BÚCSÚ PAIKERT IMRÉNÉ FÖLDIÁK ERZSÉBETTŐL*

 

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete képviseletében fájó szívvel búcsúzom Paikert Imrénétől, Földiák Erzsébettől, a mi szeretett Erzsikénktől. Egy kiemelkedő zenepedagógust, a közösségéért mindig tenni kész kolléganőnket kisérjük ma utolsó útjára.

          Erzsike életében a zene, a zeneoktatás és a szeretet egymással szorosan összefonódó világa meghatározó szerepet töltött be. Zeneoktatói tevékenysége teljes körű, így szolfézst, zeneelméletet, zenetörténetet és zongorát egyaránt tanított. Zenepedagógiai módszere egyszerű volt : a „zene megszerettetése”. Pedagógiai munkája által a növendékek megértették és  élvezték a zenét, ezzel érzelmileg és értelmileg egyaránt gazdagodtak.

          Erzsike zenei tanulmányait a Nemzeti Zenedében, a Pedagógiai Kollégiumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte. Zenetanári munkáját 1929-ben kezdte „utazó tanárként” a nagykátai Zeneiskolában. Sokoldalú felkészültsége emellett más szakmai feladatok ellátására is alkalmassá tette. Így az Operaházban a János vitéz c. előadás énekeseit és kórusát korrepetálta vagy a hangos film megjelenéséig, ha kellett némafilmeket kísért zongorán.

          1945-től Nagykőrösön ének-zenét tanított, 1946-tól 1949-ig a Budapest XI. kerületi Zeneiskola zongoratanára volt. 1950-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola korrepetitori és zongorakísérői, valamint zongoratanári feladatokkal bízta meg. 1968-tól a Kollár Kálmán Kórus és a Sapszon Ferenc által dirigált Bartók Kórus hangképzője volt.

          A Zeneakadémia mellett 1957-től megszakítás nélkül a Budapest V. kerületi Szabolcsi Bence Zeneiskolában tanított. Zenepedagógiai munkája példaértékű volt. A nyolc évtizedes zenepedagógusi pályája alatt számos kiválóságot nevelt fel, akik között jó néhányan jelentős művészi és művésztanári pályával büszkélkedhetnek.

Munkásságát az oktatási miniszter Eötvös József díjjal ismerte el, a Szabolcsi Bence Zeneiskola díszoklevéllel választotta örökös tagjává.  70 évvel ezelőtt szerzett oklevelét elismerve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemtől az idei évben a rubin diplomát kapott.

          Pedagógiai munkája mellett szabadidejét és energiáit nem kímélve, a zenepedagógus közösség érdekeit szem előtt tartva, több mint huszonöt évig a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete nyugdíjas zenetanári tagságának képviseletét és a SZEF nyugdíjas tagozatának munkáját is vállalta.

          Drága Erzsike! Köszönjük, hogy megtanulhattuk Tőled azt, hogy ugyanaz az ember egyidejűleg lehet nagyszerű művésztanár, és lelkiismeretes tisztségviselő.

Megtanulhattuk Tőled azt is, hogy minden és mindenki fontos, és a feladatokat csak a legmagasabb színvonalon szabad megoldani. És talán a legtöbb, amit Tőled kaptunk az az, hogy megmutattad, hogy az életben az egyik legfontosabb dolog egymás kölcsönös szeretete, megbecsülése. Köszönjük, hogy emberségeddel és szereteteddel gazdagabbá tettél bennünket.

          Búcsúzom Tőled kollégáid, barátaid, munkatársaid, tisztelőid, valamint a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete nevében. Nyugodj békében!

Dr. Gyimesi László

 

 



* Elhangzott 2009. december 21-én a Farkasréri temető Makovecz-termében