Népdalverseny a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában

 

 

A szentendrei zeneiskola szolfézs tanszaka hagyományosan, évek óta minden tanév novemberében megrendezi tanulói számára a népdaléneklési versenyt.

Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy évről-évre részt vehetünk ezen Voloszné Ősz Erika kolleganőmmel, mint a bíráló bizottság tagjai. Nagyon jó hallani, évekig végigkísérni a növendékek szereplését, visszaemlékezni az előző években sikereket elért tanulókra és látni további fejlődésüket.      

 

A verseny helyszínéhez közeledve már érezhető volt, hogy valami készül: a környező utcákból gyerekek siettek a zeneiskola felé, kezükben ünneplő ruhákkal.    Az iskola hangversenytermében a kezdés előtt pár perccel nem volt ülőhely: szülők, testvérek, ismerősök, az iskola tanárai foglaltak helyet és izgatottan várták a gyerekek produkcióit. Rendkívül felemelő volt számunkra, hogy a tanulók az alkalomhoz méltóan ünneplő ruhába, népviseletbe öltöztek, még a hajviseletek is igényességről tanúskodtak!

 

A verseny anyagát a szolfézs tanszak tanárai közösen állították össze.

Az előképző első évfolyamától kezdve minden évfolyamnak kijelöltek egy-egy kötelező népdalt.  A tanulók a műsorukat szabadon választott dalokkal egészítették ki. A verseny zenei anyagának kiválasztása körültekintő és szerencsés volt. Igényes, hangulatos népdalokat tanultak meg a gyerekek. A dalok ambitusa, dallami nehézsége, énekelhetősége jól illeszkedett az adott korcsoportok képességeihez és életkorához.

 

A versenyt Juhász Lívia tanszakvezető tanár nyitotta meg. A tanulók nagyon szép Nevezési Lapokat készítettek – a stílusos, ötletes rajzok, díszítések  már örömet okoztak a bíráló bizottságnak. Először tanulónként a kötelező népdal előadására került sor, majd a „szabadon választott” dalok egyikét szólaltatták meg. Az értékelés 1-10 ponttal történt.

 

A növendékek nagyszerűen felkészültek, nagyon komolyan vették a versenyt. A szabadon választott népdalok sorát is igényesen választották ki.  A helyezéseket az előadás muzikális, hangulatos megfogalmazása, az intonálás tisztasága, a megfelelő tempó megválasztása és a hangi adottságok döntötték el. Kiemelkedően szép megszólaltatásokat hallhattunk: szinte kivétel nélkül a népdaloknak megfelelő hangvétellel, egyszerűen, átélten, muzikálisan hangzottak el a dalok. Néhányan eredeti népi éneklési móddal is sikeresen próbálkoztak! Külön öröm volt számunkra, hogy a 60 nevező tanulóból 12 fiú volt (20%)! A tanulók közül 9-en értek el maximális eredményt!(15 %)

 

A kiselőképző és előképző osztályok kötelező anyaga a Kinyílt a rózsa… illetve  az Udvarom, udvarom kezdetű dal volt. A tanulók - korukhoz képest bátran -sokan látható, hallható örömmel énekeltek. Sajnos néha, a tanári hangadás ellenére- előfordult, hogy a dalokat mélyen kezdték.

 

Kiemelkedő pedagógiai törekvésnek értékeltük azt a szándékot, mellyel az előképzősök szereplését is fontosnak találták a rendező tanárok. Ha ebben az életkorban a gyerekek megérzik a szép éneklés örömét, a népdalok előadásának érzelmi teljességét, valószínűleg a későbbiekben is szívesen fognak népdalokat énekelni!

 

Az első évfolyam kötelező dala a Hol jártál az éjjel… kezdetű népdal volt.

A szabadon választott népdalok ebben a korcsoportban szintén szerencsésen alkalmazkodtak a tanulók egyéniségéhez. A gyerekek tisztán énekeltek, csak a tempótartással adódott néha probléma. Az első díjat nyert tanuló: Gembela Gergő kiemelkedően szerepelt.

 

A második évfolyam kötelező dala az Érik a ropogós cseresznye… kezdetű népdal volt. Meglepetést okozott számunkra, hogy a felfelé kvintváltásnál néhány tanuló kimozdult a tonalitásból. Ezt elsősorban az izgalomnak tulajdonítottuk, hiszen ebben az életkorban már jobban jelentkezik a „lámpaláz”!

A szabadon választott népdalok muzikálisan és szinte hibátlanul szólaltak meg.

Egy-két előadásban előfordult a szótagolásos éneklés, illetve a népdal jellegének nem megfelelő tempóválasztás. Ebben a korcsoportban és a következőkben is már sok igen szép hangi adottságú tanuló szerepelt. Látszik, hogy a tanszak tanárai az órákon a hangképzésre is gondot fordítanak.

Nagyon szép, átélt, parlando éneklést hallhattunk az első helyezett Bokor Annától, aki az Erdő mellett estvéledtem… népdalt adta elő (a hangversenyteremben a hallgatóság nagyszerűen, néma csönddel reagált!)

