Petrovics Emil emlékezetére

 

…Nagyon kisfiú voltam, mikor Hozzá kerültem. Félelemmel vegyes áhítattal hallgattam minden szavát, lenyűgözött páratlan tudása, bölcsessége, szakmai megkérdőjelezhetetlensége, kérlelhetetlensége. Ars poetica-ja számomra mai napig is hitvallás.

          Aztán elkövetkezett életem talán egyik legszebb periódusa, mikor diplomám után barátságával tisztelt meg, mikor néhány évig kicsit a „fia” lehettem. Szinte nem telt el úgy nap, hogy ne beszéltünk volna egymással, szinte nem volt olyan kérdése az életnek – akár szakmai, akár privát problémáról volt szó – melyet ne vitattunk volna meg. Irántam való szerető, gondoskodó figyelme több volt számomra, mint megtiszteltetés, útmutatásai, a régi, nagy mesterek tanításaihoz hasonló bölcs megállapításai mai napig is meghatározzák gondolkodásomat, cselekedeteimet. Szavai nem egyszer visszacsengenek a fülemben, mondatait idézem, hivatkozom rájuk.

          Az utóbbi húsz év zivataros forgatagában szakmai-emberi szilárdsága mindannyiunk számára példa marad, világlátása, értékrendje, politikai éleslátása, társadalmi érzékenysége egy ötven év alatt erősen megnyomorított értelmiség számára adott erőt és hitet: van értelme új hazát építeni, van remény egy normális, európai jövőt álmodni. Mint minden nagyformátumú, nagyhatású ember, az ő élete is tele volt konfliktusokkal, melyekkel egész életében birkózott, sokszor nem kevés ellenséget szerezve magának, de mi, akik közel álltunk hozzá, tudtuk, nincs még egy melegebb szívű, jobb szándékú ember, ki mindig a jóra, a szépre törekedett, azt kérte számon, azért perelt, azért veszekedett, gyakran önmagát sem kímélve ezekben a helyzetekben. Hitte, nincs szeretet nélkül értelmes élet, nincs tisztesség nélkül élhető jelen és jövő, nincs dallam nélkül zene!

          Hiszem, sőt tudom, hogy Ő megtalálta lelkében ezt a dallamot, mely nekünk, tanítványainak, tisztelőinek, utódjainak nem ad most már más feladatot, mint hogy tovább énekeljük azt!

Hamar Zsolt