeklődéssel hallgattam első templomi koncertjeit, a pedagógiai repertoár gerincét képező Corelli, Händel, Bach szonáták megszólaltatását, a romantikus előadói modortól megtisztított fogalmazását, és az általa alapított Archangelo kamarazenekar hangversenyeit.

                Pedagógiai megnyilatkozásai egyre gazdagodó elméleti megalapozottságát tükrözték. Részt vettem számos, a barokk művek artikulációs problémáiról, a Mozart – interpretációról szóló előadásán, melyet a zeneiskolai tanárok számára tartott. Tán megengedhető, ha így fogalmazok; a hittérítők szenvedélyével és felelősségtudatával törekedett kollégáit a régi zene hiteles előadásmódja felé terelni. Ezen a hőfokon csak azok dolgoznak, akiket nem elsősorban személyes ambíció vezérel, de szolgálatnak tekintik munkájukat.

                Meghatódottan gondolok rá, hogy István megtisztelt azzal a kérésével, hogy ajánló sorokat írjak Michel Corette 1738-ban írott, és általa nemrég közreadott Hegedűiskolájához.

                Ebből idézek: „E könyv nemcsak a napjainkban virágba szökő régi zene – játék művelői számára értékes dokumentum, de ajándék minden muzsikusnak, kinek törekvése, hogy tájékozottságát, szakmai tudását „tiszta forrásból” merítse, gazdagítsa.”

                A kötethez tervezett, annak zenei anyagából összeállított kazetta hangfelvételének befejezéséhez Istvánnak sajnos már nem maradt ideje.

                Most, amikor mély fájdalommal búcsút veszünk Tőle, tesszük ezt azzal a bizonyossággal, hogy barátai, muzsikustársai e munkát befejezik. Így „ajándéka” is, miként rövid, de intenzíven megélt életének egész szellemisége maradandó értékként örökké velünk marad.

 

Dénes László

 

 



* Soltész István búcsúztatása 2009. március 8-án volt a fasori Református templomban.