Dr. Kerek Ferenc*

 

A IX. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny szakmai értékelése

 

                                                 

Akik jelen voltak 2012. április 20-22. között a Balassagyarmaton megrendezett IX. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Versenyen, jó érzéssel, boldogan és meggyőződésem, hogy lelkiekben is feltöltődve távoztak. Ismét felejthetetlen és értékes három napot töltöttünk el együtt versenyző diákok, felkészítő tanárok és minden felmerülő problémát megoldó szervezők körében.

 

A verseny a kiírásban is megjelölt célját maradéktalanul elérte, mivel a zongora tanszak – és elsősorban az „A” tagozatos tanulók együtt muzsikálása mind a hangok, mind a gesztusok, mozdulatok világában érzékelhető volt, állíthatjuk, hogy az esetek legtöbbjében jó hatást gyakorolt a nyitott szívvel és füllel hallgató zsűrire, hivatásos muzsikusokra, de a szülők, barátok „elfogult” táborára is.

 

Egy ilyen eseményről szinte csak jó szándékú elfogultsággal lehet írni, mivel tudjuk, hogy mennyi más fontos teendőnek is eleget kell tenniük a versenyző diákoknak és felkészítő tanáraiknak egyaránt. Most is igazolódott, hogy az iskolai és a területi válogatókról az „utazó zsűri” - nagyszerű munkát végezve – szinte már csak a legjobb produkciókat „engedte” az országos megmérettetésre. Ennek következtében 53 iskolából mintegy 100 páros jutott el a balassagyarmati országos döntőbe, ahol mindössze csak 2-3 négykezes játéka sikerült kevésbé jól. A jellemző egyértelműen a kiemelkedően magas színvonal volt, ami kimutatható részben az I. díjasok magas számából, valamint abból is, hogy az 5 fős zsűri több esetben élt a maximálisan adható 100 pont (5x20) lehetőségével is. (Ez összesen 8 produkció esetében volt tapasztalható.)

 

A zsűri szakmai tevékenységét a kiegyensúlyozottságra épülő, higgadt, jó indulatú, de reális kritikai értékelés jellemezte. Jó volt részt venni tehát egy ilyen összetételű zsűriben, amelyben nagyon hasonló habitusú művészek és tanárok, jó empatikus képességgel megáldva figyelték, elemezték és értékelték a diákok játékát.

 

Ez a verseny egyben egy baráti találkozó színhelye is volt, ahol jól lehetett érzékelni, hogy a résztvevők egymás játékában is képesek gyönyörködni. Az iskolák alkotó légkört biztosító funkciója mellett nagyon fontos momentumnak gondolom, hogy több testvérpárost is hallgathattunk, amely jól rávilágít arra, hogy a családias házi muzsikálás az egyik legjobb és legmegbízhatóbb közösség formáló erő.

 

Legalább annyira fontos és igazi minta – talán életre szóló – a tanár-diák párosok szereplése, ami nemcsak a pódiumon, hanem az élet legkülönbözőbb helyszínein adhat jelentős művészi vagy még inkább lelkierőt. Csodáltam ezeket a kiváló zongoratanár kollégákat, akik nemcsak pedagógiai tapasztalataikkal, hanem művészi felkészültségükkel is segítették tanítványaikat.

 

Jónak találtam a műsorválasztásaikat, szerkesztéseiket, a kötelező és a szabadon választott művek vonatkozásában is. Ízléses, jól társított, esetenként a vártnál nagyobb kontrasztot teremtve remek műsorokat állítottak össze, szinte kivétel nélkül, testreszabottat a tanítványaik képességének megfelelően.

 

Élmény volt hallgatni több esetben is a jó stílusérzékkel megoldott halhatatlan mesterek Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Debussy alkotásai mellett a kevésbé ismert, de jó értelembe vett népszerű műveket is.

 

Szavakban nehéz pontosan visszaadni, hogy a zeneiskolákban illetve az alapfokú művészetoktatási intézményekben a hangszeres tanár kollégáink milyen óriási munkát végeznek nagy-nagy ambícióval és kiapadhatatlan hivatástudattal. Ők az igazi minta jelenlegi és a jövőbeni tanítványaiknak is remélhetőleg az I. és II. korcsoportban jelentkező kisebb létszám az ő inspiratív szerepükkel a jövőben újra növekedni fog.

 

Végezetül most is kitérek a Balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetőségének és tanári karának pótolhatatlan értékű munkájára. A Palócföld híres irodalmi és népművészeti értékei mellett ők ebben a nógrádi kisvárosban egy igazi zenei centrumot hoztak létre. Ennek gyümölcse nemcsak a negyedszázadot megért „Zene határok nélkül” névvel megismert Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál rendezvényein szűrhető le.

 

Legalább ilyen fontosnak gondolom azt a szívet melengető, őszinte, vendégváró és vendégszeretet nyújtó attitűdöt is amely lehetővé teszi, hogy a versenyek izgatottabb, spannoltabb légkörében is mindenki tudása maximumát nyújthassa.

 

Ezek együttesen teremtik meg – reményeim szerint – a jövő újabb fajsúlyos eseményeit itt ebben a gazdaságilag szegény, de emberileg és művészi szempontból igen gazdag „Zenei fellegvárban”.

    

 



* Zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, a zsűri elnöke. (A Szerk. megj.)