P. STÉBEL ILDIKÓ*

 

Az első Országos Hubay hegedűverseny

 

Debrecen zenei múltja és Hubay Jenő emlékkiállítás a debreceni „Zenei Napok” alkalmából

 

 

Debrecen városa 1941. április, 4-6. között rendezte meg az első országos hegedűversenyt a vidéki városi és közületek által fenntartott zeneiskolák részére.

 

A debreceni „Zenei napok” programját, annak lebonyolítását azonban súlyos események zavarták meg. Teleki Pál miniszterelnök tragikus halála, majd közvetlenül ezután a szerbek elleni mozgósítás, légvédelmi rendelkezések, nagyban megváltoztatták a rendezvényt. Több műsorra tűzött hangversenyt, előadást el kellett hagyni. Ezen, kezdeményező verseny megrendezését az alábbi sorokban indokolja dr. Baranyi János a Debreceni Szabad Királyi Város Zeneiskolájának kiváló igazgatója, nagyszerű muzsikus: „Elsősorban fiatal magyar rendkívüli tehetségek, felfedezése, a nemes verseny kialakításával, buzdítás, serkentés a további munkára, a tehetségek (nyertesek) anyagi istápolása, a kitűzött díjakkal, további zenei életútjuk figyelemmel kísérése. A vidék zenei életének ez az új megmozdulása egyúttal decentralizációs törekvést is jelentett. Erre a törekvésre és megvalósulására, nagy szükség van!

 

Jóformán minden nagyobb kulturális esemény – így főleg a zenei is a fővárosban folyik le, a vidéknek legfeljebb csak „morzsák” jutnak.

 

A legtöbb esetben a vidék, zenei életével, megmozdulásaival szemben csak- vállveregető lemosolygásban van részünk. Ez természetesen a legtöbbször egyáltalában nem indokolt, legfeljebb a személyes tapasztalatnak, ismeretnek hiányát mutatja. Éppen, a vidékiek részére megrendezett, debreceni országos, hegedűverseny eredménye, mutatja meg azt, hogy vidéken is lehet fővárosi színvonalat elérni!”

 

A Debrecen Szabad Királyi Város Zeneiskolája, vagy ahogyan előbb hívták a Debreceni Zenede, (jelenleg Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola), saját növendékeivel rendezett már zenei versenyeket, több ízben is. Évente pedig Hubay-esteket, így vetődött fel az Országos Hubay Hegedűverseny megrendezésének gondolata.

 

A tervet közölték özv. Hubay Jenőnével, aki nagy lelkesedéssel, szeretettel karolta fel ezt a szép elgondolást, és az intézmény igazgatója felkérésére, a Budapesti Hubay Jenő Társaság elnöksége megbízásából örömmel vállalta a zsűri elnöki tisztségét. A Hubay Jenő Társaság vállalta a verseny védnökségét, és az első díjasnak 350 pengőt ajánlott fel. Egyúttal felhívást intézett az iskola az ország összes vidéki városainak városi és közületek által fenntartott zeneiskoláihoz a versenyen való részvételre, közölve a verseny célját, feltételeit, díjait, stb. Termékeny talajra talált a verseny megrendezésének elgondolása, hiszen nagyon sok pozitív visszajelzést és rengeteg jelentkezőt üdvözölhettek a szervezők.

 

A verseny selejtezőjére 1941. április 4-én került sor. A zsűri értekezletén dr. Baranyi János üdvözölte özv. Hubay Jenőné Cebrián Róza grófnőt, és egyúttal felkérte a zsűri elnöki tisztére. A testület nevében köszönetét fejezte ki, hogy a verseny névadójának az özvegye jelenlétével megtisztelte a versenyt, továbbá üdvözölte megjelent zsűri tagokat és és a visszacsatolt erdélyi iskolák képviselőit is.

 

Búza Gábor a híres muzsikus, a verseny jegyzője ismertette a verseny menetét, beosztását. A versenyzők számokkal, nem névvel szerepeltek a selejtezőn, osztály és névszerinti sorrendben, a döntőben pedig sorshúzás útján szintén számokkal. A selejtezőben abból a szempontból bírálták a versenyzőket, hogy elérték-e a kívánt zenei és technikai színvonalat. Itt a zsűri csak igennel vagy nemmel szavazott. A döntőben a versenyzőket pontozással bírálták el, a legmagasabb pontszám a 12 volt.

