Elhunyt Ferencz Éva

 

Életének 62. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Ferencz Éva, Magyar Örökség-díjjal kitüntetett énekes, színész, előadóművész.

 

http://web.t-online.hu/ppksz/emlekest.jpg

 

Ferencz Éva gyergyószárhegyi székely család gyermekeként 1951. június 17-én Szolnokon látta meg a napvilágot - olvasható a Budapest Főváros II. kerületi önkormányzat honlapján. A művész pályája a Magyar Televízió Röpülj páva! énekversenyének díjazottjaként indult 1970-ben, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. A Kaláka és a Honvéd Művészegyüttessel járta az országot, majd prózai, musical és operett műfajban aratott sikereket az ország színházaiban, 1993-tól Erdélyi Zsuzsanna Európa- és Kossuth-díjas néprajzkutatóval járta a Kárpát-medencét.

 

Világ békessége (1977), Világ váltságáért (1998), Idvezlégy Bódog Szent István királ'! (2000), Tündérvilág (2002) és A Testi-lelki kenyerünk (2003) címmel jelentette meg lemezeit. Ferencz Éva a Magyar Kultúra Lovagja, a Széchenyi Társaság díjazottja, valamint Tinódi-lant díjjal kitüntetett művész; a magyar zenei és prózai néphagyomány elkötelezett ápolója és közvetítője volt, aki vallotta, hogy "megörökölt múltbéli kincseink, szellemi értékeink továbbéltetése nyelvünk, nemzetünk megmaradásának záloga" - olvasható az önkormányzat honlapján.

 

Első komolyabb elismerése a Magyar Televízió Röpülj páva! énekversenyének díja volt 1970-ben. Később a Kaláka és a Honvéd Művészegyüttesek tagjaként lépett fel országszerte. Kőszínházban prózai, musical és operett műfajban egyaránt sikereket aratott. 1993 után Erdélyi Zsuzsanna Európa- és Kossuth-díjas néprajzkutatóval gyűjtötte a magyar zenei és prózai néphagyomány kincseit a hazai és a határon túli magyar közösségekben.

 

Lemezei:

 

·       Világ békessége (1977)

·       Világ váltságáért (1998)

·       Idvezlégy Bódog Szent István királ’! (2000)

·       Tündérvilág (2002)

·       A Testi-lelki kenyerünk (2003)

·       Szót mond a Fiúisten (2006)

 

Elismerései:

·       A Magyar Kultúra Lovagja

·       Széchenyi Társaság díja

·       Tinódi-lant díj

·       Klebelsberg Kuno-díj (2001)

·       II. Kerületért Emlékérem (2005)

 

(Forrás: Ferencz Éva honlapja)