Jubileumi MINI-fesztivál (II.)

 

Kamaraműsor

 

 

2013. január 26-án szombaton délután, az Üvegteremben került sor a kamarazenei műsorszámok megtartására. Elsőnek Durkó Péter Három dialógusát (1992) hallgathattuk meg hegedűre és zongorára. Az 1994-ben már díjat nyert alkotás most budapesti bemutatóként hangzott el. A három tételes mű jól aknázza ki a hagyományos összeállítású duóban rejlő lehetőségeket a korszerű hangzás elérésének érdekében. Szecsődi Ferenc – hegedű és Maczelka Noémi – zongora felkészülten szólaltatták meg a művet.

 

Megyeri Krisztina Három dal Weöres Sándor verseire (1992) című darabja a költő megegyező című versciklusára íródott. A tételek címei: A láthatatlan jelenlévőhöz, Az unicornis látogatása, A sötétségnek áldozás. A szöveghez alkalmazkodó zenéket Meláth Andrea – ének és Körmendi Klára – zongora, hibátlan magabiztossággal, magas szakmai színvonalon adta elő.

 

Balogh Máté Gergely Dopo la lettura dell’opera trentottesima [A harmincnyolcadik elolvasása után] című alkotása szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt hangzott el először a Fuga TÉR/ZENE sorozatában. A cím Kurtág Tre pezzi op. 38-as művére utal, a darab annak összefüggéseire épül. Az újabban egyre szívesebben használt cimbalom, az elhangolt klarinétcsalád (basszus, B és Esz klarinét) különleges hangulatot kölcsönöz a műnek. Újrahallgatva is invenciózus, egyéni alkotásnak hallottam. Az akkori és a mostani előadók, Szűcs Péter – klarinét és Szalai András – cimbalom, ismét kifogástalanul muzsikáltak.

 

Serei Zsolt Három kínai négysorosa Li Tai-Po verseire készült 1996 és 1998 között. A derüről, nyugalomról, fájdalomról szóló dalokat Meláth Andrea és Körmendi Klára ihletett tolmácsolásában hallhattuk.

 

Solti Árpád Pulzáció II (2009) című darabját hasonló címen (Pulzációk) már megelőzte egy zongorás kvintett. A két műnek nemcsak a címe, a zenei anyaga is azonos. A szerző elmondása szerint „a darab egyetlen Reihéből és ennek transzformációiból épül föl. A címadás ezen zenei anyagok különböző tempó- és időkezelési mibenlétének demonstrációja.” Szabó Ferenc János – zongora, G. Horváth László – hegedű, Váray Péter – cselló, meggyőzően adták elő a darabot.

 

Decsényi János Csend eléÖt és fél dal Czigány György verseire (1999) című dalciklusának zenéjében, ironikus humorában már sokszor gyönyörködhettünk. Most Meláth Andrea és Körmendi Klára szépen formált előadásában hallhattuk

 

 

Eisenbacher Zoltán*

 

 

Mini-Fesztivál - Kamaraműsor

 

Durkó Péter:                   Három dialógus hegedűre és zongorára

Megyeri Krisztina:         Három dal Weöres Sándor verseire

Balogh Máté Gergely:    Dopo la lettura dell’opera trentottesima – Hommage ŕ Kurtág

Serei Zsolt:                     Három kínai négysoros

Solti Árpád:                    Pulzáció II.

Decsényi János:              Csend elé – Öt és fél dal Czigány György verseire

 

Szecsődi Ferenc  -          hegedű

Maczelka Noémi -          zongora

Meláth Andrea    -          ének

Körmendi Klára  -          zongora

Szűcs Péter         -          klarinét

Szalai András      -          cimbalom

Szabó Ferenc János -      zongora

G. Horváth László          -          hegedű

Váray Péter                     -          cselló

 

Művészetek Palotája Fesztivál Színház

2013. január 26.

 


* A szerző a fővárosi XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola igazgatója, egyetemi filozófia- és esztétika tanári képesítéssel is rendelkező művésztanár.