Elhunyt Király Éva

 

A Magyar Wagner Társaság és Archívum tiszteletbeli elnökét életének nyolcvankettedik évében 2013. július 7-én érte a halál.

 

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQm5IQSmJcxGNWlZhpiP1jJv7fgb2Zc9QHnjC7M5XhSwKV4qKnu

Király Éva elévülhetetlen érdemeket szerzett hazánkban Richard Wagner zenéjének és eszmeiségének népszerűsítése terén – volt olvasható a 2013. július 11-én a Magyar Wagner Társaság és Archívum közleményben. Lelkesedésével a társaságot a hazai és külföldi zenei élet elismert szervezetévé emelte. Tizenhárom éves vezetése alatt a tagok létszáma háromszáz fölé emelkedett, több mint száz előadást és operabemutatót szerveztek, valamint összesen hatvannyolc publikáció látott napvilágot közreműködésüknek köszönhetően.

Munkája elismeréseként Király Éva tavaly a Richard Wagner Társaságok Nemzetközi Szövetségének legmagasabb rangú kitüntetését, az Arany-W elnevezésű díjat nyerte el. A kitüntetés átvételekor kijelentette: ez a különleges megbecsülés "kötelez bennünket arra, hogy minden igyekezetünkkel óvjuk, ápoljuk, terjesszük a felbecsülhetetlen értékű wagneri hagyatékot most és a jövőben is." A megtisztelő díjat a világ százötvenkilenc Wagner-társaságának mintegy negyvenhatezer tagját képviselő Eva Märtson elnök már csak a kórházban tudta átnyújtani Király Évának, akitől augusztus 2-án a Farkasréti temető Makovecz-termében vettek végső búcsút tisztelői.

(Forrás: FIDELIO – rzs)