 

A jelentkezési íven a következő iskolák jelentették részvételüket a versenyre:

Baja 1, Debrecen, 10, Győr 1, Kaposvár 1, Kolozsvár 3, Máramarossziget 2, Pécs 2, Szatmárnémeti 2, Szeged 1, Szolnok 1. 10 városból 24 versenyző jelentkezett. A növendékek két csoportban versenyeztek, az I. csoportban az akadémiai osztályok, a II csoportban az akadémiai osztály közvetlenül megelőző V. középosztályosok.

 

Az első csoport résztvevőire kötelezők voltak a következő művek előadása:

 

a)     egy Hubay mű (nem átirat és lehetőleg nem a leggyakrabban játszott művek közül)

b)    egy Bach-szóló szonáta tétel

c)     egy szabadon választott előadási mű, (lehetőleg egy nagyobb méretű eredeti hegedű mű és lehetőleg magyar szerzőtől.)

 

A második csoport résztvevőire kötelezők voltak a következő művek előadása:

 

 a) egy Hubay mű (nem átirat)

 b) egy szabadon választott mű - mégpedig a preklasszikusok műveiből, Vivaldi, Tartini, Corelli, Veracini, stb. egy-egy hegedűverseny vagy szonáta –tétele volt választható.

 

A bírálóbizottság, zsűri tagjai a következők voltak: özv. Hubay Jenőné elnök, az Országos Zeneművészeti Főiskoláról: Gabriel Ferenc és Waldbauer Imre tanárok, (Zathureczky Ede olaszországi hangverseny körútja miatt nem tudott megjelenni), Kazacsay Tibor zenei szakfelügyelő, tanügyi tanácsos, a kultuszminisztérium részéről, továbbá a versenyen résztvevő zeneiskolák egy-egy hegedűszakos tanára, illetve igazgatója: Sági Andor (Baja), Z. Csanak Mária(Debrecen), Hermann László (Győr), Soltész Emil (Kaposvár), S. Kouba Paula (Kolozsvár), Kürschner Emánuel (Pécs), Hoffmann Ferenc (Szatmárnémeti), dr. Belle Ferenc (Szeged), Márffy János (Szolnok). Az ügyvezetői tisztséget dr. Baranyi János igazgató a jegyzőivel pedig Búza Gábor tanár (Debrecen) bízatott meg. A debreceni Zeneiskola részéről csak egy tanár került be a bírálóbizottságba sorshúzás útján. Gál Marcell (Máramarossziget) nem jelent meg a versenyen.

A mellékelt táblázatban közöljük a versenyen részt vett növendékek neveit, az előadott műveket, csoport, osztály és névszerinti rendben.

 

 

 

 

 

A versenyzők, április 2. és 3-án már Debrecenbe érkeztek, hogy a szükséges próbákat kísérőikkel megtarthassák. A zongorakíséretet a versenyen Höchtl Margit (Debrecen), az országos hírű kiváló zongoraművésznő, tanárnő és Kály Mária (Budapest) okl. zongoratanárnő látták el, fáradságot nem ismerő páratlan lelkesedéssel, tökéletes tudással, és alkalmazkodással.

 

A selejtező verseny eredménye a következő volt: döntőbe került az I. csoportból 12, kiesett 4 versenyző, a II. csoportból 6, kiesett 2 versenyző.

 

A döntő április 5-én délelőtt és délután volt ugyancsak a zeneiskola hangversenytermében. Ez a verseny már közönség jelenlétében zajlott.

A verseny befejeztével, a zsűriből alakult bíráló bizottság a lezárt borítékokban lévő bíráló lapokat összeszámolva, az elnök eredményt nyilvánosan kihirdette.

I. csoport I. díj Budai Béla II. akad. oszt. (Debrecen)                  

Pontszáma: 117

                          Tanára: Búza Gábor

                II. díj Silberer Róza III. akad. oszt. (Debrecen)            

Pontszáma: 105

                          Tanára: Z. Csanak Mária

              III. díj  ifj. Metzker Károly II. akad. oszt. (Győr)            

Pontszáma: 98

                          Tanára: Hermann László

              IV. díj  Tóth Elemér IV. akad. oszt. (Debrecen)             

Pontszáma: 88

                           Tanára: Búza Gábor

              V.  díj  Szűcs Mihály II. akad. oszt.  (Debrecen)            

Pontszáma: 83

                          Tanára: Búza Gábor

              VI.  díj  Németh László IV akad. oszt. (Szeged)             

Pontszáma: 79

                           Tanára: Dr.Belle Ferenc

 

II. csoport  I. díj Gaál János V. köz. oszt. (Kaposvár)                

Pontszáma: 113

                            Tanára: Soltész Emil

                 II. díj  Sümeghy Zoltán V. köz. oszt. (Szolnok)            

 Pontszáma: 100

                            Tanára: Márffy János

                 III. díj Kutassy Klára  V. köz oszt. (Debrecen)           

Pontszáma: 97

                            Tanára: Búza Gábor

                 IV. díj Tápay Miklós V. köz. oszt. Máramarossziget   

Pontszám: 7

                            Tanára: Gál Marcell

 

A verseny eredményének kihirdetése és a díjak átadása után özv. Hubay Jenőné, Cebrián Róza grófnő, a következő szeretetteljes megható szavakat intézte a versenyzőkhöz:

„Szerencsekívánataimmal akarom ezek után a díjnyerteseknek útjukra adni.

