DR. LAJTHA ILDIKÓ

 

Ma 50 éve történt*

 

Laci bácsi előző nap, pénteken tért vissza februári, téli Vas-megyei gyűjtőútjáról.

Másnapra, szombatra kedves francia diplomata barátokat láttak Lajtháék ebéd-vendégségül.

Kötetlen, igen jó hangulatban költötték el az ebédet. Nagybátyám a maga charmeur stílusában szórakoztatta őket. Mert hogy ő igen szellemes, beszélgető társ volt, - ha olyanok voltak a partnerek.

A  vendégek egy idő után indulni készültek. Kikísérték őket az előszobába és út közben  leállva az örökifjú - 70 éves - Nagybátyám röpke táncra perdült, nagy lábszárcsapkodással, hogy bemutassa azokat az új érdekes táncmozdulatokat, melyeket az elmúlt napokban talált Nyugat-Magyarországon. Ezután a vendég hölgy bundáját a cserépkályhánál megmelegítette és felsegítette rá.

A vendégek távoztak.

Ekkor már a házigazda fáradtan rögtön lepihent és rövid időn belül, még aznap délután végleg itt hagyott bennünket.

 Még egy érdekesség: Lajtha életében sok száz  falut keresett fel.

Talán nem fölösleges a legutolsó község nevét megemlíteni. A legutolsó felkeresett községet úgy hívták

B Ú C S Ú.

- . -

 Csendes évek következtek a Váci utcai lakásban. Rózsi néni Ilonkával, a gondos, figyelmes apácával töltötte napjait – aki előzőleg az amerikai követségen, Mindszenty hercegprímás házvezetőnője volt, egészen 1961-ig. Ekkor ugyanis az Amerikai Követség igyekezett csökkenteni a hercegprímás körüli személyzetet. Ebben az időben rendeztek egy fogadást, melyre, a törzsvendégnek számító Lajtháékat is meghívták. A háziasszony és Lajtháné közti beszélgetés során került szóba, hogy Lajtháék éppen keresnek valaki megbízható segítséget, így hamar, mint legjobb megoldás máris Ilonka került szóba.  Ilonka átkerült rövid időn belül  Lajtháékhoz, akik nagy örömmel fogadták. Nem törődve azzal, hogy ezzel még jobban felhívják magukra az ÁVH figyelmét, mivel rávilágított Lajtha jó kapcsolatára az amerikai követséggel, és újabb bizonyság volt, ahogy akkor mondták, a „klerikális reakcióval” való „kétes” kapcsolataira.

A 80-as évek eleje újabb megrázkódtatást hozott Rózsi néni számára: Ilonka, a nála 20 évvel fiatalabb segítsége váratlanul elhunyt.

Ekkor fordult hozzám, mint egyedüli itthoni „nő” rokonhoz segítségért. 

-  .  -

Igyekeztem segíteni, amiben tudtam. Ő kiment Angliába egy kis időre Laci fiákéhoz és azt kérte, hogy ezalatt az idő alatt korszerűsítsem a lakást.

Visszajövetele után már mindvégig együtt laktunk.

Ettől kezdve a mindennapi élet apró-cseprő ügyei mellett a zenei élet örömeiben, gondjaiban, nehézségeiben már együtt osztoztunk. De felejthetetlenek az esti beszélgetések is. Sokszor felidézett Rózsi néni fiatalkorabeli emlékeket is, ami számomra érdekesebb volt, mint egy történelemóra. /a XIX században,1894-ben született!/

Egy alkalommal például így emlékezett vissza: „azok voltak a szép idők, amikor kikocsiztunk vasárnap délután  pl. a Kálvin térre, ahol szemközt jött a másik konflis, amiből nagy kalaplengetéssel integetett felém Berti.” / Ja, hogy ki is az a Berti? A későbbi jó barát, de akkor még csak az egy évvel feljebb járó orvos egyetemista társ, Szentgyörgyi Albert.

Vagy máskor a színi növendék éveiről anekdotázott, színigazgatókról, amikor például a híres kolozsvári színház még híresebb színigazgatója, Janovics Jenő azzal csábította társulatához, hogy „belőled lányom egy második Jászai Marit csinálok!” Jászaival nem is egyszer találkozott, ami annyit jelentett, hogy az akkor már 60-on túli körberajongott színésznőt, ha tehették a fiatal színész-csitrik, csapatostul követték, melynek olykor tagja volt Róza is.

