Dr. Gerő Katalin MUZSIKUS portréI

 

Liszt és Chopin mellszobra egymás közelében

 

 

 

2011. augusztus 12-én, a lengyelországi Liszt-év legnagyobb eseményeként avatták fel Gerő Katalin Liszt mellszobrát a Łazienki Királyi Parkban, a híres Chopin emlékmű közvetlen közelében. A mellszobrot a Budavári önkormányzat ajándékozta Varsó belvárosának, a Sródmiescie kerületnek, akik cserébe Bołeslaw Syrewicz, 19. századi szobrászművész Párizsban álló mellszobrának másolatát adományozták a budapesti Várkerületnek. Ez utóbbi a Horváth kertbe került.

 

A szobor története azonban ezzel nem fejeződött be, hiszen a belgrádi kulturális attasé jóvoltából, a Külügyminisztérium jóvoltából Belgrádba került a Magyar Köztársaság ajándékaként a szobor másodpéldánya, így Liszt mellszobrát a szerb főváros Zeneakadémiája előtti elegáns Manjež Parkban avatták fel Liszt születésének 200. évfordulóján.

 

A külföldi sikereket látva, Budapest Belváros Képviselő Testülete felajánlotta a szobor elhelyezésére a Duna palota üresen álló szoborfülkéjét, így hamarosan itthon is méltó helyre kerülhet Liszt portréja.

 

 

Dr. Gerő Katalin Liszt és Bołeslaw Syrewicz Chopin portréja a Budavári Önkormányzat dísztermében.

 

* * *

Dr. Gerő Katalin a Zeneakadémia Baráti Körének elnökségi tagja kezdett új művészi tevékenységébe. Több közterületre került szobra közül a Baráti Kör által állított, a Strém Kálmán hangversenyrendező emléke előtt tisztelgő tábla a Zeneakadémián (2006), egy másik Nagykanizsán, a szülőházán (2007), míg Joseph Haydn által, a királyi palotában vezényelt, A teremtés című oratórium első, 1800. március 8-i előadására emlékező domborműve (2010) a Magyar Nemzeti Galéria homlokzatán látható.

2011. március 13-án a budapesti Holokauszt Emlékközpontban, a Hiányzó láncszemek című koncert keretében került sor plakett sorozatának a bemutatására, amely a holokauszt áldoztává vált magyar muzsikusoknak állít emléket. A sorozat jelenleg Galántán, a Kodály Zoltán Magyarnyelvű Gimnáziumban látható, ahonnan január végén viszik át az Érsekújvári Múzeumba további egy hónapos kiállítás céljából. (Gerő Katalinnak a budapesti Holokauszt Emlékközpontban kiállított emlékplakettjei a PARLANDO 2013/1. számában a Hiányzó láncszemek című írásnál megtekinthetők. (A Szerk. megj.)