Rapai Ágnes

 

Boldog, boldog, boldog születésnapot, Amadeus!*

*

Wolfgang Amadeus Mozart (teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) születésnapja: 1756. január 27.

 

Amadeusom, hát ahhoz meg mit szólsz, hogy így meg kellett öregedned? Csokis golyót, pólót, meg mindenféle apró szuveníreket készítenek belőled, te szegény, te szegény, a jó osztrák szuvenírosok! He? Hogy mondod? Ehhehhhe? Vagy azt fütyőrészed: Hee, he-he-he, hee? Nem hallom tisztán, de nagyon szép! Persze neked ezzel a szülinappal könnyű volt! Próbáltál volna csak március 13.-án megszületni! Hm. Még ötvenéves korodra se forrtad volna ki magad! Ezt fixre veheted, drága barátom! Arról kell neked beszámolnom, de te biztos ismered a jó spanyolokat, hogy a fiam pénztárcája elveszett. Hogy mi közöd hozzá? Elmesélem. Szokásához híven, tegnap reggel, megitta a kávéját, és elment az újságárusához. Megvette a napilapot, amelyhez a művelt spanyolok nagyon olcsó cédét is adnak. Tudod mit kapott? Tudod mit? A te Figaró házasságodat! Visszafelé zuhogni kezdett az eső. És..... és..... és..... midőn hazaért, észrevette, hogy elveszett a pénztárcája! Jujujujujuj! Mostmegmilesz?!!!

Benne a mindene! Kisfiam szisztematikusan végigjárta az újságosbódéhoz vezető utat, a csúnya esővel mit se törődve, fejét leszegve bámulta az egyre nagyobbra dagadó tócsákat, hogy hátha, hátha! De nem! Nem lelte sehol. Otthon felforgatta a lakást, azzal próbálta becsapni magát, ki tudja, talán nem is fizetett annál a fránya újságárusnál... Aztán az önbecsapást abbahagyta, s elindult megint....Kétségbeesésében semmi másra nem bírt gondolni, vagy nem akart! csak arra, hogy valaki megtalálta a pénztárcáját, és bevitte az első kocsmába! Hogy a spanyolok semmi mást nem tehettek az ő tulajdonával! Én nem tudom, miképp juthatott eddig egyszem gyermekem, de képzeld el, Amadeus, az első kocsmában meglett Atti pénztárcája! Hát persze! Itt van! Tessék! Behozta egy fiú, ott hevert a járdán! Nem! Hova gondolsz! Egy ujjal se nyúltak semmijéhez! Atti, mint aki jól végezte dolgát, NAGYON JÓL VÉGEZTE!, hazament, s boldogan meghallgatta örökbecsű művedet! Mit mondhatok még neked? Boldog szülinapot, drága egyetlen Wolfgang Amedeusom! Ennyi minimum jár neked....

ui. Kicsit meglepett ez a szöveg, olyan régen írtam, már el is felejtettem. Azóta megszületett Marcell unokám, aki „Mozart bácsi” zenéjére szokott elaludni.

 

* Az Amadeus keresztnév nem olvasható a salzburgi dóm-plébánia anyakönyvében. A család főként a Wolfgangust használta németesen: Wolfgang, becézve: Wolfert). Mozart viszont gyakran szignálta leveleit Wolfgang Amadé-ként (Amadé a görög Theophil, Theophilus francia változata.), de az olasz Amedeo-t is használta, sőt egyszer pedig így írt alá: Wolfgangus Amadeus Mozartus.  A játékos aláírását az utókor oly annyira komolyan vette, hogy az AMADEUS általánossá vált! (Lásd: Milos Forman Amadeus c. híres filmje Peter Shaffer azonos c. drámájából.)

                                                                    ***

RAPAI ÁGNES ÖNÉLETRAJZA, PUBLIKÁCIÓI:

 

 1952. március 13.-án születtem, Szekszárdon.

 A szépírók társasága, a MAOE és a  Pen Klub tagja vagyok.
 

Könyveim:

      Máshol, Magvető, 1985.
      A darázs szeme, Orpheusz, 1990.
       Zadarnál a tenger, Orpheusz, 1997.
      Arc poétika, Novella, 2006.
      Mindenhol jó, Novella, 2007.

Svájcban megjelentek könyveim:

      Spaziergang mit Hölderlin, orte-Verlag 1995.
      Budapest..., orte Verlag 1999.

                 (Mindkettőt Sándor András fordította németre)

Azok az irodalmi folyóiratok, amelyekben írásaim megjelentek:

      Bárka, Élet és Irodalom, Forrás, Híd, Holmi, Kortárs, Liget,
MagyarNapló,Mozgó Világ, Parnasszus, Prae, Somogy,
ÚjForrás,Új Írás, Tekintet

2005 óta az interneten a következő e-lapokon láthatók írásaim:

      Dokk, Litera, readmee...cc, Terasz

Ezekben az antológiákban szerepelek:

      Hét évszázad magyar költői
Szép versek
MagyarOrpheus(Weöres Sándoremlékezetére)
Nem szép versek
Magyar költőnők antológiája
Lecsukott szemedenát látom(Kortárs nőiszerelmes líra)
Balatoni Almanach
Mindenfélékből
Újmódi bárdok éneke
Magyar Zsoltár
Isten előtt állsz
Éjszakai állatkert
Szomjas oázis
Mégse légyott - Kékszakállú+Verizmoelmaradtrandevúja
Ötvenhat író Esztergomról
 

Svájci folyóiratban:

     Az orte folyóirat több számában olvashatók verseim. 

Német antológiákban:

      Lyriktage
PoesieAgenda,
UngarischePoeten
 

Díjak:

      A Rosenthal Institute for Holocaust ösztöndíja, 1995
      A Művészeti Alap ösztöndíja, 1996

      Arany János-ösztöndíj, 1999