 

A harmadik évfolyamban a kötelező dal (A bolhási kertek alatt… ) előadásai nagyon jól sikerültek. A növendékek remekül megérezték az aszimmetrikus lüktetést- hangulatosan és örömmel énekeltek.

 

A negyedik évfolyam kötelező anyagában választási lehetőség volt a Kisöcsénybe ’… illetve a Kecskemét is kiállítja… népdalok között. Minden tanuló az aszimmetrikus dalt választotta!  Igen szép, ritmikailag is kifogástalan, élményszerű előadásokat hallhattunk!  A szabadon választott népdalok választása, előadása ebben az évfolyamban nem volt annyira kiemelkedő, mint a többiben!

 

Az ötödik osztályban a Felülről fúj az őszi szél.. kezdetű népdalt kellett megtanulni. Nem minden tanuló tudta a tempót helyesen megválasztani.

A szabadon választott dalok ebben az évfolyamban szintén nem voltak annyira igényesek, mint a többiben (vagy talán már nagyon magas lett a mércénk!?)

Dicséretre méltó volt viszont, hogy ebben a korosztályban sok fiú indult!

 

A hatodik évfolyam produkciói nagyszerűek voltak! Érezhető volt, hogy a gyerekek szívből éneklik a kötelező és a választott népdalokat. A hat év zenei folyamata beérett! Nehéz és nagyon szép népdalokat választottak (Pl. Szivárvány havasán…, a kötelező dal a „Jajj, de szépen cseng a lapi”..volt)

A kiemelkedő, meggyőző előadásokat a hallgatóság ismét nagy örömmel fogadta.

 

Előképző 1. (kiselőképző)

I.        Kóczán Kincső- Bokorné  Forró Ágnes

II.     Pállfy Donát- Bokorné Forró Ágnes

III.   Minya Nóra- Bokorné Forró Ágnes

 

Előképző 2.

I.        Heyliger Ajsa- Bokorné Forró Ágnes

II.     Nagy Dóra Hanna- Kassainé Garamvölgyi Rita

III.   Bokor Zsófia- Bokorné Forró Ágnes

1. évfolyam:

I.        Gembela Gergő- Kassainé Garamvölgyi Rita

II.     Pállfy Zsuzsanna- Kassainé Garamvölgyi Rita

III.   Tardy Júlia-Bokorné Forró Ágnes

Waschler Anna- Kassainé Garamvölgyi Rita

 

2. évfolyam:

I.        Bokor Anna- Bokorné Forró Ágnes

II.     Fekete Zsófia- Juhász Lívia

Liebe Zita-Bokorné Forró Ágnes

III.   Pálya Hanna-Kosik Dóra

 

3. évfolyam:

I.        Mészáros Anna-Kosik Dóra

II.     Minya Flóra-Juhász Lívia

III.   Szinnai Kamilla- Juhász Lívia

 

4. évfolyam:

I.        Vedres Anna- Juhász Lívia

II.     Megyeri Petra- Nyári Irma

III.   Szinnai Kinga- Juhász Lívia

Karajz Villő- Kassainé Garamvölgyi Rita

 

5. évfolyam:

I.        Hazafi Márton- Kassainé Garamvölgyi Rita

II.     Major András- Nyári Irma

III.   Lambert Réka-Nyári Irma

 

6. évfolyam:

I.        Demjén Anna- Papp Miklósné

Fodor Eszter- Papp Miklósné

Pap Sarolta- Papp Miklósné

II.     Mokos Erzsébet- Kassainé Garamvölgyi Rita

 

A szentendrei zeneiskola népdalversenye kiválóan sikerült. Szívünk szerint buzdítanánk minden zeneiskolát, hogy ilyen lelkesedéssel és hittel munkálkodjanak a népdaléneklés életben tartásáért! Az iskolában évtizedek óta elkötelezett, értékszemléletű szolfézstanítás folyik. A megalapozó és eredményes munka Papp Miklósné, volt tanszakvezető tanár vezetésével alakult ki. Az eredmény minden tekintetben teljes, a jobbnál-jobb felvételiző és az országos szolfézsversenyeken első, második, harmadik helyezéseket elérő tanulók nagy száma ezt mutatja.  Papp Miklósné tanárnő mellett nevelődött és felnőtt egy fiatal szolfézstanár csapat, akik szívvel-lélekkel továbbviszik a tanszak szakmai és pedagógiai célkitűzéseit, megtartják eredményeit. Az eredmény: a szolfézstanulás a gyerekek számára nemcsak az elméleti tudást, hanem az aktív muzsikálást és ebben különösen a népdaléneklés szeretetét is jelenti!

 

Gratulálunk a szentendrei zeneiskola vezetésének, tanárainak, növendékeinek!  Külön köszönjük a szülőknek, hogy odafigyeléssel és megbecsüléssel támogatják a zeneiskola munkáját!

 

A bíráló bizottság nevében: Papp Károlyné

 

 

 

 

 

 

 

 

.