HIRDETÉS

 

Meghalt a legendás magyar dalszövegíró

 

2013. szeptember 7. – én váratlanul hunyt el Miklós Tibor, magyar író, műfordító, dalszövegíró, rendező, színházvezető a Rock Színház alapítója és igazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségi tagja.

 

Budapesten született 1947. június 5-én. Irodalom-esztétika, illetve esztétika-filozófia szakon végzett az ELTE-n, Varsóban folytatta színházi tanulmányait. Több dalszöveget írt, 1980-ban a Rock Színház művészeti vezetőjeként világhírű musicalek magyar szövegkönyveit készítette el. Fontos szerepe volt ezen musicalek színpadra állításában.

 

Miklós Tibor nevéhez fűződik számos világhírű musical (a Jézus Krisztus Szupersztár, Hair, Fame, Evita, West Side Story) magyar adaptációja.

 

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

 

A rock volt az élete, melyről „Ilyenek voltunk" című életrajzi ihletésű darabjában is vallott. Miklós Tibor a Generál együttes szövegírójaként tűnt fel, nevéhez fűződött A krónikás, a Légy jó mindhalálig, az Anna Karenina, a Kiálts a szeretetért!, a Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai című mesejáték, valamint a néhány hete bemutatott, Beatles-dalokból összeállított musical szövegkönyve is.

 

Olyan slágerek fűződtek nevéhez, mint a Különös Szilveszter, a Boldogság, gyere haza és az Álmodj, királylány. Ő állította össze a világ teljes musicaltermését bemutató, Musical című lexikont. Munkásságát Huszka Jenő-díjjal, Artisjus Életmű-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével és Nádasdy Kálmán-díjjal ismerték el - közölte az MTI-vel Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke.