MAGYAR SIKER A TIZENEGYEDIK LOS ANGELESI

NEMZETKÖZI LISZT VERSENYEN

 

A

11. Los Angeles-i Nemzetközi Zongora- és Énekversenyt 2010. november 20-21. között rendezték meg, Liszt születésének 200 éves évfordulója tiszteletére.  Ez alkalommal 209 fiatal művész mutatta be tudását.

A versenyt 1990-ben a magyar származású, USA-ban élő zongoraművész Neszlényi Judith és az amerikai zenetudós Geraldine Keeling alapította. Az elmúlt két évtized alatt több mint 1000 fiatal művész vett részt a versenyeken.  2010-ben az USA 13 államából és 6 országból érkeztek a résztvevők. A különböző országok egyetemein tanító előadóművészek és a Nemzetközi Liszt Társaság tagjaiból álló 15 fős zsűri bírálta az előadott Liszt műveket. A verseny semmiféle állami vagy egyetemi támogatást nem kap! Fő szponzorai között találjuk a Pasadenai Zenetanárok Szövetségét, az Amerikai Liszt Társaságot, a Yamaha zongoragyárat, és a magyar kolónia számtalan jótevőjét, templomokat, cserkészeket, Magyar Házat.

          Különös fontossággal bír, hogy a világon ez az egyetlen énekverseny, amely Liszt több száz dalát tűzi műsorra. Az első díj nyertese ebben a kategóriában a New York-i Főkonzulátus dísztermében adja bemutatkozó hangversenyét. A zongoraművészek Nagydíja 1.000 $, útiköltség térítés és koncert a Magyar Nagykövetség palotájának dísztermében, a Londoni Magyar Kulturális Központ Előadótermében, valamint a budapesti Régi Zeneakadémia Liszt Múzeumának nagytermében. A sorozat a Gyulai Zenei Napok díszelőadásával ér véget. További fórumot ad a Nixon Library Yorba Lindán, a Trinity United Methodist templom Pomonában, a Pasadena Youth Symphony és a Los Angeles-i Magyar Ház előadóterme.

          Az idén, nagy örömünkre két fiatal magyar művész is szerepelt, sőt kiváló elismerést is kapott. Csurgai-Horváth Lilla – 20 éves – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szponzorálásával indult két fordulóban nagy sikerrel. Ihletett, szép előadásával harmadik díjat és a zsűri speciális kitüntetését vehette át.

          A Nagydíjért folyó elő és végső döntőben Dániel Katinka nemes adományát a magyar Tóth Péter nyerte el. Az adományozó már 11. alkalommal adta a verseny céljára bőkezű pénzadományát.  Tóth Péter jelenleg Texasban Ungár Tamás professzornál folytatja doktori tanulmányait. Az említett díj mellett elnyerte a Dániel Ernő Nagydíjat, a Georg B. Nesleny Memorial Díjat és az Amerikai Liszt Társaság Nagydíját.  Tóth Péter magabiztos játéka, zenei felfogásának lelki és művészi összhangja, hiteles Liszt interpretációja messze megkülönböztette őt fiatal kortársaitól. Megérdemelten ő képviseli majd a LAILC-t (Los Angeles International Liszt Competition-t) és a magyar színeket is Washingtonban, Londonban és Budapesten.

          Őszintén gratulálunk minden résztvevőnek, akik Liszt Ferenc zseniális zongoraművészi és zeneszerzői alkotásait ily nagyszerűen ápolják, tanulmányozzák és tovább viszik. Meg kell említenünk, hogy a résztvevők 90%-a ázsiai eredetű. Vajon Liszt Ferenc, aki sohasem járt még Amerikában sem, hogy álmélkodna a kínai-koreai-japán művésztehetségek előadásain?!

Neszlényi Judith