Egy különleges zenei verseny

ádventi hangulatban

 

Az I. Budapesti Gyermek- és Ifjúsági Kamarazenei Fesztivál megrendezésének története és tapasztalatai

 

2008 nyarának kezdetén, szokásos tanévzáró zenetanári értekezletünk vége felé röpke ötletként vetődött fel, hogy a 20 éves jubileumát ünneplő Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola igazán megérett arra, hogy ne csak résztvevője legyen a különböző zenei versenyeknek, hanem próbáljuk ki magunkat egy saját szervezésű fesztivál házigazdájának a szerepkörében is. Ne csak beszéljünk róla, hanem mutassuk is meg a kórusiskolás világot vendégeinknek! A röpke gondolatból a következő tanév elejére szándék lett, a szándékból fenntartónk, a Fővárosi Önkormányzat által is támogatott kezdeményezés és alig vettük észre, már a Fesztivál felhívását fogalmaztuk nagy körültekintéssel.

          Sokan kérdezték: Nagyon nehéz volt? Honnan volt bátorságotok belevágni? A mi iskolánk különlegessége nem hatalmas tanulói létszámában, hanem ennek a pedagógiai és művészi koncepciónak következetes végrehajtásában rejlik, melyet névadónk, Kodály Zoltán fektetett le nekünk, s melyet ifj. Sapszon Ferenc, a Kórusiskola alapítója ás művészeti vezetője annak idején megálmodott. Ez az álom és az iskola mindennapjainak élménye indított el bennünket, szervezőket a Fesztivál Megnyitójához vezető úton és ez adott erőt a nehezebb időszakokban is.

          Bár még én sem csináltam ehhez hasonlót, bíztam benne, hogy alapos átgondolással és kellő körültekintéssel minden problémának elejét lehet venni. Hiszen a legfontosabbak adottak voltak: a fenntartó támogatása, az igazgató bizalma és a kollégák segítő szándéka! Mégis aggódtam kicsit, amikor az előszervezésekkel, körlevelekkel, versenyfelhívással, nevezési lapokkal, támogatók keresésével töltött 2008/2009-es tanév után 2009. szeptemberében, a jelentkezési határidő előtt egy héttel még alig 2-3 jelentkezési lap árválkodott csak az igazgatói asztalon. Pár nap múlva viszont már pont az ellenkezője miatt izgulhattam: mit fogunk kezdeni ezzel a több mint 60 jelentkezéssel, 250 gyermekkel?!

          Ha azt hittem, hogy addig elvégzett munkámnál nem lesz nehezebb, tévedtem: táblázatok, kör/e-mailek, megbeszélések, telefonok, újabb kör/e-mailek, újabb táblázatok, újabb egyeztetések… először csináltunk ilyen nagyszabású rendezvényt, nagyon igyekeztünk mindenkinek megfelelni. Ez végül – remélem –, sikerült és december 11-én 23 iskola (nemcsak Budapestről, hanem az ország minden tájáról) 194 diákjának és 64 felkészítő tanárának részvételével megnyitottuk az I. Budapesti Gyermek- és Ifjúsági Kamarazenei Fesztivált.

          Nyolc kategóriában, 9 – 20 éves korig duók, triók, kvartettek, fúvós és vonós kamarazenei együttesek formájában majd' húszféle hangszert felvonultatva vetélkedtek egymással a szigorúan – zeneiskolás diákok.

          A legaktívabb kétségtelenül a 9-11 éves korosztály volt, a legkevesebben pedig az énekes kategóriákba jelentkeztek. Szégyenteljesen kevesen, így végül törölnünk is kellett ezt a kategóriát. Szomorú tanulság ez egész ének-zene oktatásunkra nézve.

A zsűri mindig gördülékenyen, gyorsan döntött, köszönhetően emberi és szakmai nagyságuknak: dr. Ábrahám Mariann, Vigh Andrea, Szefcsik Zsolt, Balogh József, az elnök pedig Daróci Bárdos Tamás személyében a kamaraművészi és tanári hivatás legjobbjai felügyelték a versenyt. Védnökeink szintén szívvel-lélekkel a gyerekekkel és iskolánkkal voltak: dr. Szőnyi Erzsébet és Germánné dr. Vastag Györgyi kedvesebb szavakkal nem is bíztathatták volna a diákokat.

          A Fesztivál három napján iskolánk tanárai és diákjai egyaránt kivették részüket a szervező-segítő munkából. Ha kellett, dekorációs virágokat vagdostak, ha kellett, igazgató és diákok vállvetve székeket pakoltak. Akkor is, most is úgy éreztem, hogy egy nagycsalád tagjai vagyunk, akik a vendégeiket várják: kicsit idegesek vagyunk, hogy minden jól sikerüljön, kicsit izgulunk, hogy jól érzik-e majd magukat, tetszik-e, amit látnak. A verseny alatt aztán nem volt idő a töprengésre, hiszen már-már meglepően folyamatosan, cseppnyi csúszás nélkül tartani tudtuk az időkereteket. Kevés alvással, sok-sok szaladgálással telt el az a két nap, de a Díjkiosztó Gálán látott gyermek- és tanári arcok mindenért kárpótoltak.

          Versenyünk támogatói első szóra mellénk álltak és a nehéz gazdasági helyzetben is kitartottak, s közhely ugyan, de nagyon igaz: nélkülük nem lett volna ez a Fesztivál ilyen sikeres. Minden díjazott koncertfellépési lehetőséget kap a Művészetek Palotájában, azon túl lemezeket, vásárlási utalványokat, nyelvtanfolyamot, koncert-, mozi- és fürdőbelépőket, hangoló gépeket, könyveket, egy hegedűt, valamint a verseny Fődíjaként repülőjegyeket kaptak a legjobbak! Nem a reklámozás, hanem az őszinte köszönetmondás szándékával álljanak itt támogatóink nevei is: Fővárosi Önkormányzat, Aquaworld Zrt., Camac Harps, Csermák Hangszerüzlet, DOVER Nyelvi Centrum Kft., Garantiqa Hitelgarancia Zrt., Jacobi Koncert Kft., Hárfamíves Bt., Hungaroton Records Kft., Magyar Állami Operaház, Malév Zrt., Abisso Nemzetközi Zenei Kft., Művészetek Palotája, Sonus Bt., Sugár Mozi, Szamos Marcipán, Victoria Music Hang­szer­üzlet.

          A sok-sok díjazott és Tanári Különdíjasok felsorolásához több oldal kellene, de mindenki megtekintheti iskolánk honlapján (www.kzmk.hu) a Fesztiválon készült fotókkal együtt. Mindannyiuk nevében álljon itt a verseny Fődíjas gordonka kvartettjének és tanáruknak a neve: Dolfin Balázs, Papp Henrik, Temesvári Bence, Devich Gergely és felkészítő tanáruk, Antók Zsuzsanna (Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Budapest XIV.). (Antók Zsuzsanna tanári hitvallása a beszámoló után olvasható. A szerk. megj.)

          Talán elhamarkodottnak tűnhet, hogy a Díjkiosztó Gálán már a II. Budapesti Kamarazenei Fesztivált emlegettük, de a résztvevők és szervezők sikerélménye után a higgadt összegzés és elemzés is azt mutatta, hogy a gyermekek zenélésébe vetett igaz hittel, őszinte összefogással és józan, gondos szervezéssel egy röpke gondolatból is értékes dolgokat lehet építeni. Ádventi hangulatú nemes vetélkedést.

 

Gulyás Csilla

hárfa tanár, hárfaművész

Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola