MEGÚJULT A DUNAHARASZTI LAFFERT-KÚRIA

 

 

 

 

Dunaharasztiban 2011 májusában felújítva megnyitották a sok éven át romos állapotú Laffert-kúriát (Granáriumot). A Laffert-kúria épülete - a Nepomuki Szent János-szoborral és a Városháza épületével együtt - egyike a településen található 3 országosan védett műemléknek.


Az Európai Unió által támogatott pályázat keretén belül, a Fő út faltól-falig történő felújítása és a kapcsolódó projektek, mint pl. a Főtér kialakítása, a Templom-kert felújítása mellett az addig üresen álló, romokban heverő, elhanyagolt épület felújítása és kulturális hasznosítása volt a cél.





 

 

A tervezők és a kivitelezők a rekonstrukció során nagy hangsúlyt fektettek az épület eredeti barokk megjelenésének helyreállítására, a feltárható barokk emlékek megmutatására. Külön figyelmet kapott a díszterem igen elhanyagolt állapotban lévő barokk kori falképeinek restaurálása és a kivitelezés közben engedélyezett rekonstruálása.


Korabeli emlékek szerint az épület és a település birtokosa és a korabeli templom 1716-ban került a Laffert-család tulajdonába, melytől 1864-ben megváltak. Az utóbbi évtizedekben a kastély egy részét lakóházként használták, másik részét szobrász-műteremként. Az önkormányzat több társtulajdonostól 2001-ben és 2002-ben vásárolta meg az ingatlant.

A kivitelezési munkák 2010 márciusában kezdődtek el és 2010. szeptember elején fejeződtek be. A tervezés során az eredeti térszerkezet rekonstrukciója volt a cél, amely maradéktalanul megvalósult, sikerült az eredeti barokk térsor helyreállítása, valamint a feltárható barokk-kori emlékek megmutatása az utókor számára oly módon, hogy a teljes épület, így a díszterem is teljes pompájában tárulhat a nagyközönség elé.


A Laffert-kúria földszint utcafronti traktusán több reprezentatív kialakítású szalon, az udvar felőli oldalon kiállítótér és fogadócsarnok, kávézó, a tetőtérben kiállítás és rendezvény céljára alkalmas helyiség található.

 
Az udvari főhomlokzathoz kapcsolódóan hatalmas terasz, illetve szabadtéri színpadot is tartalmazó bekerített, de parkként látogatható zöldfelület került kialakításra. A kert adottságai lehetőséget adnak hagyományteremtő nyári kulturális fesztiválok szervezésére.


A tetőtérben igény szerint helyet kaphat alkalomszerűen egy-egy művészeti iskola, illetve kézműves műhely és játszóház is.


A földszinti szalonok illetve az emeleti terem filmvetítésekre, filmklub működésére, időszakos fotó- és képkiállításokra, a helyi kezdő képző- és iparművészek bemutatkozására is alkalmas.


A díszterem hangulatát kihasználva polgári esküvők, a két világháború közötti magyar esküvők, illetve barokk esküvők forgatókönyv szerinti megrendezésének lehetősége is felmerült.



A Dunaharaszti  AMI művésztanárai 2012. április 13-án ebben a műemléki környezetben koncerteztek, melyen közreműködött Karmanóczki Attila (fuvola), Kovács László (klarinét), Bizják Dóra és Zentai Károly (zongora), valamint Farkas Gábor és az iskola növendékeiből alakult kis együttes (Gyebroszki Balázs-szaxofon, Horváth Dániel-zongora, Tuboj Roland-dob). A nagysikerű koncerten Bach, Mozart, Rossini, Chopin, Brahms, Beny Goodmann, Kovács Béla, Malek Miklós és Farkas Gábor műveit hallhatta a dísztermet zsúfolásig megtöltő közönség. A programot Budai Orsolya intézményvezető, és Márton Ágnes énekművész-tanár szervezte-rendezte.



Z. T.