In memoriam Szilágyi Péter *

1954 – 2013

A megfellebbezhetetlen hír felröppent, majd továbbszökkent, gomolygott, elárasztotta a várost, csúfolódón besötétítette az eget, s mi csak sírtunk, fogtuk egymás kezét, s riadtan kérdezgettük: s most hogy lesz, mi lesz ezután? Te már nem felelsz, ám Rólad annál többen szólnak.

Emlékeznek a csupa szív, fiatal körösszakáli trombitás fiúra, aki Debrecenben tanult, de az akkori karnagy már hívta kisegíteni a berettyóújfalui fúvószenekarba. A főiskolai diploma megszerzése után már tanárként Ő oktatta a rézfúvósokat, majd 1977. október 15-től felkérték a zenekar vezetésére. Boldogan vállalta, tanulta a vezénylés minden mozzanatát, majd tanította is azt.

A tanítványait szigorú szeretettel szerette. Sokat adott és sokat követelt, s mindezt könnyedén, humorral, jókedvvel fűszerezve tette. Az eredmény hamarosan jelentkezett: előbb a megyében, majd országszerte e kicsi hazában, s majd sorra Európa országaiban. Első hely, kiemelt első díj, Summa cum laude minősítés, különdíjak sokasága, meghívások, kézfogások, baráti ölelések; saját, házi zeneszerző!

De Ő megmaradt szerénynek, szigorúnak, aki mindig 120%-ot követelt, hogy a koncerten 100%-ot hallhasson a közönség!

Tévedhet az okos is: Ő nem!

Tudja mit tesz, minden időben.”

-        írja Horváth Imre. Lehet, hogy Róla írta?

Fiatalon igazgató lett, a kollégáit sokra becsülte, számított rájuk, hitt bennük. Hite, szakmai alázata és tudása a kiválóra minősített művészeti iskolák sorába emelte a városi zeneiskolát! A koncertre járók sokasága élvezhette a tanárok és tanítványok szívből jövő előadásait, magas színvonalú produkcióit: olyankor csak csöndesen mosolygott, de elnéző sosem volt!

Kritikájával nem bántott, hanem nevelt! Röptette, szárnyaltatta a legjobbakat, róluk sokszor beszélt és várta őket, haza! Boldog volt, ha megérkeztek és beültek újra a zenekarba!

Ilyenfajta büszkeséggel beszélt a fiairól és az unokáiról is. Szenvedélyesen szerette a focit, az utazást, a természetet, de mindenekelőtt az embereket!

Óriási lánggal égette az élet gyertyáját, de az a láng tiszta, átlátható és meleg volt. Sok embernek jutott belőle: gyermeknek, szülőnek, unokának, szomszédnak, barátnak, testvérnek, munkatársnak.

A zene hangjai beépültek a lelkünkbe, életünk végéig velünk maradnak, s mint minden szépre, emlékezni fogunk rá és Rád, aki ezzel megörvendeztettél bennünket.

Sok-sok történet, sztori, szereplés, foci- és csocsóbajnokság, fesztivál, verseny részletei röpködnek még évtizedeken keresztül a múló időben, és tartanak itt Téged közöttünk, akik mind-mind szerettünk! Máris hiányzol!

Drága Igazgató Úr! Karnagy Úr! Képviselő Úr! Drága Péter!

Rólad már csak a szörnyű hír üzen:

Szívén egyszerre csend lett

Érezte, hogy megoldott

mindent … hogy elpihenhet”.

Most mi búcsúzunk! Üzenj a csillagokkal, a sasokkal, a suttogó falevelekkel!

Mindannyian kedveltünk, szerettünk! Nyugodj békében!

 

Gyula Ferencné

 

 

 

 



* A nekrológ szerzője Gyula Ferencné, volt Országgyűlési képviselő, a berettyóújfalui kulturális bizottság tagja, helyi képviselő. A búcsú szövege nem hangzott el, egy kottapulton volt elhelyezve, ahol a részvétnyilvánítók elolvashatták.