BODONYI ISTVÁNRA EMLÉKEZVE (1912-2012)

 

 

Drága Pista bácsi!

Tavaly májusban még boldogan ünnepeltük 90. születésnapját, megható látvány volt idős mesterünk, ahogy az őt körülvevő tanítványok, kollegák, barátok gratulációját fogadta. Dióhéjban mesélte el élete történetét, amelyből sugárzott a szeretet, a ragaszkodás szülei, volt tanárai emlékének. A kilencven év nem látszott rajta, tiszta, világos beszéde, gondolkodásmódja kortalanná tette szemünkben, s akkor nem gondoltuk, hogy ez a tölgyfa is kidőlhet közülünk. Soha nem „Tanár uraztuk”, mindenki Pista bácsinak szólította, ő pedig tanítványait „gyerekeimnek” nevezte. Szülői szeretettel gondoskodott rólunk, nem csupán a nála eltöltött tanulmányi idő alatt, hanem később, felnőtt művészként is ellátott bennünket tanácsaival, melyek vezérfonala a művészi alázat mindenek felettisége volt. Állandóan kihangsúlyozta a tanár személyes példamutatásának fontosságát, nála a szakmai felkészültség, a pontosság, a kifogástalan öltözködés alapértéknek számított, s erre igyekezett bennünket is nevelni.

 

60 évesen, fénykorában hagyta abba a koncertezést, mert így akart megmaradni az emberek emlékezetében, s ettől kezdve csak a tanításnak élt. Búcsúkoncertjén ugyanazt a műsort játszotta, mint ahogy kezdő tanárként is bemutatkozott. Két egymást követő este adta elő a hegedűirodalom máig felülmúlhatatlan remekműveit: Bach 6 szólószonátáját, partitáját.

 

Emberi nagysága akkor teljesedett ki, mikor jóval túl a hetedik X-en magához vett és felnevelt egy család tragédiája folytán megárvult kisfiút.

 

Most, amikor szomorúan állunk itt a végső búcsú előtt, vigasztalásul gondoljunk arra, hogy ez a kilencven év szeretetben, békességben telt el, betegségek, szenvedések nélkül, az utolsó pillanatig ép elmével vezette át őt kézen fogva a Jóisten az örök élet csodájába, a Mennyországba.

 

Drága Pista bácsi!

Emlékezetünkben mindig megmaradva, nyugodjék békében.

Örökké hálás tanítványai nevében

 

Szecsődi Ferenc

hegedűművész-tanár

 

Elhangzott 2012. december 3-án a Farkasréti temetőben Bodonyi István hegedűművész, szakközépiskolai hegedűtanár búcsúztatásán.