Balog Zoltán: A zenei nevelés egy életforma

 

Kodály Zoltán megtanította nekünk, hogy a zenei nevelés nem egy tantárgy, nem egy iskolai anyag, amit el kell sajátítani, hanem egy életforma” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kecskeméti Nagytemplomban, a Kodály Művészeti Fesztivál megnyitóján, 2013. július 15-én.  A miniszter ugyanakkor elgondolkodtatónak nevezte, hogy amíg több mint 30 országból jönnek a szemináriumra Kodály-módszert tanulni, „mi meg lassan elfelejtjük". A közös éneklésre azt is mondhatnánk, „hogy a lélek lélegzetvétele – fogalmazott a miniszter, aki egyben a fesztivál fővédnöke is volt. Véleménye szerint a kodályi örökség mintha egy kicsit megkopott volna, eltűnt volna a fiatal generáció életéből, „hiányzik a zenei köznevelésből”. Utalt Kodályra, aki azt írta: mielőtt más népeket akarunk megérteni, magunkat kell megismerni és erre semmi sem alkalmasabb, mint a népdal. „Önök is ismerik azt az élményt, amikor hallgatják Kodály zenéjét, amikor magunkra ismerünk és megerősödünk abban, hogy milyen jó, hogy magyarok vagyunk" – fogalmazott a miniszter. Szólt arról is, hogy Kodály „nehéz időkben mutatkozott erős embernek, nagy művésznek.

 

Álláspontja szerint, ha a mozgásszervi betegségekre a mindennapos testnevelés kínálkozik gyógyszernek, akkor a mindennapos zenei nevelés a „zenei mozgásszervi betegségekre kínálkozik jó gyógymódnak.

 

A Kodály Művészeti Fesztivál augusztus 2-ig tartott, azzal egyidejűleg rendezték meg a 27. Nemzetközi Kodály Szemináriumot, amelyre 33 országból érkeztek zenepedagógusok. A fesztivál nyitókoncertjén a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Debreceni Kodály Kórus lépett fel.

 

Forrás: MTI | 2013. július 15.