Elhunyt Guttman Mihály erdélyi zenepedagógus

1926-2013

87. életévében 2013. július 9-én elhunyt Guttman Mihály zenetanár, karnagy, zenepedagógus, az erdélyi magyar kórusmozgalom kiemelkedő egyénisége – közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

        Guttman Mihály 1926. július 21-én született Petrozsényben. Iskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, majd az aradi katolikus gimnáziumban fejezte be. Kolozsváron végezte el a konzervatóriumot, emellett a Bolyai Tudományegyetem geológia-csillagászattan szakán is diplomát szerzett.

1950-58 között a kolozsvári zeneiskola intézményalapító igazgatója volt, 1959-75 között a kolozsvári filharmónia művészeti titkári teendőit látta el. 1986-os nyugdíjazásáig kamarazenét tanított a zeneiskolában, kórust és zenekart vezetett, sokszor vezényelte a kolozsvári magyar opera és a kolozsvári állami filharmónia zenekarát.

1989-ben újraalapította a Romániai Magyar Dalosszövetséget, amelynek haláláig tiszteletbeli elnöke volt. Munkásságát számos romániai és magyarországi kitüntetéssel ismerték el. 2008-ban hiánypótló kiadványt adott ki Romániai magyar zeneszerzők címmel.

Guttman Mihály hitt az erdélyi magyarság megmaradásában és életerejében, maga is aktív tagja volt a közéletnek, kulturális, társadalmi és politikai fórumok állandó résztvevője volt. Ugyanakkor szakmai tudásával, mély emberségével állandóan figyelemmel kísérte a kórusok életét, működését és repertoárját, folyamatos lelkesedésével biztatta, bátorította tevékenységüket” – idézte az elhunyt zenepedagógus alakját a sajtónak is elküldött részvétnyilvánításában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Guttman Mihályt a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezték örök nyugalomra.

(Forrás: MTI)