ÉLETPÁLYA

 

Gratulálunk dr. Gallai Istvánné zongoratanárnak

 

2010. október 22-én a Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola zongoratanára, dr. Gallai Istvánné zongorapedagógus munkája elismeréseként PRÍMA Díjat kapott a Vállalkozók Országos Szövetsége Somogy Megyei Szervezetétől. E kiemelkedő elismerés és kitüntetés alkalmából a PARLANDO olvasói nevében mi is szívből gratulálunk. Arra kértük, röviden tájékoztasson pedagógiai sikerének titkáról.

 

2010. június 3-án koncerttel búcsúztam attól az iskolától, ahol elkötelezett hivatásból nem kevesebb, mint 54 évig tanítottam. A zsúfolásig megtelt hangversenyteremben jómagam, leányom, jelenlegi és volt növendékeim léptek föl.

– Mikor döntöttél a zenei pálya mellett?

– Diákként nem zenésznek készültem. Édesapám mérnök volt, engem is a tudományos munka vonzott, kutató vegyész szerettem volna lenni. De a zene szeretete is már kisgyermekkoromban is élt bennem. Édesanyám zongorázni tanult és nagyon szeretett énekelni. Vele együtt énekeltem én is, és zongoráztam szorgalmasan. Érettségi után fölvettek a Műegyetemre, majd férjhez mentem, így a kutatói munkának végleg búcsút mondtam. Ekkor kaptam az indíttatást a zenei pályára. Pécsett Bánky József zongoraművésznél szereztem zongoratanári diplomát, immár két gyermekkel.

– Nem bántad meg ezt a váltást?

– Nem! Kodály Zoltánt idézem: „Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene.” Nekem ez megadatott. Az Úr különös ajándékának érzem, hogy így választhattam. Biztos vagyok benne, hogy egy kutató laboratóriumban is megtaláltam volna az örömöt, de mennyivel más zenében élni, gyermekekkel foglalkozni! A gyermekkel való munkálkodás, törődés, nevelés, érzelmeik, értelmük csírája kibontakozásának irányítása, fejlesztése az, ami leginkább teljessé teszi az ember munkáját, küldetését. „A fény csak annak válik áldássá, aki másnak is ad belőle.” A zene csodákra képes: igyekeztem én is kis fényt gyújtani tanítványaim szívében a zene hatalmas erejével.

– Mikor kezdted a zenetanítást?

– 1956 őszén, a forradalom alatt Paulovits Erzsébet, volt zeneiskolai zongoratanárom elköltözött Kaposvárról. A növendékei ellátatlanul maradtak. Telefonon keresett az iskola igazgatója: „Margitka, szükség lenne a munkájára. Nem jönne tanítani hozzánk?” Boldogan mondtam igent, és így a főiskola mellett már elkezdtem a zenetanári munkát. Küzdelmek és eredmények, megpróbáltatások és örömök kísérték ezt a bő fél évszázadot. Boldog vagyok, hogy ezt a pályát választottam, mert a család mellett teljessé tette az életemet.

– Mit tartasz fontosnak az eredményes tanításban?

– Elsőrendű fontosságúnak tartom, hogy megszerettessem a zenét. Minden gyermek örömét lelje a zene hallgatásában és művelésében. Ehhez a tanár részéről nagyfokú empátia, együttérzés, türelem és legfőképpen szeretet kell. Ha én képes vagyok mindig szeretettel közeledni a fiatalhoz, akkor sokszorosan kapom azt vissza. Böjte Csaba atya, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója erre kér: „Szeresd ki a másikból a jót!” Vallom, hogy ennek leghatékonyabb eszköze a zene. A tehetséges gyermeknek pedig egyengetni kell az útját a zenei pálya felé. De a talentum nem elég. Nagyfokú elszánás, lelkiismeretes munka, kitartó szorgalom és türelem szükséges, hogy valaki a talentumait kamatoztatni tudja. Boldog vagyok, hogy növendékeim közül huszonnégyen választották élethivatásul a zenei pályát.

          Hogy ne szürküljön el a munkám, hogy képes legyek megmaradni lélekben fiatalnak, lendületesnek, mindig megújulni késznek, ahhoz szükséges az állandó önképzés. Én minden alkalmat megragadtam, hogy tudásomat újból és újból frissítsem. Továbbképzéseken vettem részt, rendszeresen jártam hospitálni kiváló zenetanárokhoz, így Komjáthy Manyi néni, Teőke Mariann, a Zeneakadémián pedig Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán, Nemes Katalin és a csodálatos Máthé Klári néni óráit hallgattam.

– A tanításon kívül milyen szakmai munkát végeztél?