Maradjanak meg, szorgalmasok és legyenek a szó legnemesebb értelmében törekvők, hogy a magasabban kitűzött célt az első elérése után- is elérhessék.

Azok, pedig, akik kimaradtak ma még, a nyertesek sorából, ne csüggedjenek.

A jövő kifürkészhetetlen útjain, ki tudja nem vert e gyökeret már az ő számukra is az a babérfa, amelynek ágaiból az ő homlokukra is fűződik majdan a győzelem koszorúja.

Most pedig köszönetet mondok dr. Baranyi János igazgató úrnak aki, ezen nemes verseny gondolatát felvetette, és páratlan körültekintéssel, energiával valóra váltotta.

Köszönetet mondok továbbá, a megjelent zeneiskolák igazgatóinak és tanárainak hogy növendékeikkel közénk jöttek, s fáradságot nem kímélve, előkészítették őket a versenyre.

Köszönetet mondok a kísérőknek is - főképpen Höchtl Margit művésznőnek - akik nagy munkát vállaltak magukra. Szürke de felelősségteljes munka a kíséret. Sokszor mentőcsónak, de bizonyos néha torpedóhoz is lehet hasonlítani, ha a kísérő feladatát nem végzi jól, pontosam.

A lefolyt verseny eredményére mindenki büszke lehet, mert a versenyzők tudásának színvonala valóban meglepő volt.”

 

Hubay Jenőné beszédének további részében megemlékezett gróf Teleki Pál tragikus haláláról.

 

A verseny nyertesei a következő díjakat nyerték:

I. csoport:

I. díj: a Hubay Jenő Társaság díja 350 pengő, Reményi László hegedűkészítő mester által felajánlott mesterhegedű, díszoklevél, és Debrecen Sz. Kir. V. bronzérme

 

II. díj: a debreceni TÉBE díja:      

  200 pengő, díszoklevél és bronzérem

 

                    III. díj: a nemzeti Bank díja:          

                      100 pengő, díszoklevél és bronzérem

 

                    IV. díj Debrecen sz. kir. város díja: 

                      50 pengő, díszoklevél és bronzérem

 

                      V. díj: díszoklevél és bronzérem

 

                     VI. díj díszoklevél és bronzérem

II. csoport:

I. díj: Első Magyar Biztosító díja: 

  100 pengő, díszoklevél és bronzérem

II. díj: Debrecen sz. kir. város díja:

   50 pengő, díszoklevél és bronzérem

III. díj: Díszoklevél és bronzérem

IV. díj: Díszoklevél és bronzérem

 

A bírálóbizottság elnöke, tagjai és kísérői, ugyancsak Debrecen Sz. Kir. város  címerével díszített művészi bronzérmet kaptak emlékül.

Pártatlanság és igazságosság jellemezte a zsűri munkáját, ezt mindenki megállapította.

 

Az igazgatói méltatás, következőképpen hangzott: „A versenyző növendékek, tanáraik lelkiismeretes odaadó munkát végeztek, a verseny színvonala valóban meglepően magas volt,, dacára annak, hogy több versenyző távoli városokból érkezve, a korlátozott, és rossz vasúti közlekedés folytán, a fáradságtól kimerülve,  nem a legjobb erőben, volt kénytelen versenyezni.

Ezeket az akadályokat, és a versennyel járó izgalmakat a versenyzők nagyon jól leküzdötték, tudásuk legjavát adva szerepeltek.

Biztatóan tekintettek a jövő felé reményt nyújtva a tehetséges magyar fiatalok…

A verseny eredménye intézményünkre különösen szép elismerést hozott.

Növendékeink 5 díjat nyertek el, az első csoport, I., II.,  IV., és V.  továbbá a II. csoport II díját és helyét.

Valóban büszkék lehettek az elért eredményekre.

Legnagyobb elismeréssel illeti Búza Gábor és Z. Csanak Máriát intézményünk két kiváló tanárát, mert növendékeik pompás teljesítménye az ő kiváló művészi és legnagyobb gondosságú előkészítő célravezető pedagógiai tudásuknak munkájuknak volt az eredménye.

