Teljes pompában a Hangistálló

 

2013. június 19., 15:14 szerző: Zsohár Melinda

 

Óbarok-Nagyegyháza – Kívül-belül elegáns, hangulatos és kiváló az akusztikája a hajdani Batthyány-uradalmi istállónak. Többen szívesen eltolnák akár egy város főterére is az impozáns közösségi házat.

A felújított Batthyány-istálló koncertteremként és közösségi házként szolgálja vidéken a legmagasabb kultúrát
(Fotók: Hangistálló)

 

Ribli Ilona csellóművész és férje már akkor látta ezt a szépséget, s a megvalósítandó célt, amikor a szél járt ki-be a lerobbant egykori istálló ablakain. Lapunk folyamatosan hírt adott a makacs álmodozó muzsikus szelíd kitartásáról, s a találóan Hangistállónak keresztelt épület metamorfózisáról. Már akkor világjáró komolyzenészek muzsikáltak szmokingban a töredezett betonon, s a vashordókból (biztonságosra) eszkábált fűrészporos kályhák melege mellett, amikor komfortos művházak kongtak az ürességtől. Igaz, Ribli Ilona és férje, Kolozsvári Mihály elszántsága a hozzá csatlakozók erejét is megsokszorozta. Nem beszélve magáról az épület tulajdonosáról, Hegedűs Imréről, illetve cégéről, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt-ről, amelyik szintén nem látta reménytelennek ezt a missziót. S támogatta az ügyet.

 

A képeken V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a nagyegyházi házaspárral, Kolozsvári Mihállyal és feleségével, Ribli Ilona csellóművésszel

 

Hát íme, a kétszer harmincmilliós Völgyvidék Közösség Leader-pályázat révén valóban teljesen el is készült az a koncert- és kiállítóhely, amely legutóbb V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt is elvarázsolta. A „vidék MÜPÁ-jának” titulálta elismerésként a Hangistállót, s aligha túlzott vele.

 

A rusztikus épület talán szebb is, mint valaha lehetett, de nem procc, nem hivalkodó, s a környezetébe is éppen beleillik. Mert a környezete is gyönyörűséges! Dimbek, dombok, fák, virágok, egy kőhajításnyira autópályától, a fő- és kisvárosoktól, mégis megbújva egy nem forgalmas út mentén. Egyedi ajtók, ablakok, olasz mészkő padozat, padló- és padfűtés, előírásszerű kiszolgáló helyiségek, s vörös függönyös színpad fogadják immár azon művészeket, akik a csupasz betonon is úgy muzsikáltak, ahogyan szívük parancsolta. S a nézőket, hallgatókat, akik egyre inkább hívei is a helynek. Kinn derék méretű parasztkemence épült már korábban - mindig sütnek benne valamit-, mára tető került föléje, régi gerendákból-cserepekből. Az alig háromszáz  lelkes Nagyegyháza ős- és új lakosai büszkék e különlegességre, mára a hitetlenkedőket is meggyőzte az intézmény növekvő népszerűsége.

 

Komolyzenei koncertek, nyugdíjas dalkörök, népzenei kórusok, afrikai dobosok – sokféle műfajt befogadott a ház, amelyik alig öt éve elhagyott gazdasági épületként árválkodott a gazban. A környékbeli kézműveseknek is teret ad a muzsika mellett, amelyik télen felforrósítja, nyáron elandalítja a nagyérdeműt. Helybélieket, messziről érkezetteket, barátokat és ismeretleneket. A klasszikus zene gyöngyszemei címen június 22-én 19 órakor csendül fel az esti hangverseny a Hangistállóban. Ribli Ilona csellóművész Geiger György trombita- és Maros Éva hárfaművésszel zenél, a „ráadás” Geiger György nagyszerű fotóiból nyíló kiállítás lesz. S szokás szerint a kemencében is valami finomság készül, a szellemi táplálék mellé jóféle étekkel csábítva a nyáresti romantikára vágyókat.

 

Zsohár Melinda