Ezt a színész-karriert egyébként a mélyen katolikus édesanya akadályozta meg végül, aggódva lánya erkölcseinek esetleges megromlása miatt.

Szívesen beszélt romantikus nagy szerelmükről Lajthával, akivel olyan boldog házasságban éltek, amiben ők „kiváló társak, barátok és szeretők voltak”.

 Megosztotta velem fő gondját: a hagyaték elhelyezésével kapcsolatosan.

Az volt a véleménye illetve kérése, hogy lehetőség szerint a Zenetudományi Intézetben helyezzem el, de ha találok más méltó helyet, akkor szóba jöhet más is. Egy határozott kikötése volt, hogy akik átveszik, „egyetlen napig sem tehetik raktárba. Ha ezt a feltételt nem tudják teljesíteni, oszd szét a bútorokat a lányaid között.”. Ezt a megoldást természetesen egyetlen percig sem tudtam volna elfogadni – bár ő komolyan gondolta.

Rózsi néni 1990 januárjában hagyott itt bennünket.

 Megkezdődött a méltó elhelyezésre irányuló egyeztetés, tárgyalássorozat.

Én éreztem a rendkívüli felelősséget, Lajtha László bútorait, személyes tárgyait maradéktalanul meg kell menteni az utókornak. Ebben a fotelban ült Bartók Amerikába menetele előtti utolsó délután, amikor Lajthához jött elbúcsúzni, de Prokofjev is Párizsból Moszkva felé átutazva itt beszélgetett Lajtháékkal és mondta, hogy nemsokára visszajön, és akkor folytatják a beszélgetést. Ebben tévedett. De járt itt nem is egyszer, Dohnányi, Weiner és még sok más neves művész.

 Először ebben az intézményben, annak akkori vezetőivel tárgyaltam, majd az OSZK-val. Mindkét intézmény szívesen fogadta volna a hagyatékot, de valamely feltételt vagy én, vagy ők mégsem tudtuk elfogadni. Végül a Hagyományok Háza igazgatójával kezdtük meg az egyeztetést. Ez utóbbi azért volt a legkecsegtetőbb, mert ekkor már készültek a tervek az új Nemzeti Színház melletti modern kulturális központra, ahol helyet kapott volna a Hagyományok Háza, . A szerződést aláírtuk jóhiszeműen. Az együttműködés jó volt, de az emlékszoba nem tudott megvalósulni és a remélt modern Lajtha kulturális és Dokumentációs központ sem jött létre. Az élet, amint látjuk, másként döntött, a szép új épületnek, a mai Művészetek Palotájának nem a Hagyományok Háza lett a gazdája.

A Lajtha hagyaték azonban ott volt mindez ideig a Corvin téren – meg kell mondanom, hogy jó kezekben volt.

De az emlékszoba kialakítására ott nem volt lehetőség.

Ezért volt számomra nagy öröm, amikor megkérdezte, Kelemen főigazgató, hogy mit szólnék a hagyaték az MTA Zenetudományi Intézetben való végső elhelyezéséhez? Az első személyes látogatást és tárgyalást követően gyorsan megszületett Richter Pál igazgató úrral az a közös elhatározás: hogy „igen”, ezt megcsináljuk…

Dr. Lajtha Ildikó, a zeneszerző unokahúga és jogörököse a Lajtha Emlékszoba és Kiállítás megnyítóján (Kobzos Kiss Tamás felvétele)

Így vagyunk mi most itt és remélem, hogy gyümölcsöző lesz  az együttműködés és végre segítségükkel Lajtha hazatalál, és eljut most a széles magyar zeneszerető közönséghez

                   -   .   -

 És engedjék meg, hogy most formabontó módon, a kis két évszázadot is érintő kalandozásaim után, Lajthára emlékezve, sőt az ő intencióit követve, az őhozzá nagyon méltó feleségének és harcostársának, egy igazi múlt századi nagyasszonynak a fényképe elé helyezhessek el egy szál virágot, az ő kedvenc halványsárga rózsáját.

Rózsi néni! Végrendelet teljesítve!

