2013. október 14-17. között kerül megrendezésre Várpalotán az V. David Popper Nemzetközi Csellóverseny.

 

A mostani versenyt a névadó tiszteletére rendezzük ebben az évben, emlékezve halálának 100. évfordulójára. David Popper gordonkaművész, zeneszerző 1843. június 16-án Prágában született, 1913. augusztus 7-én Bécsben halt meg. Magyarországra 1886-ban hívták meg a Magyar Királyi Zeneakadémiára, a gordonka és vonósnégyes tanszak tanárának. Hubay Jenővel világhírű vonósnégyest alapított, amely évtizedeken át meghatározó jelentőségű volt a magyar koncertéletben. Különböző kamaraegyüttesekkel és mint szólista szerepelt, később a Zeneakadémia karmestereként is koncertezett.

 

Popper Dávid, mint zeneszerző is kiváló helyet foglalt el a zenevilágban. Közel hetvenöt gordonkadarabot írt és számos más művet egyéb hangszerekre. Pedagógiai művei, karakter és szalondarabjai, átiratai a gordonkairodalom remekei.

 

A versenyt 13 évvel ezelőtt Várpalota Város Önkormányzata karolta fel és azóta is fő támogatója, a várpalotai Zeneiskolával együtt. A verseny létrehozásának alapgondolata, hogy lehetőséget adjon a fiatal csellisták azon korosztályának, akik még zeneiskolában, illetve középiskolában tanulnak, ugyanakkor már nemzetközi versenyen mutathassák meg tudásukat, felkészültségüket és tehetségüket. Az „Együtt a tehetségekért” Tehetségsegítő Tanács támogatásával ezek a törekvések megvalósulnak ezen a nemzetközi versenyen.

 

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a David Popper Nemzetközi Csellóverseny rangos helyet és szerepet tölt be a nemzetközi versenyek sorában. 2000-ben az első versenyen 14 országból 53, 2003-ban 10 országból 36, 2006-ban 17 országból 58, 2009-ben 9 országból 28 versenyző vett részt. A mostani, 2013-as versenyre 14 országból 40 csellista adta le jelentkezését. A verseny igazi nemzetköziségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a mostani versenyre érkeznek az USA-ból, Kínából és Japánból is fiatal csellisták.

 

Az előző versenyek magyar győztesei között találhatók  ifj. Várdai István, Kokas Dóra, Szabó Ildikó, Szabó Laura, Cvik Ildikó, Tetézi Boróka, Pákolitz Andrea, Jámbor Janka,  Stankowsky Endre, Umenhoffer Erik és nem utolsó sorban a várpalotai születésű Farkas Olívia gordonkaművészek.

 

A verseny nyilvános, két fordulóban zajlik és 4 korcsoportban (9-21 éves korig) kerül megrendezésre. Az eredményhirdetés és az ünnepélyes díjkiosztó után a nyertesek gálakoncerten mutatkoznak be. A verseny helyszíne: a "Jó Szerencsét" Művelődési Ház Színházterme (Várpalota, Honvéd u. 1.), a gálakoncertre pedig október 17-én 17 órakor kerül sor a Thury Vár Rendezvénytermében. Mindenkit szeretettel várunk!

A versennyel kapcsolatban a részleteket megtekinthetik:

https://www.facebook.com/pages/International-Cello-Competition-David-Popper-for-young-cellists/495889600421159