Both Miklós Folkside: Csillagfészek

(FA 280-2, Fonó Budai Zeneház, 2013)

A világzene jó értelemben vett fenegyereke, Both Miklós új formációt épített fel a magyar jazz- és világzenei élet legjobbjaiból. A FolkSide a szokatlan hangszerelésen kívül is valami egészen új hangzást képvisel, ahol elmosódnak a műfaji határok, ahol a külön-külön is elképesztő zenei inspirációval bíró tagok együtt csodákat mutatnak a közönségnek. A zenekar – Both Miklós (gitár, ének), Szokolay Dongó Balázs (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Novák Csaba (bőgő) és Dés András (ütős hangszerek) – 2013 februárjában mutatta be a Fonó gondozásában megjelent első közös lemezét a Budai Zeneházban.

A kvintett a 2011-es World Music Expora állt össze eredetileg alkalmi formációként. A koncert után nyilvánvaló volt, hogy a közös muzsikálást folytatni kell. Az első lemezre kicsit több mint egy évet kellett várni, ezalatt formálódott az a zenei anyag, amely végül a Csillagfészek című albumban testet öltött.

A témákat Both Miklós hozza, ami természetesen tovább alakul a próbákon, mindenki hozzátesz valamit. Mivel a zenekar markáns tagokból áll, a végeredmény egészen más lesz mint a kiindulópont; s a közös muzsikálás olyan, mint egy jó beszélgetés „ami ezek után a zenei beszélgetések után kijön belőle az egy lényegesen továbbgondolt állapot, mint amikor elkezdtünk dolgozni” – vallja Both Miklós.

A szövegek megírásában Babiczky Tibor költő volt segítségükre, aki három saját és kettő, Both Miklóssal közös munkát jegyez a lemezen. A további szövegek Both Miklós saját munkái.

Improvizatív készségnek és inspirációnak nincs híján egyik muzsikus sem a zenekarban. Már önmagában a különleges hangszerelés – basszus gitár és cimbalom együtt – izgalmas kísérletezésekre ad lehetőséget. S – bár mind az öten valódi virtuózok hangszereiken – azt vallják: sokkal inkább törekednek a szép, mint a bravúros zenei megoldásokra.

Both Miklós FolkSide Csillagfészek

1.     Kelj fel napon

2.     Kövek között

3.     Csillagfészek

4.     Erdő

5.     Juhászkutyák ugatnak

6.     A távozó

7.     A szerelemről

8.     De sötétlik…

9.     A túlsó part felé

Both Miklós gitár, ének, Szokolay Dongó Balázs fúvós hangszerek, Lukács Miklóscimbalom, Novák Csaba nagybőgő, Dés András ütős hangszerek

Zene: Both Miklós; Dalszövegek Babiczky Tibor (1., 3., 6.), Both Miklós (4., 8.), Babiczky-Both (2., 9.)autentikus (5., 7.)

Sajtókapcsolatok: Hegedűs Anna +36-30-565-8442

Fonó Budai Zeneház 1116 Budapest, Sztregova u. 3. Tel: 206-5300

www.fono.hu; www.facebook.com/fonobudaizenehaz