In memoriam Rázga József*

 

(1931-2010)

 

„Ha láttad volna, mint ölelte

Karjával a világot át,

Megszántad vón’ a szegény rajongót,

Ki semmiért mindent od’ád!”

                                                    (Ady: Mesét mondok - részlet)

 

Kedves Jóska Bátyám!

 

Amikor a hozzád írott levél gondolata megfogalmazódott bennem, még gratulálni szerettem volna nemrég elnyert kitüntetésedhez, biztosítani téged arról, hogy a legjobb helyre került, a többi elismerés mellé ez is, hogy kiérdemelted az április végén átadott „Magyar Művészetoktatásért” plakettet, amely értékes szakmai díj, egy életmű elismerése. Akkor nem gondoltam, hogy megszólításom már csak fájdalmasan a múlt időben érheti el a valahai csabai polgárt, művészt, kiváló szakembert. Már csak az emlékezés maradt, amelyet választott városod polgárai nevében, megkésve, fogadj el tőlem.

Talán már mindenki tudja Békéscsabán rólad, hogy a Zeneakadémián a karvezetésre tetted föl életedet. Amikor 1976-ban Csabán a Bartók Béla Zeneiskola igazgatását vállaltad, majd tevékeny közreműködéseddel a szakközépiskolai képzés is beindulhatott, már az első évben kamarakórust szerveztél. Ebből nőtt ki a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar, amelyet karnagyként vittél sikerre. Máig ez a legnagyobb múlttal és legtöbb kitüntetéssel rendelkező kórusunk, sokáig „a” kórus.

     Ezt olyan bámulatos energiával, jókedvvel, szeretetteli szigorral szervezted, hogy mindenkinek azonnal dalolni támadt kedve. De akinek mégsem, később, a folyamatos sikerek láttán az is elismerte karnagyi tehetségedet. Egy olyan színvonalú kulturális műhely alapjait raktad le, amely magasra tette a mércét. Ebből sohasem engedtél, a tiszta hangzás és a minőség érdekében még a konfliktusokat is felvállaltad. A művészet ugyanis bátorság: a fel nem adás állhatatossága. Nem önmaga irányítja a sorsát, aki megkapta a tehetséget. Óriási adomány lehet az, és súlyos kötelezettség is egyben. A karnagy nem éri be a látszatmegoldásokkal, nem lehet vele alkut kötni. A talentum szárny és teher…Mi, akik a pódium előtt ülhettünk, azt éreztük, amikor már túl sok volt az üres  szavakból, hogy a muzsika felért egy terápiás kezeléssel.

     Megérdemled, hogy találkozz mestereiddel, Vásárhelyi Zoltánnal és Kodály Zoltánnal. Kérlek, együtt figyeljetek odaföntről, nehogy hamisan szóljon idelent a melódia. Aztán Sütő Andrással is találkozz ám! „Otthon, amidőn valamelyikünk hosszú és magányos útra indult, öregeink azt kérdezték: jól felöltöztél-e? Botod van-e? Hát éneket viszel-e magaddal?”

 

          Vittél is, meg nekünk is maradt. Közülük azzal a Kodály énekkel* búcsúzom, amelyik az egyik legkedvesebbik volt, s amelyet a legtöbbször vezényeltél.

 

 

                                „Erdő mellett estvélëdtem,
                                Subám fejem alá tëttem,
                                Összetëttem két kezemet,
                                Úgy kértem jó Istenëmet:

                                Én Istenëm adjál szállást,
                                Már mëguntam a járkálást,
                                A járkálást, a bujdosást,
                                Az idegën földön lakást.

                                Adjon Isten jó éjszakát,
                                Küldje hozzám szent angyalát,
                                Bátorítsa szívünk álmát,
                                Adjon Isten jó éjszakát”

 

 

Jóska bácsi! A magaddal vitt és ránk hagyott melódiákkal gazdagodik az égi kórus: tudjuk, hogy ott jó helyen vagy, de nekünk nagyon hiányzol!

                                                

Vantara Gyula

Békéscsaba Megyei Jogú Város

polgármestere

 



* Megjelent a Csabai Mérlegben, a www.bekescsaba.hu-n, és a www.vantara.hu-n. Rázga József temetése 2010. május 18-án volt a békéscsabai Ligeti temetőben.

* Kodály Zoltán: Esti dal – népdal (1938) (A nekrológot Vinczéné dr. Ecsedy Éva tanárnő küldte meg a Parlando Szerkesztőségének. A tanárnő és férje hosszú éveken át tanított közismereti tárgyakat a Rázga József vezette iskolában. (A Szerk. megj.)