Fischer Annie centenáriuma

 

A világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulója alkalmából kamarafesztivált rendez jövő ősszel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Koncertközpont.

 

Mivel a jubileum 2014 nyarára, pontosabban július 5-re esik, így a méltó megemlékezés 2014 őszére marad. A centenárium alkalmából rendezendő minifesztiválon nemcsak azok lépnek pódiumra, akikhez - mint például Prunyi Ilonához - személyes kapcsolatok fűzték a művészt, hanem bemutatkozási lehetőséget kapnak a nevét viselő ösztöndíj kedvezményezettjei is.

 

"Fischer Annie hivatalosan nem volt a Zeneakadémia tanára, ő a pódiumról tanított. Mesterünkként tiszteljük, és feltétlenül szeretnénk a tőle nyert becses örökséggel valamit kezdeni, azt a felnövekvő tehetségeknek átadni, a pályájuk részévé tenni" - hangsúlyozta az eseménysorozatot beharangozó sajtó tájékoztatón dr. Batta András, a LFZE rektora. Emlékeztetett rá, hogy a zongoraművész halála, 1995. április 10. óta az Óbudai Társaskör évente megemlékezik Fischer Annie-ról dr. Székely György orvosprofesszor, a Centenárium patrónusa, szervezője, a Semmelweis Vonósnégyes hegedűművész tagja rendezésében.

 

A sajtótájékoztatón dr. Székely Györgyön kívül szintén ott volt Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, aki elmondása szerint mély barátságban volt Fischer Annie-val. Meggyőződése szerint Fischer Annie „jelenség volt, aki nem zongorázott, hanem történeteket mesélt a billentyűkön. Mert minden jelentős művész mögött igaz történetek vannak, amit úgy mondanak el, hogy érzékletessé váljon mindaz, ami a hangokon túl rejtőzik". 

 

Dr. Székely György arról is beszélt, hogy Fischer Annie tévéfelvételeiből Kanadában DVD-felvétel is készült, melynek magyar verzióját szeretnék megvalósítani és a kiadványt elérhetővé tenni. legyen. Dr. Batta András megemlítette, hogy az évfordulóra összegyűjtik a művész rádiófelvételeit.

(Forrás: FIDELIO/MTI/rzs)