Támogatott tehetséggondozás a Bartók Konziban

 

A Nemzeti Tehetség Program több témakörben írt ki nyári táborok megvalósítását segítő pályázatokat. A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola országosan egyedülálló módon szerepelt ezeken: összesen 8 millió forintot nyert el úgy, hogy az oktatásért felelős miniszter minden beadott programjukat támogatta, minden esetben a kért teljes összeggel.

 

A különféle táborok más-más korosztályt, diákcsoportot céloznak meg. Az újonnan érkező diákok gördülékeny iskolakezdését, a tehetséggondozás folytonosságát szolgáló program keretében az intézményt és környékét ismerhetik meg a 9. osztályosok, míg önismereti- és drámapedagógiai foglalkozások segítségével csapattá kovácsolódásukat támogatják.

 

Az iskolai nyelvtanulásban kiemelkedő diákok közül harmincan vehetnek részt annak a tábornak a munkájában, amely vizsgáztatóként tevékenykedő, külsős nyelvtanárok vezetésével ad egy egyhetes, intenzív képzést. A tematikus napokra számos egyéb programmal is készülnek a szervezők (kirándulás, táncház, közös főzés), ahol végig angolul, illetve németül folyik a társalgás. A fúvószenekar határon túli magyar diákokkal ad közös koncertet, a felkészülési időszakban hangszertörténeti előadásokat is hallgatnak. Ezenfelül minden diákcsoport bemutatja saját országának népzenei hagyományait is, ezzel a csapatok jobb megismerésére is lehetőség nyílik.

 

A kamarazenekar Purcell Dido és Aeneas című operájával tölti a tábor hetét. A zenei anyag elsajátításán túl a barokk kor különböző aspektusait mutatják be a résztvevőknek: a jelmezek és díszletek elkészítéséhez megismerkednek a kor viseleteivel, színházi hagyományaival és művészettörténeti témájú előadásokra is sor kerül.

Az elnyert nagy összegű támogatások révén színes, tartalmas táborokkal gazdagodik az iskola tehetséggondozó programja.

 

(Forrás: FIDELIO)