– Sokszor tartottam bemutató órát, továbbképzést, előadást megyei országos és nemzetközi fórumon is. Mesterkurzusokat vezettem, különböző zenei versenyeken zsűriztem. Szaklapokban jelentek meg írásaim. Mindig énekeltem kórusban. Az iskolai kórusok után évtizedekig voltam a kaposvári Vikár Béla kórus tagja, a Szent Imre kórusban a mai napig énekelek, és ha szükséges vezényelek és orgonálok is.

– Melyik zenei korszakot kedveled leginkább?

– Számomra a csúcs Johann Sebastian Bach. Ebben a zenében minden megtalálható. Pernye András nyilatkozta egyszer, hogy Bach minden hangja Istent tükrözi. Én magam, ha nyugtalan, fáradt, kimerült vagyok, ha bánt valami, ha megoldhatatlannak látszó probléma áll előttem leülök a zongorához, és Bach zenéjét játszom. Ez a zene kicserél, felüdít, megnyugtat, gondolkodásra késztet.

          Azelőtt a klasszikusok közül Mozart volt a legkedvesebb. A Haydn-évben előszedtem Haydn műveit, végigjátszottam a szonátákat, és rácsodálkoztam zseniális fordulataira, utolérhetetlen humorára. Ugyanígy voltam Chopinnel is.

          Bartók Béla az a magyar zeneszerző, akinek munkásságával sokat foglalkoztam. Lendvai Ernő, városunk szülötte kutatta a bartóki zene rejtelmeit, szerkezeti rendjét, szabályait, törvényszerűségeinek titkait. Műveiben kimutatta az arányokat, az aranymetszést, a Fibonacci-számsor előfordulását, a distancia elvet, felállította a bartóki modellek elvét. Lendvai munkásságáról többször tartottam előadást. Lendvait személyesen jól ismertem, sok előadását hallgattam. Ma már a szülőházán emléktábla örökíti meg nevét.   

Mesélj a családodról!

– Szüleim, mindketten hatgyermekes családban nevelődtek. Örökül hagyták ránk azt a hitet, hogy az egymás iránti szeretet képes mindenen felülemelkedni. Küzdelem teli életükben soha nem vett rajtuk erőt az elkeseredés. Édesapám 1931-ben Dél-Amerikában, Montevideóban keresete a jövőt. Itthon a gazdasági válság miatt nem volt állása, nem tudott családot alapítani. Édesanyám két év múlva követte őt, ott kötöttek házasságot. Öt éves voltam, az öcsém négy, amikor hazajöttünk. Az itthon maradottak és a haza utáni honvágy visszahívta Magyarországra. A visszautazás alkalmával egy cigarettatartót kapott ajándékba barátaitól, amelybe bevésve ez az idézet állt: „Hazádnak rendületlenül légy híve ó magyar!” Ő ezt betartotta, eszerint élt.

          Én 56 éve élek nagy szeretetben férjemmel. Három gyermekünk, tíz unoka és ma már két dédunoka teszi teljessé a családunkat. Igazi boldogság, amikor huszon­ketten együtt lehetünk egy-egy nagy ünnepen. Mivel családunkban sokan játszanak különböző hangszereken az együttlétben elmaradhatatlan a közös muzsikálás, éneklés, ami igazán gazdaggá teszi életünket.       

Nemrég Somogy megyei Príma-díjat kaptál. Mit jelent számodra az elismerés?

– Jól esik az elismerés, a köszönő szó. Én a származásom és hitem miatt sokáig semmiféle elismerésben, jutalomban nem részesültem. Néha fájt, hogy tudatosan háttérbe szorítottak, de kárpótolt a szívemben élő nyugalom és béke. Csak a nyolcvanas évek után jöttek sorban a kitüntetések: Kiváló pedagógus, Varró Margit-díj, Kaposvár város szolgálatáért kitüntetés, 2010. október 22-én pedig, talán életpályám megkoronázásaként vehettem át a Príma-díjat.

          Bízom abban, hogy a zene csodálatos erejével és az Úr áldásával sok kis fényt tudtam gyújtani a gyermekek szívében, és hiszem, hogy felnövekedve egyre több lángocska válik majd fénynyalábbá, amely segít majd legyőzni az élet nehézségeit és erőt ad a sötét időszakokban. Remélem, hogy ezzel a küldetéssel megérinthettem a gyermeki lelkeket és én is hozzájárulhattam egész emberré válásukhoz.

 

Ábrahám Mariann

 

 

 

MEGYEI  PRÍMA-DÍJ  2010

 

OKLEVÉL

 

Vállalkozók a kulturális értékeinkért

 

A VOSZ Somogy Megyei Szervezete

 

Somogy Megyei PRIMA-DIJAT adományoz

 

dr. Gallai  Istvánné

 

részére

 

megköszönve, és elismerve azt a tudást és tehetséget, amellyel

a zenepedagógia terén évtizedeken át gazdagította

Somogyország szellemiségét.