Zenetudományi Intézetében. Ugyanezen a napon nyílt meg a már régóta várt Lajtha-emlékszoba is, amelyben a művész bútorait, zongoráját, könyvtárát, személyes tárgyait lehet megtekinteni. Az emlékszoba előterében kiállítás nyílt a zeneszerző és népzenekutató életútjáról, tevékenységéről. Többek között archív fotók, eredeti levelek és kéziratok is láthatók itt, továbbá az az összesen 100 dokumentumot bemutató tablósorozat is, amely február 3-ig a Művészetek Palotájában volt kiállítva. Itt hangzott el dr. Lajtha Ildikó fentebb közölt megemlékezése.

A Lajtha-emléknapot hangverseny zárta. További képes információ a lajtha.hagyomanyokhaza.hu portálon.

Lajtha László életműve HUNGAROTON cd-n

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_18206.jpg

LAJTHA, László
- from the Instrumental Folk Collection

HCD 18206

 

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31452.jpg

LAJTHA, László
Symphony No. 4 Op.52 "Le printemps"
Symphony No. 9 Op.67
Simfonietta for String Orchestra Op.43

HCD 31452

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31453.jpg

LAJTHA, László
Magnificat Op.60
Trois Hymnes pour la Sainte Vierge Op.65
Quatre Madrigaux Op.29
String Quartet No. 10 Op.58

HCD 31453

 

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31552.jpg

DOHNÁNYI, Ernô
Sonata for Cello and Piano Op.8
LAJTHA, László
Sonata for Cello and Piano Op.17
Concerto for Cello and Piano Op.31

HCD 31552

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31647.jpg

LAJTHA, László
Chamber Music with Flute Vol.1
Deux pieces pour flute seule Op.69
Sonate en Concert
Trio pour harpe, flute et violoncelle Op.22
Trio pour flute, violoncelle et harpe Op.47

HCD 31647

 

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31776.jpg

LAJTHA, László
Chamber music with harp
Marionettes, Op.26
Trois Nocturnes, Op.34
2eme Quintette Op.46

HCD 31776

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31815.jpg

LISZT, Ferenc
Rhapsodie hongroise No 9 - Carneval de Pest
Orphée
Tristia - La vallée d'Obermann
LAJTHA
Trio concertant (Trio avec piano)
Sonatine pour violon and piano

Első kiadás
HCD 31815

 

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31833.jpg

LAJTHA, László
Missa in tono Phrygio "In diebus tribulationis"
+ WEINER, Leó
Romance for Cello, Harp and Strings Orchestra
+ RÁNKI, György
Lament of Jesus
Inscription on a tritych in the Cathedral of Lübeck

HCD 31833

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31933.jpg

BARTÓK, Béla
Hungarian Folksongs
KODÁLY, Zoltán: Hungarian Folksongs
LAJTHA, László: Hungarian Folksongs

HCD 31933

 

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_31979.jpg

LAJTHA, László
Trios a Cordes
Sérénade Op.9
Soirs Transylvains Op.41

HCD 31979

 

 

HCD_32335

RESPIGHI, Ottorino
(1879 - 1936)
LAJTHA László
(1892-1963)Kórusművek / Choral Works

HCD 32335

 

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_32542.jpg

László LAJTHA (1892-1963)

Vonósnégyesek (Összkiadás) I.
String Quartets (Complete) Vol. 1

AUER VONÓSNÉGYES / AUER STRING QUARTET

HCD 32542

 

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_32543.jpg

László LAJTHA (1892-1963)

Vonósnégyesek / String Quartets
(Összkiadás) II. / (Complete) Vol. 2

AUER VONÓSNÉGYES / AUER STRING QUARTET

HCD 32543

 

http://partner.hungaroton.net/files/hungaroton/image/diskimages/HCD_32544.jpg

László LAJTHA (1892-1963)

Vonósnégyesek / String Quartets
(Összkiadás) III. / (Complete) Vol. 3

AUER VONÓSNÉGYES / AUER STRING QUARTET

HCD 32544

 

HCD 32545 LAJTHA String Quartet

LAJTHA, László (1892-1963)
String Quartets Complete Vol. 4.
Auer String Quartet
Granik Anna

HCD 32545

 

 



* 2013. február 16-án, (Lajtha László halálának félévszázados évfordulóján tudományos konferenciát tartottak a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóintézet