Hazám, hazám te mindenem...

 

 

A VIII. Nemzetközi Simándy József Énekverseny helyezettjei és különdíjasai

 

2013 Szeged

 

Az I. kategória helyezettjei:

 

I. helyezett: Ódor Botond

II. helyezett: Ekanem Bálint Emota

III. helyezett: Brezanóczi János Attila

 

A zsűri különdíjban részesítette a következő versenyzőket:

 

Szegedi Benjámin

Szűcs Attila

Kiss Judit Anna

Nagyová Anita

 

A II. kategória helyezettjei:

 

I. helyezett: Heiter Melinda

II. helyezett: Najbauer Lóránt és Nánási Helga

III. helyezett: Boncsér Gergely és Tímár Kinga

 

A zsűri különdíjban részesítette a következő versenyzőket:

 

Rendes Ágnes

Sipos Marianna

Bordás Mária

Harsányi Tamás

 

A III. kategória helyezettjei:

 

I. helyezett: Kálnay Zsófia

II. helyezett: Horti Lilla

III. helyezett: Jánoshegyi Anna és Pataki Bence

 

A zsűri különdíjban részesítette a következő versenyzőket:

 

Breinich Beáta

Finta Diána

 

 

Mélyen tisztelt Jutka asszony, tisztelt kollégák, kedves versenyzők!

Hölgyeim és uraim!

 

A záróesemény, a gálahangverseny hangjai még csak most csendülnek majd fel, de ilyenkor már csökken a feszültség, enyhül az izgalom, és egyre inkább az ünnepélyesség érzése tölti ki a Szegedi Nemzeti Színház színpadát és nézőterét.

 

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara nevében – úgy érzem – jól eső érzéssel állapíthatom meg, hogy ez a verseny szép, emlékezetes négy nap marad az emlékeink között, így magam is az öröm és a köszönet hangján kívánok most megszólalni és gratulálni minden résztvevőnek, akár díjazottként, akár művészi tapasztalattal gazdagodva távozik városunkból.

 

Mindenek előtt köszönöm a több mint hatvan fiatal versenyzőnek, ifjú énekesnek, akik elfogadták invitálásunkat és eljöttek a „napfény városába”, vállalva a megmérettetés kihívásait. Ezzel a bemutatkozásukkal természetesen a névjegyüket is letették egy olyan tehetségkutató versenyen, amelyet többen Magyarország legnagyobb, illetve legmeghatározóbb énekversenyének tartanak. Hallottam olyan vélekedést is, hogy aki hazánk énekesi kultúrájának igazán részese és ismert alakja kíván lenni, nem kerülheti ki a Simándy József nevét viselő nemes vetélkedést.

 

Jól tudjuk, hogy a legtehetségesebb diákoknak is szüksége van tanári irányításra, egy külső kontrollra, így a felkészítő mesterek, zongorakísérők szerepét és ennek fontosságát kiemelten kell méltatnunk. Nehéz szavakat találni, amelyek képesek kifejezni azt az elismerést, amely önzetlen művészi és pedagógiai munkájukat elismeri.

 

A versenyre delegáló intézmények együttműködését, és a családok jelentős anyagi áldozatvállalását is lényegesnek tartom itt megemlíteni és köszönetemet feléjük is kifejezni.

 

A támogatók széles köre – akár az állam, akár a magánszféra területéhez kapcsolódik – meghatározóan fontos segítséget nyújtott, mivel a Nemzeti Kulturális Alap, a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Megyei Jogú Város aktív közreműködése a verseny életben tartását és újbóli megrendezését jelentette. Köszönet illeti őket is, valamint a számos zenei együttes, egyesület és magánszemély felajánlását is, amivel az ifjú tehetségek fellépéseit, pályájuk jövőbeni kiépítését segítik. A média tájékoztató szerepe egy ilyen kulturális eseményről, amely a klasszikus zene, illetve az opera világában történik, kiemelten fontos, mivel a nagy nyilvánosság felé ők juttatják el a produkciókat. Így a helyi sajtó és a televíziósok felvételei mellett a Duna Televíziónak és a Bartók Rádiónak, valamint munkatársaiknak is hálásan mondok köszönetet.

 

Hölgyeim és uraim!

 

Sokan vagyunk most itt, akik példaértékűnek tartjuk azt az együttműködést, ami a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Szegedi Nemzeti Színház és az egyetem Zeneművészeti Kara között létrejött több mint egy évtizede. Számos  produkciót hoztunk létre közösen, amelynek sikereit látva együtt tudunk azoknak örülni. A Zeneművészeti Kar legtehetségesebb tanítványainak nemcsak lehetőséget, hanem szakmai rangot is jelentett, hogy diplomahangversenyükön a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével játszhattak. Úgy vélem, hogy a Simándy versenyre jelentkező énekes hallgatók számát is növelte az a vonzerő, hogy – amennyiben a gálahangverseny résztvevői lesznek – módjukban áll választott áriájukat zenekari kísérettel előadni.

