SZÁZ ÉVE SZÜLETETT TIBAY ZOLTÁN

 

T

ibay Zoltán nagybőgőművész, zeneakadémiai professzor 1910. szeptember 6-án született Soroksáron. A Nemzeti Zenedében Schmitz Róbert tanítványa volt. 1932-ben szerzett művészi oklevelet, s lett a Budapesti Operaház tagja, mint „magángordon-szólista”. A Budapesti Filharmónia Társaság zenekarában szólónagybőgős volt. Évekig a Léner, illetve a Waldbauer-Kerpely vonósnégyes rendszeres partnere, majd a Budapesti Kamaraegyüttes művésze volt. Ezekkel az együttesekkel Európa nagy részét beutazta.

          1934-től rendszeresen adott önálló koncerteket Budapesten, és a Rádióban is többször fellépett. Nevéhez fűződik Budapesten az első olyan hangverseny, melyen a nagybőgő, mint szólóhangszer megszólal magyar művész kezében. Ez a koncert 1934. augusztus elsején volt. A Rádió egyenes adásban közvetítette. Hatalmas sikert hozott számára. 1948-ban Bécsben, 1958-ban Párizsban, az ottani televízió számára adott hangversenyt. Több ízben fellépett a kassai Rádióban. Ragyogó muzsikus, virtuóz szólista, a magyar zenei élet egyik büszkesége. A sajtó kritikák mind lelkesen emlékeznek meg játékáról, és csak felsőfokú jelzőket találnak méltatására. A Budapesti Hírlap 1939. március 14-i számában írja: „Tibay Zoltán, az operaház fiatal művésze pompás felkészültséggel és stílussal játszotta Mozart ’Per questa bella mano’ nagy szólóját Hitassy György közreműködésével.” Az Est ugyenerről a koncertről így írt: „A  nagyigényű kontrabasszus szólamot Tibay Zoltán játszotta, hegedűt megszégyenítő, káprázatos virtuozitással és puhán vibrált hanggal. Ezt a számot a közönség megismételtette.” Bécsi koncertjéről a Wiener Kurier 1948. május 26-án a következőt írja: „Különleges hangszeren játszott Tibay professzor. A nagybőgő ünnepi koncerten szólóhangszerként igen ritkán szerepel, és Tibay csodálatos hangokat csalt ki e hangszerből. Virtuóz előadása egyedülálló.”

          Tibay Zoltán játékát sajnos csak egyetlen felvétel őrizte meg, Franz Schubert: A-dúr, Pisztráng-ötösét a Bartók-vonósnégyessel és Malcolm Bilsonnal játszotta lemezre, (LPX 11342). 1945-től haláláig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára volt. 1960-ban docenssé, később professzorrá nevezték ki. Kitűnő, eredményes pedagógus volt: több mint ötven élvonalbeli nagybőgőst indított el mind a magyar, mind a külföldi zenei élet gazdagítására. Kiemelkedő tanítványai rangos zenekarokban játszanak. Növendékei ott vannak minden magyar zenekar bőgőszólamában. Tanítványai között számos kiemelkedő pedagógust találunk.

          Tibay Zoltán 1985. április 17-én jubileumi koncert keretében ünnepelte születésének 75. és pedagógiai pályafutásának 40. évfordulóját. A Zeneakadémia Nagytermét megtöltötte a tanítványok, a tanítványok tanítványai, a pályatársak, szakemberek és tisztelők sokasága. Ezen a koncerten növendékein kívül díszvendégként fellépett Ludwig Streicher, a Bécsi Zeneakadémia professzora, Tibay nagy tisztelője. Először járt Budapesten, ahol játékával óriási sikert aratott, és emlékezetessé tette a jubileumot.

          Tibay Zoltán 1989. május 24-én hunyt el. Halála után róla nevezték el a Zeneakadémia XXX-as nagybőgő termét. Születésének 100 éves évfordulójára emlékeztek növendékei és tisztelői 2010. március 8-án a Zeneakadémia Kistermében, ahol egykori növendékei adtak tiszteletére koncertet: Berkes Balázs, Duka Norbert, Enreiter István, Kubina Péter, Lukácsházi István, Nagy László, Sztankov Iván, Tóth István, Tibay Zsolt, és vendégként Járdányi Gergely. Berkes Balázs és Cziglényi Ákos emlékezett, és méltatta Tibay Zoltánt, az embert és tanárt. A hangversenyen elhangzott Vas László szólószonátája Tibay Zsolt előadásában, és ősbemutatóként Gallai Attila Concertója, melyet Kubina Péter játszott.

          A tanár úr fia, Tibay Zsolt, aki jelenleg a tokiói Muchasino Egyetem professzora, három napos kurzust tartott, melyet a Zeneakadémia és tanára, Kubina Péter szervezett, s melyen szakközépiskolások és főiskolások – összesen huszonhatan – vettek részt.

          Reméljük, hogy hasonlóan tanulságos, hasznos, népes hallgatóságot vonzó szakmai találkozók a jövőben is segítik majd megőrizni felejthetetlen professzorunk emlékét.

 

Enreiter István