Ezen az úton fejezzük ki leghálásabb köszönetünket Özv. Hubay Jenőné Cebrián Róza grófnőnek, a Hubay Jenő társaságnak, kitüntető pártfogásáért, Gabriel Ferenc és Waldbauer Imre zeneművész főiskolai tanároknak és Kazacsay Tibor szakfelügyelő tanügyi tanácsosnak a verseny zsűrijében való lelkiismeretes munkájukért

Losonczy István főispán úrnak Debrecen Sz. Kir. Város, vezetőségének elsősorban dr. Kölcsey Sándor polgármester Zöld József h. polgármester, Ary Lajos főtanácsos és dr, Balogh Sándor kultuszminiszter tanácsnoknak a verseny megrendezésének lehetővé tételéért, a felajánlott díjakért, a bronzplakettért a debreceni TÉBE a Magyra Nemzeti Bank és az Első Magyar Biztosító Intézet vezetőségének a felajánlott díjakért. Reményi László budapesti hegedűkészítő mesternek az első díj nyertesének felajánlott kitűnő mesterhegedűért, az MTI-nek a budapesti és debreceni Sajtónak, a nemes ügyet felkaroló támogatásukért és mindazoknak, akik a hegedűverseny ügyét segítették.

Reméljük hogy kezdeményező kultur megmozdulásunk, nem marad csak szalmaláng hanem esetleg máshol folytatása lesz mert csak így válik lehetővé a vidéki zeneélet erőteljesebb vérkeringése.”

 

A „Debreceni Zenei Napok” másik kimagasló eseménye volt továbbá a Déri Múzeum kiállító termében megrendezett „Debrecen zenei múltja” és a Hubay Jenő emlékkiállítás. A Hubay Jenő emlékkiállítás anyagát, amelyet az egyik kiállítótermet teljesen megtöltötte, özv. Hubay Jenőné bocsátotta rendelkezésre.

A rendkívül értékes, szép anyagot, ill. kiállítást, Hubay Andor a kiváló festőművész a Nemzeti Szalon igazgatója rendezte páratlan finom ízléssel, és szerető gondoskodással. A néhai mester szellemiségében gazdag életének és munkáságának hű képet adta. A kiállítás anyagában szerepeltek többek között : Hubay Jenő kéziratai, közöttük a Cremonai hegedűs és a Petőfi-szimfónia partitúrája, J. Brahms, E. Grieg, J. Massenet, Joachim József, R. Strauss, Munkácsy Mihály, Carmen Sylva Hubayhoz intézett levelei, Barabás Tibor, László Fülöp festményei, Munkácsy Mihály Hubay Jenőnek ajánlott rézkarcai, Hubay Andor édesapjáról rendkívül érdekes felfogásban megkomponált portréi, vázlatai, Stróbl Alajostól szoborképmása, Widowszky Béla hangulatos olajfestményei, Hubay Jenő stradivárius hegedűjének kópiája, ezüst koszorúk, oklevelek, emlékérmek, plakettek, dísztárgyak, és nagyon értékes fotográfiák egész sorozata.

 

A Déri Múzeum másik kiállító termében Debrecen zenei múltja címmel rendeztek zenetörténeti kiállítást. A kiállításon, intézményünk (Debreczeni Zenede=Debrecen SZ. Kir. V Zeneiskolája = Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola) könyvtárában őrzött, ritkaság számba menő kottáin, könyvein kívül szerepeltek még az intézet tulajdonában lévő zeneszerzőket ábrázoló értékes régi rézkarcok, hangszerek, stb. A MÁV Filharmonikus Zenekar hatalmas emléktablói, régi műsorokkal, a Városi Dalárda a versenyeken nyert értékes dísztárgyakkal, kottákkal, fotográfiákkal, stb. vett részt. A debreceni zeneszerzők, Szotyori Nagy, Liszka Nándor, Dóczy József, dr. Szél Kálmán, dr. Tatay Zoltán, stb., továbbá P. Nagy Zoltán, Szabó Emil kéziratokkal, emléktárgyakkal szerepeltek. Kiállításra kerültek még Debrecen Sz. Kir. Város levéltárából a város zenei múltjával kapcsolatos tanácsi határozatok, 1629-1719-ig, dr. Baranyi János kottái (első kiadású Beethoven művek, és dedikált művészi fotográfiák, Csenki Imre népdal hanglemez gyűjtései, a Déri Múzeum tulajdonát képező Csokonai Vitéz. Mihály fuvolája, és hortobágyi pásztorzeneszerszámok, dr. Sebetyén Lipót tulajdonát képező régi értékes vonós mesterhangszerek, stb. Sajnos, a Debreceni Református Kollégium zenei vonatkozású könyveivel, kottáival, stb. a kiállítást nem tehették teljesebbé. A kiállítás gondos és szép fáradságos munkáját Csenki Imre kollégiumi zenetanár végezte.

