Indul a Tehetséghidak Program!

Magyarország tehetséges fiataljait köti össze az EU-s támogatással induló Tehetséghidak Program. December 15-től folyamatosan jelennek meg a program felhívásai. A Tehetséghidak 2014 nyaráig két milliárd forinttal támogatja a fiatal tehetségeket.


Újabb állomásához érkezett a Nemzeti Tehetség Program megvalósítása: az Európai Unió támogatásával a Tehetséghidak Program keretében a közoktatásban és a civil szektorban működő tehetségsegítő programok juthatnak összesen mintegy két milliárd forintnyi forráshoz. Az Új Széchenyi Terv részeként, a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) gondozásában megvalósuló Tehetséghidak Program 2013 januárjától 2014 nyaráig kínál vonzó lehetőségeket a tehetséges fiatalok számára, együttműködve a velük foglalkozó pedagógusokkal, pszichológusokkal és a szülőkkel. A MATEHETSZ a 2011-ben sikeresen zárult Magyar Géniusz Program tapasztalataira és a Tehetségpontok közel ezer intézményt számláló hálózatára támaszkodva kezdi meg a Tehetséghidak Program megvalósítását. A program felhívásai 2012. december 15-étől folyamatosan jelennek meg a program honlapján, a www.tehetseghidak.hu oldalon.


A Tehetséghidak Program fő célkitűzései:

·        kiemelkedően tehetséges fiatalok támogatása,

·        a hátrányos helyzetű valamint sajátos nevelési igényű tehetségek számára speciális programok kidolgozására,

·        évközi és nyári gazdagító programok révén kiemelkedően tehetséges fiatalok támogatása,

·        tehetséges fiatalok kortárscsoportjainak támogatása,

·        a Tehetségpontoknál tanuló tehetséges fiatalok, a fiatalok szülei és pedagógusai kapcsolatrendszerének fejlesztése.

·        Tehetség Piactér létrehozása a tehetség közvetlen társadalmi hasznosulása érdekében

·        itthon vagy külföldön sikeres felnőtt/ifjú tehetségek bevonása, hazai kapcsolatainak erősítés, mentori szerepvállalásának ösztönzése

·        tehetséggondozók és mentorok képzése

·        a tehetségsegítéssel kapcsolatos jó gyakorlatok terjesztése, a tapasztalatok átadásának biztosítása a magyarországi Tehetségpontok számára.

·        a nemzeti tehetség életpálya-nyilvántartó és -követő rendszer (TÉNYKÖR) kialakítása,

·        kommunikációs offenzíva itthon és az Európai Unióban a tehetségbarát társadalmi környezet erősítése érdekében.


A Tehetséghidak Program felhívásait a www.tehetseghidak.hu honlapon tesszük közzé 2012. december 15-től folyamatosan. A program megvalósítását a Tehetséghidak Projektiroda munkatársai segítik, Bajor Péter projektmenedzser, a MATEHETSZ elnöke irányításával. A Tehetséghidak Program szakmai vezetője dr. Balogh László, a pszichológia-tudományok kandidátusa, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke.


A Tehetséghidak Program első felhívásainak megjelenésével egy időben hirdetjük meg a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács immár hagyományos „Felfedezettjeink” pályázatát is, a felfedezett ifjú tehetségeket az Országos Tehetségnapon mutatjuk be 2013 márciusában.


Tehetséghidak sajtóközlemény - 2012. december 15.

Tehetséghidak Megvalósíthatósági Tanulmány kivonat - 2013. február 14.

A program bemutatkozó füzete