Bánrévy Antal emlékére

 

        Szia Toncsi!

 

          Ugye nem veszed rossz néven, hogy így szólítalak. Több évtizedes tanári munkakapcsolatunk alatt csak így szólítottalak. Most sem tudok mást mondani.

 

          Toncsi!

          Te, a tanítást, a növendékekkel való nevelőszándékú kapcsolattartást szolgálatnak tekintetted. Növendékeid sikereit, eredményeit –kívülállóként – hideg fejjel, de mély érzelmi azonosulással tudtad elemezni, még akkor is, ha az kedvezőtlen volt. Személyes jelenléteddel bátorítólag hatottál és ösztönzést adtál a reménynek. Ki tudja, hogy hány növendék szerzett diplomát közreműködéseddel, de biztos vagyok benne, hogy hálával, elismeréssel és tisztelettel gondolnak Rád, mint egykori tanárukra. Tudom, hogy a tanítás betöltötte életed értelmét.

          Az értékek tisztelete mindég erősebben érvényesült véleményeidben, mint a személyes érzések, vagy akár a szubjektív meggyőződés.

          Megismertetted növendékeiddel az együttmuzsikálás szépségeit, a zenét befogadó közeggel való kapcsolattartás fortélyait, gyönyörűségeit. Tudtad a gyerekeket bátorítani, lelkesíteni, önbizalmat önteni beléjük, kudarcaikat feledtetni, rászorultságukban segíteni. Szüntelen megújuló energiáid mindég valami érték létrehozására serkentett.         Hittél abban, hogy dolgod van itt és keményen álltad az élet pofonjait, amit azoktól is megkaptál, akiket nagyon tiszteltél.

 

          Toncsi!

          Tanár voltál, ember voltál, emlékeinkben mindég jelen vagy. Szia!

 

                               Lehel*

 

Bánrévy Antal zongoraművész-tanár (1934-2011)

●Tanulmányok: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola (LFZF). Tanárai többek között: Hernádi Lajos, Petri Endre, dr. Ujfalussy József, Major Ervin, Máthé Miklósné Kéri Klára

●Munkahelyei:

- 1959-1960  Debreceni Zeneművészeti Szakközépiskola zongora-tanár;

- 1960-1976  Pécs, Zeneművészeti Szakiskola, továbbá 1967- 1976 LFZF Zeneiskolai Tanárképző Intézet (ZTI) Pécsi Tagozat - zongora főtárgy-, módszertan-, esztétika-tanár;

- 1976- 1985 LFZF ZTI Budapesti Tagozata - kamarazene (főiskolai docens);

- 1985- 2004  LFZF kamarazene (egyetemi adjunktus);

●Zenei aktivitása: zongoratanítás minden szinten, módszertan, tanítási módszertan, didaktika/, továbbképzések, szakfelügyelet, kamarazene, filozófia, esztétika, opera kritikák.

 

 * Both Lehel