16 DAL ELŐZETESKÉNT SULYOK GIZELLA PILLETÁNC IV.  CÍMŰ KÖTETÉBŐL

 

 

A PARLANDO hűséges olvasói számára egy csokor dalt választottam a még kiadatlan PILLETÁNC IV. kötet kéziratából, melyet kiadói szándék hiányában az interneten keresztül nyújtok át a Pilletánc daloskönyveket eddig is kedvelő zenetanároknak. (S. G.)

 

***

 

Sulyok Gizella:

A PILLETÁNC-daloskönyv-tetralogia szerzői összefoglalója

 

A nagy barokk, bécsi klasszikus és romantikus mesterek zongorára írt régi táncainak gazdag anyagából (menüett, bourrée, sarabande, stb.) PILLETÁNC címmel négykötetes daloskönyv gyűjteményt válogattam össze az éneket-zenét tanuló ifjúság életkori sajátosságait figyelembe véve.

 

Verseket írtam a hangszeres művekhez, ezáltal dalos átiratok keletkeztek. A zongoradarabok énekes változata segíti a régi európai műzene világával való azonosulást. A kortárs versek az adott korosztály érzelmi- esztétikai- gondolatvilágához szólnak, azt gazdagítják.

 

Mind a négy kötet részt vett és támogatást nyert az Oktatási Minisztérium által kiírt pályázatokon. (1993. PSZM, 1994. PSZM, 1997. KOMA, 1999. KOMA) A negyedik kötet jelenleg sajtó alatt van.

 

Az első három kötet a SULINET hálózatán (SDT – Sulinet Digitális Tudásbázis) teljes terjedelemben megtalálható:


http://www.sulinet.hu/pilletanc/

 

Az évek során több ezer letöltés történt. Hézagpótló szerepet tölt be.

 

A PILLETÁNC 1998. óta alternatív tankönyvnek minősülő sorozat.

 

Mára a Daloskönyvek anyaga országosan szervesen beépült az általános és zenei általános iskolák énektanításába, a zeneiskolai szolfézsoktatás alsó és középfokán, valamint az ének-zenei gimnáziumok tananyagába, a magánének és zenetörténet órákon is haszonnal forgatják. Továbbá a felsőoktatás zenetanárképzőjében (Pécs), Szarvason pedig az Óvónőképzőben is tananyagként szerepel.

 

Valamennyi kötet ismertetése megjelent a szaklapok hasábjain (Parlando, Fejlesztő Pedagógia, Metronóm, Ének-Zene Tanítása, stb.) Az átiratokat évek óta lelkes tanárok támogatják. Megyei pedagógus továbbképzők programján többször szerepeltek a gyűjtemények.

 

Az I-III. kötetek tanításához a tanárok maguk összeállították és megjelentették a módszertani ajánlást (Kovács Andrásné, Kárpáti Tünde).

 

SULYOK GIZELLA: PILLETÁNC c. daloskönyv-sorozat IV. eddig még meg nem jelent kötetéből az alábbi darabokat ajánljuk kedves zenetanár kollegáink figyelmébe:

 

1.     Vig tanévet!

2.     Szüreti bál

3.     Álmodozás

4.     Szívkeringő

5.     Táncol a fény

6.     Kikelet és holdas éj

7.     Ködbe borult világ

8.     Téli esték

9.     Korál a Békéhez

10. Boldog dal

11. Rózsát nyit a fény

12. Most dalolok +

13. Most dalolok /zongorakíséretes változat/

14. Áldás szálljon Rád

15. Tündöklő nyár

16. Nyárkeringő