 

Most egy teljesen más gondolatkörhöz kapcsolódó lehetőségről szeretnék szót ejteni. 2016-ban ünnepeljük Simándy József születésének 100. évfordulóját, akinek nagyívű pályája városunkból indult. A rendelkezésünkre álló idő viszonylag hosszú, így a jubileumra méltó módon felkészülhetünk. A nyilvánosság meghatározó erejét is felhasználva szeretném ma itt is hangsúlyozottan elmondani, hogy e gazdag kulturális múlttal rendelkező város további fejlesztése egy művészeti centrum kiépítése nélkül elképzelhetetlen. Valójában a pécsi Kodály Központhoz hasonló létesítmény megvalósítására gondolok, amelynek alapkőletétele a Simándy centenárium alkalmából lenne a legidőszerűbb, a legméltóbb.

 

Ennek megvalósítása – véleményem szerint – nemcsak a döntéshozók felelősségén múlik. Szükség van az egész város művészeti életéért tenni akaró emberek és intézmények összefogására, szándékuk kifejezésre juttatására, mert csak erre építve tudnánk megvalósítani a szegediek száz éves álmát, a ZENEPALOTA felépítését. Az alapos közgazdasági tervezés és annak várható hatásai fontosak, de egy ilyen épület létrehozásakor nem a rövid távú üzleti tervek, hanem a perspektivikus, egy biztos jövőképpel rendelkező és az egész város fejlődését inspiráló bölcs és nagyvonalú döntés a legfontosabb, hasonlóan a Klébelsberg Kunó miniszteri tevékenysége idejében létrehozott  Dóm téri épületegyüttes megvalósulásához. Az állam, a város és az egyetem szoros együttműködése és egymásra utaltsága már eddig is számos elismerés, sőt világra szóló siker forrása volt Szegeden. Reményeim szerint ez adhat erőt a mostani döntéshozóknak, mely döntés minden bizonnyal a jövő generációi elismerését, köszönetét és jogos büszkeségét is kiválthatja majd.

 

A VIII. Simándy énekverseny gálahangversenyéhez visszatérve szeretném még a következő gondolataimat megosztani önökkel.

 

Simándy József művészi hitvallását, amely az éneklés örömére és a művészi alázatra figyelmeztet – Simándyné Jutka asszony és a zsűri tagjai – a verseny megnyitóján megszólalásukkal meggyőzően tártak a jelenlévő hallgatóság elé. Ezen gondolatok által Simándy József szellemisége a verseny teljes időtartama alatt jelen volt a Fricsay Ferenc Hangversenyteremben ugyanúgy, mint most itt, a Szegedi Nemzeti Színházban, és jelen vannak nyaranta Keszthelyen és Balatongyörökön is, ahol szintén nagy odaadással ápolják a művész emlékét.

 

Simándy József szobra a balatongyöröki mólónál, készítette: KOPPÁNY TAMÁS

 

Jelenjen meg itt még a nemzetközi zsűri tagjainak névsora: Simándyné Jutka asszony — tiszteletbeli zsűritag. Ókovács Szilveszter a zsűri elnöke, operaénekes, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Temesi Mária DLA, Liszt díjas operaénekes, tanszékvezető egyetemi tanár, a verseny alapítója és művészeti vezetője, Csengery Adrienne operaénekes, Kiváló művész, a Magyar Zenei Tanács tiszteletbeli elnöke, Gulyás Dénes operaénekes, Kiváló művész, az LFZE tanára és a pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója, Kerek Ferenc DLA, Liszt díjas zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár, az SZTE ZMK dékánja, Gyüdi Sándor Liszt díjas karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Fuchs Ferenc zongoraművész, karmester, a Kolozsvári G. Dima Zeneakadémia professzora, Bátor Tamás operaénekes, a Budapesti Művészetek Palotája koprodukciós igazgatója.

 

A verseny zárásaként – mintegy útravalóul – az ifjú énekművészeknek azt tanácsolom, hogy kövessék Simándy József kiemelkedő művészetének, emberi nagyságának példáját és annak üzenetét. Kérem, hogy soha ne feledjék Kodály Zoltán meghatározó gondolatainak egyikét:” A zene múlhatatlan része az egyetemes műveltségnek, zene nélkül nincs teljes értékű ember.”

 

Prof. Kerek Ferenc DLA

a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar

alapító dékánja, a zsűri tagja

 

Szeged, 2013.május 12.

Szegedi Nemzeti Színház

 

(A VIII. Nemzetközi Simándy József Énekverseny gálahangversenyén elhangzott beszéd szerkesztett változata.)