Felsütött a nap az égre c. rendhagyó daloskönyv

 

Rosonczy-Kovács Mihály válogatásában

 

 

A Magyar Napló és a Hagyományok Háza kiadásában jelent meg 2012. év végén a Felsütött a nap az égre c. rendhagyó daloskönyv, amelyhez Sebestyén Márta írt ajánlást. A könyv anyagát Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, a Fonó népzenei programmenedzsere válogatta és szerkesztette, a fejezeteket ismert népzenészek, szakemberek írták. A különös gonddal összeválogatott kötet, részletes díszítésekkel ellátott, mégis letisztult kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közöl százötven népdalt. A kötetből kilenc táj jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti-földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mesterei - többek között Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla - személyes hangvételű esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek.

 

"Irodalmi értékű badekker - Forgassák, olvasgassák haszonnal. Dalra, vonóra fel, kedves barátaim" – írja Sebestyén Márta.

 

A kötet esszéit írták: Agócs Gergely, Berecz András, Csender Levente, ifj Csoóri Sándor, Dóra Áron, Draskóczy Lídia, Juhász Zoltán, Halmos Attila, Juhász Zoltán, Szerényi Béla

 

Rosonczy-Kovács Mihály, aki maga is gyakorló népzenész hegedűs (a FolkEmbassy – Népzenei Nagykövetség), rendhagyó népdaloskönyvében kilenc tájegységet választott ki a Kárpát-medencéből és Moldvából. Különös gonddal összeválogatva, részletes díszítésekkel ellátott, mégis letisztult kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közöl százötven népdalt. A kötetből kilenc táj jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti-földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mesterei - többek között Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla - személyes hangvételű esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek. A válogatás segítségünkre lesz ünnepeinken, mert találunk benne születésnapi köszöntőt, menyasszonykísérőket vagy éppen karácsonyi regölést, ráadásul a dalok fele el van látva hangszeres akkordkísérettel is. Örömére szolgálhat a kötet azoknak, akik számos népdalt ismernek, de azoknak is, akik csak most találkoznak a népzenével. Méreténél fogva bárhová magunkkal vihetjük: táncházba, folk-kocsmába, kirándulásra vagy nyári táborba. Legyen ez a szép könyv segítségére mindazoknak, akik e kultúra örökségével gazdagodni és másokat is gazdagítani szeretnének.

 

A könyv ünnepélyes bemutatója 2013. március 22-én volt Dresch Mihály és Kelemen László, továbbá Kubinyi Júlia, Janka Barnabás és az Üsztürü közreműködésével.

 

Sajtókapcsolatok: Hegedűs Anna +36-30-565-8442

Fonó Budai Zeneház 1116 Budapest, Sztregova u. 3. Tel: 206-5300

www.fono.hu; www.facebook.com/fonobudaizenehaz