FELLNER ANDREÁRA EMLÉLKEZÜNK

 

 

Kanadában 2013. augusztus 22-én elhunyt Fellner Andrea.

Pályáját 1959-ben a Magyar Rádió Külföldi Adások Főszerkesztőségén kezdte, szerkesztőként a Kodály Zeneoktatási Módszer Magyarországon kívül műsorsorozatával. 1971-től 1980-ig a Magyar Televízió Zenei Főosztályán szerkesztő főmunkatársként dolgozik. Nevéhez fűződik az MTV Nemzetközi karmesterverseny, rendezőverseny, Kodály énekverseny, a televízió Zene Klubja és számtalan dokumentumfilm és egyéb zenei műsor. 1980-1995 között a Promptvision canadai cég alapítója, majd 1991-től Budapesten létrehozza a Polaris Filmgyártó és Forgalmazó Kft-t.
Családjával és férjével, Vecsernyés János rendezővel együtt gyászoljuk.

 
Televíziós Művészek Társaságának tagsága és elnöksége
Szinetár Miklós elnök

 

***


1980-ban Kanadába költözött, ahol más telekommunikációs területen próbált újítani saját film- és videostúdiójában. 1992-ben Budapesten is létrehozott egy vállalkozást, amelyben észak-amerikai tapasztalatait hasznosította. Itthon forgatott alkotásai közül kiemelkedik a Budapesti Fesztiválzenekar alapításának 25. évfordulójára készült összeállítás.


Sok éven át szerkesztette a Budapesti Tavaszi Fesztivál látványos imázs filmjeit. Élete végéig szenvedélyesen szerette a tehetséges embereket és művészeket. A Fellner Andrea szerkesztő-producer és Vecsernyés János producer-rendező alkotópáros az elmúlt harminc év alatt forgatott filmjeiből jelentős műveket adományozott a köztévé archívumának. A több mint százezer percnyi felvétel között szerepelnek interjúk többek közt Tony Curtisszel, Puskás Ferenccel, portréfilmek mások mellett Kocsis Zoltánról, Varga Imréről, Szász Endréről vagy Fenyves Loránd hegedűművészről, továbbá koncertfelvételek, balett filmek.

 

Az elhunyt kívánságához hűen Fellner Andreától Budapesten, 2013. szeptember 26-án a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában vettek végső búcsút volt kollégái, barátai és tisztelői.