 

1941. április 4-én különleges előadás színhelye volt a hangversenyterem (ma Kodály-terem). Kazacsay Tibor zeneszerző, zongoraművész tartotta meg Humor a zenében címmel értékes előadását, gazdagon illusztrálva a zenei humor minden előforduló vállfaját. Az előadás végén egy saját szerzeményű operaparódiája is előadásra került, amelynek finom humora a szépszámú közönség körében osztatlan sikert aratott. Az előadáson közreműködtek: Maleczky Oszkár, ifj. Toronyi Gyula, a Magyar Királyi Operaház tagjai, dr. Baranyi János és Höchtl Margit zongoraművészek, Mozart: Dorfmusikanten c. művét Búza Gábor, Z. Csanak Mária, Szendy Tihamér és Szondy László zenetanárok, valamint Új András (gordon) adták elő. Közreműködött még Kocsi Judit, zeneiskolai énekszakos növendék, és az intézmény kamarakórusa. A kórusok betanítási munkáját Hoór Tempis Erszébet és Szabó Emil tanárok végezték eredményesen.

 

Hubay Jenő

Hubay Jenő (Huber Jenő) (Pest, 1858. szeptember 15. - Budapest, 1937. március 12.), hegedűművész, zeneszerző. Hozzáértők szerint korának legnagyobb előadóművészei közé tartozott, a Vieuxtemps, Joachim és Wieniawsky által képviselt romantikus hegedűvirtuóz-nemzedék közvetlen örököse volt.

Előbb atyja, Huber Károly hegedűművész, majd Berlinben Joachim József tanítványa volt. Nagy sikereket ért el 1878-ban Párizsban a Pasdeloup- hangversenyeken. Szakmai felkészültségének is köszönhető, hogy külföldi tartózkodása során jó barátságba került Henrik Vieuxtemps francia hegedűművésszel, aki korának egyik legnépszerűbb előadója volt. Már 1882-ben a brüsszeli konzervatórium vezető hegedűtanára lett. Miután 1886-ban hazatért, a Zeneakadémia hegedű tanszékére került, mely működése alatt nagyon hamar mesteriskolává alakult, ahová szívesen jöttek a külföldi hallgatók is. 1919-től a Zeneakadémia igazgatója, 1920-tól 1934-ig a főigazgatója volt, de lemondása után is tiszteletbeli örökös elnök maradt. Munkásságát 1930-ban Corvin-lánccal ismerték el. Iskolateremtő munkája, zenepedagógiai tevékenysége mellett az önálló fellépésekről sem mondott le. 1886-ban Popper Dáviddal vonósnégyest alapított, és az 1903-ig működött együttessel külföldön is gyakran vendégszerepeltek.

Zeneszerzőként a 19. századi romantikus magyaros hagyományt a francia stílussal (Massenet, Vieuxtemps) ötvözte.

 

Szerzett, operákat (Alienor, 1891; Cremonai hegedűs, 1894; Falu rossza, 1896; Lavotta szerelme, 1906; Karenina Anna, 1923; Álarc, 1929);

szimfóniákat (B-dúr 1885; c-moll 1915; a Dante- és a Petőfi-szimfónia, 1921, ill. 1923),

hegedűversenyeket,

etűdöket.

Leghíresebb tanítványai: Adorján Jenő, Arányi Jelly, Gertler Endre, Geyer Stefi, Ormándy Jenő, Szigeti József, Székely Zoltán, Telmányi Emil, Vecsey Ferenc, Zathureczky Ede és Zsolt Nándo.r

 

Könyvtárunkban Hubay Jenő számozott, dedikált művei is megtalálhatók a munkásságát ismertető könyvek, díszkiadású korabeli kották, emléktárgyak mellett.

Támogatta a Debreceni Zenedét, (Kodály Zoltán Zeneművészeti) tiszteletbeli tag volt.

Több ízben fellépett Debrecenben, évkönyveink és emlékalbumunk megőrizték ezeket az eseményeket.

 

 

                                                                                                                                             

 

 

 

 

 



* Összegyűjtötte és közreadta: P. Stébel Ildikó, a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti SZKI könyvtáros-tanára, zenei könyvtáros.