PRO ARTIBUS DÍJ DIK HEGEMANN BRÁCSAMŰVÉSZNEK

 

 

Stuttgartban a Magyar Kulturális Intézetben ünnepi hangverseny keretében adták át az Artisjus Pro artibus díját Dirk Hegemann brácsaművésznek. Az esten annak a két Hungaroton CD-nek a műsorából szólaltatott meg néhány kompozíciót a kitüntetett a lemezeken is játszó németországi művészek közreműködésével, amelyekért a plakettet és díszoklevelet odaítélték neki. 

 

Dirk Hegemann és Hollós Máté

 

 

A wuppertali születésű Dirk Hegemann 1976 és 1990 között Szabados-Rácz Máriánál tanult hegedülni, majd brácsázni. Ebben az időben nyerte meg a Jugend Musiziert versenyt, s részesült a Német Zenei Tanács és különböző alapítványok díjában. A Berlini Művészeti Főiskolán 1990-ben Strehle professzornál végzett tanulmányát követően kapta meg a Berlini Filharmonikusok Zenei Akadémiája Herbert von Karajan Alapítványa ösztöndíját. 1993-tól 2004-ig a Saarbrückeni Rádió Szimfonikus Zenekarának mélyhegedűse, 2004 óta a SWR Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja. Szólistaként dolgozott a Philharmonia Hungaricával és a Saarbrückeni Rádió Szimfonikus Zenekarával, s tanította a Jeunesses Musicales Világzenekarának brácsásait.

 

 

Dirk Hegemann, akinek ereiben nem csörgedez magyar vér, tanárnője tiszteletére kiválóan megtanult magyarul. S bizonyára ide vezethető vissza a magyar zene iránti elkötelezettsége, amely előbb az 1944-ben 28 évesen munkatáborban elpusztult Kodály-tanítvány Weiner László brácsát foglalkoztató verseny- és kamaraművei, majd Kósa György brácsára és húros hangszerekre írt kompozíciói hangfelvételen való rögzítésére indította. Kósa mélyhegedűs kamarazenéjének a fúvós hangszerekkel és énekhanggal kombinált műcsoportja felvételének tervei már készen állnak Hegemann előadói műhelyében, amelyről méltatásában az Artisjust képviselő Hollós Máté a magas művészi minőséget és a ritkaság-repertoár felfedező erejű tolmácsolását emelte ki.

 

HCD 32717

 

 

HCD 32607