Megjelent Lajkó Félix első citerás lemeze

 

Lajkó Félix: Mező (FA 283-2)

 

http://www.vajma.info/kepek/2013/08/01/kultura_Lajko-Felix-elso-citeras-lemeze-a-vilagzenei-toplista-elen.jpg

 

1983 – Lajkó Félix megkapja élete első citeráját. 2013 – Lajkó Félix elkészíti élete első citerás lemezét. 30 év nem kevés idő, különösen egy citera szemszögéből. Lajkó Félix ennyi ideje használja azt a citerát, melyet akkoriban édesanyjától kapott. A citera pedig ez idő alatt követi, viseli, tűri tulajdonosa allűrjeit, vállalva azt az egyediséget, hangzást, küldetést, amelyre rendeltetett. Ennek az egyedülálló kapcsolatnak a csodálatos lenyomata ez az album. Vélhetően mérföldkő a citerát értők, használók, fogyasztók körében…Mert mindeddig  nem tudtuk, hogy citera így is szólhat. Félix új távlatokat, mélységeket, síkokat nyit meg,  újat mutat és talán ismételhetetlent is egy hangszer értelmezésében, kihasználásában.Hogy világzene született? Talán több is annál, de ezt már mindenki maga döntse el, 1x, 10x, 100x meghallgatva ezt az albumot.

 

Lajkó Félix ugyanolyan lélegzetelállító virtuozitással, elmélyült művészi érzékenységgel és zsenialitással kezeli a citerát mint a hegedűt. Ez élete első, gyermekkori, és ezért különösen kedves hangszere. Először a 2012. évi Budapest Folk Fest nyitókoncertjén játszott közönség előtt citerán, majd a rákövetkező évben számos hazai és külföldi koncerten formálódott az a zenei anyag, amely végül a most megjelent Mező című lemezen testet öltött. A lemezbemutató koncertre a Budapest Folk Fest 2013 gáláján került sor nagy sikerrel az új BMC központ épületében a Fonó szervezésében.

 

“Számomra biztos tanulsága ennek a koncertnek az, hogy vannak őstehetségek, akiknek minden zenévé válik a kezükben - ebből a szempontból mindegy a hangszerválasztás. Lajkó zenéje leginkább Lajkóról szól, egyénisége kisugárzik minden hangjából. Épp ez a tulajdonsága garancia a sodró lendületre. Olyan rusztikus, naiv erő rejlik ebben a muzsikában, amely pillanatok alatt magával ragadja a közönséget.” (H. Magyar Kornél: Zenei végvárak on: fidelio.hu)

 

Lajkó Félix Mező c. citerás lemeze szeptemberben tovább vezeti a WMCE világzenei toplistáját! Mivel a lista első helyén a '90-es évek eleje óta nem szerepelt magyar lemez, nagy dicsőség nemcsak a művészeknek hanem a magyar lemezkiadásnak is, hogy második hónapja a Mező szerepel az élen!

 

Közreműködik: Lajkó Félix citera, Brasnyó Antal brácsa, Kurina Ferenc bőgő, Kurina Mihály cimbalom.