Szakdolgozatok az ELTE BTK Zenei Tanszékéről

 

Szerkeszti: dr. Bodnár Gábor

 

Boruzs Barbara, a The Owl and the Pussy-Cat – Stravinsky, Edward Lear és egy nonszensz jazz-kísérlet című, az áprilisban rendezett VI. Országos Művészettudományi Diákköri Konferencián kategóriagyőztes dolgozat készítőjének bemutatkozása:

 

1990. július 12-én születtem Debrecenben. Tanulmányaimat a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdtem, ahol Szabó Dénes tanítványaként a Cantemus Gyermekkórusban énekeltem. A Vikár Sándor Zeneiskolában elsőként furulyázni tanultam, majd gordonkáztam, de a zongora maradt az a hangszer, melyen a mai napig játszom. Középiskolai tanulmányaimat a Művészeti Szakközépiskolában folytattam szolfézs, zeneelmélet és karvezetés szakon. 2010. április 29-én kiemelkedő tanulmányi teljesítményeimért polgármesteri elismerésben részesültem.

 

2010 szeptemberében felvételt nyertem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának ének-zene BA-szakára, majd 2011-ben a karvezetés szakirányt is elkezdtem, dr. Erdős Ákos tanítványaként. Hercz Dorman Aliz tanárnő ebben az évben hívta fel figyelmemet az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, és bemutatta nekem Stravinsky utolsó befejezett művét, a The Owl and the Pussy-Catet. A dalhoz kapcsolódó szakirodalom elenyésző volt, így a lehetőségek kiaknázatlansága késztetett arra, hogy elkezdjek foglalkozni a művel. 2012-ben dolgozatom ötletével megkerestem dr. Bodnár Gábor tanár urat, aki készségesen fogadott. A kemény munka végül sikerrel járt: 2013. április 4-én a XXXI. OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekciójának (VI. OMDK) Zeneelmélet, zeneszerzés és szakmódszertan tagozatában első helyezést értem el. Májusban a Zenei Tanszék franciaországi tanulmányútjának keretében a kórussal a Párizsi Magyar Intézetben léptünk fel, ahol Bodnár Gábor tanár úr zongorakíséretével előadtam Stravinsky művét. (A hangversenyről felvétel készült, mely CD-formátumban is elérhető.)

 

Szakmai és tanulmányi eredményeimmel a 2013/2014-es tanévben Köztársasági Ösztöndíjra pályáztam, melyet sikeresen megnyertem. Ugyanebben a tanévben kezdtem el a magyar minort, mivel az MA képzést ének-zene és magyar szakos tanárként szándékozom folytatni, majd az ELTE PhD képzésében szeretnék részt venni, hogy kutatásaimat tovább folytathassam.

 

Boruzs Barbara