25 év a zene szolgálatában

 

Negyedszázados jubileumát ünnepli a Váci Szimfonikus Zenekar

 

 

     A Váci Szimfonikus Zenekar alakulásakor céljául tűzte ki Vác város és környéke zenei életének gazdagabbá, színvonalasabbá tételét, az ifjúság zenei nevelését, a zene örök értékeinek képviseletét, közvetítését.

    Hogyan is kezdődött? Volt egy céltudatos, kitartó ember, aki sokat tett azért, hogy az állami zeneoktatás Vácott létrejöjjön, önálló épületben működjön, a városnak zeneművészeti szakközépiskolája és szimfonikus zenekara legyen. Ez az ember Cs. Nagy Tamás volt. Ő álmodta meg és hívta életre azt a zenetanárokból, zenekedvelőkből álló csoportot, akik közösen elindultak a zene rejtelmes, kalandos útján. Április 18-án volt 25 éve annak, hogy hosszas előkészítő munka után, 50 fős létszámmal megalakult a Váci Szimfonikus Zenekar.

  A zenekar magvát a Musica Humana Kamarazenekar és a Váci Fúvósötös alkotta kibővülve a váci, gödöllői, szentendrei zeneiskola tanáraival és a váci zeneiskola továbbképzős és volt növendékeivel. A karmesteri feladatokat Szalay Miklós a Magyar Állami Operaház karigazgatója vállalta, az ő munkáját segítette Kutasi Margit, a koncertmester Erdélyi Sándor, a zenekari titkár Cs. Nagy Tamás, a zenekari felügyelő pedig Bokor György volt.

  A zenekar bemutatkozó hangversenyét 1984. október 1-jén, a zene világnapján tartotta. Az együttes fenntartó szerve a Madách Imre Művelődési Központ volt.

  Az első évek a tanulás jegyében teltek el; a munka célja az összeszokás, a repertoár fokozatos bővítése volt, melynek során a zenekar rendszeresen bemutatkozott hangversenyeken és közreműködött a város ünnepi rendezvényein.                                                                

  Ezzel párhuzamosan külföldi kapcsolatokat is kialakított, vendégszerepelt Svédországban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Hollandiában, valamint a váci Vox Humana Énekkarral és több külföldi kórussal közösen több nagyszabású művet adott elő. 1985-ben csatlakozott a zenekar vezetéséhez másodkarmesterként Fenyő Gábor. 1988 szeptemberétől tovább bővült a zenekar az újonnan induló Váci Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeivel.

  1991. szeptemberében változás történt: Szalay Miklóstól Fenyő Gábor vette át a vezető karmesteri pálcát. Ugyanekkor Erdélyi Sándor koncertmester nyugdíjba vonult, helyét Farkas Pál töltötte be, a zenekari titkár feladatait pedig Frank Éva látta el.

1994-től a zenekar vezetője és karmestere Farkas Pál. Irányításával a zenekar jelentősen átformálódott: a hagyományos szimfonikus zenekari programok mellett előszeretettel szólaltatnak meg közismert és közkedvelt operarészleteket és népszerű operetteket, musical-részleteket. 

Az együttes a helyi ifjúsági és felnőtt hangversenysorozatok, fesztiválok mellett gyakran szerepel az ország különböző részein, de ezzel párhuzamosan újabb külföldi kapcsolatokat is kialakított. Vendégszerepelt szinte egész Európában.

2007-től rendszeresen fellépnek Felvidék kis- és nagyvárosaiban, ahol számtalan nagysikerű koncerten szórakoztatták a közönséget. Évi koncertjeik száma meghaladja a százat.

Több budapesti színház zenés darabjának kíséretét látja el, így számos színpadi mű, opera, operett, daljáték /Erkel: Bánk bán, Kacsoh: János vitéz, Strauss: A denevér, Huszka: Mária főhadnagy, Lehár: Luxemburg grófja, Kálmán: Csárdáskirálynő, Marica grófnő, Cirkuszhercegnő, Szirmai: Mágnás Miska, Ábrahám: Viktória, Jacobi: Sybill stb./ bemutatását valósította meg.

Az Interoperett állandó zenekara, valamint visszatérő közreműködője a Budapesti Osztrák Bál és az Operabál gáláinak.

A zenekar szólistájaként számtalan világhírű művész fellépett: Kalmár Magda, Misura Zsuzsa, Pitti Katalin, Miklósa Erika, Kalocsai Zsuzsa, Kállay Bori, Gregor József, Melis György, Molnár András, Berkes János, Benkóczy Zoltán - énekművészek, Horgas Eszter - fuvolaművész, Bogányi Gergely - zongoraművész, St. Martin – szaxofonművész  és sokan mások.

A Váci Szimfonikus Zenekar - a Madách Imre Művelődési Központ szárnyai alól kikerülve - 1997-től egyesületi formában folytatta tevékenységét, 2009. májusa óta pedig közhasznú egyesületi formában működik.

A 2009 márciusában életbe lépett Előadó-művészeti törvény szigorú feltételeit teljesítve – olyan zenekarok mellett, mint az Állami Hangversenyzenekar, a Fesztiválzenekar, a MÁV Zenekar –, az együttest I. kategóriába sorolták, ezzel bizonyítva, hogy vidéki zenekarként szerény költségvetéssel is ott a helyük a legjobbak között.

1999-ben Vác város "Pro Urbe" közösségi díjával ismerték el munkájukat. 2003-ban Siófok városa Kálmán Imre emlékplakettel tüntette ki a zenekart. 2009-ben az együttes Vác Város Művelődéséért kitüntetést kapott.

   A zenekar fő támogatója Vác Város Önkormányzata és a Duna – Dráva Cement Kft.

   A zenekar mindig törekedett arra, hogy meghatározó szerepet töltsön be a váci kulturális életben. Munkájuk elismeréseként napjainkban a Váci Szimfonikus Zenekar Vác és a kistérség polgárainak odafigyelését és szeretetét élvezi.

 

  A zenekar a jubileum alkalmából 25 Ft-os ajándék koncertekkel kedveskedik a közönségnek. Október 1-jén, a zene világnapján Dvořák: Karnevál nyitánya és a IX. „Az új világból” szimfónia csendül fel a váci Bartók Béla Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Két nappal később, 2009. október 3-án a váci Madách Imre Művelődési Központban pedig fergeteges operett gálával ünnepel az együttes.