Szakdolgozatok az ELTE BTK Zenei Tanszékéről

 

Szerkeszti: dr. Bodnár Gábor

 

 

Besse Attila, a Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics – Három fantasztikus tánc című, a VI. Országos Művészettudományi Diákköri Konferencia Zenei előadás – zongora tagozatán 2. helyezést elért dolgozat készítőjének bemutatkozása:

 

1992. augusztus 14-én születtem Székesfehérváron, ahol tanulmányaimat a Kossuth Lajos Általános Iskola ének-zene tagozatán kezdtem meg, Mohai Judit irányításával, míg zongorázni a Hermann László Zeneiskolában tanultam, Peresztegi Nagy Istvánné osztályában. A középiskolát német-magyar szakon végeztem a Vasvári Pál Gimnáziumban. 2009-ben a VIII. Országos Négykezes-és Kétzongorás Versenyen (Balassagyarmat) I. helyezést és a Ferenczy György Alapítvány különdíját, egy év múlva a Fejér megyei Diáknapok Szólóhangszer-kamarazenekar kategória nagydíját és Székesfehérvár megyei jogú város közgyűlésének különdíját nyertem el. Kiemelkedő tanulmányi teljesítményemért 2012-ben a Zenei Nevelésért Alapítvány Tálos Edit-díjával jutalmaztak.

 

2011 szeptemberében felvételt nyertem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának ének-zene BA-szakára, a következő tanévben a karvezetés szakirányra, valamint a magyar nyelv és irodalom minorra. Dr. Ivanyickaja Irina tanárnő ekkor hívta fel a figyelmemet az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára és megmutatta nekem Sosztakovics kezdeti pályaszakaszának egyik legkiemelkedőbb zongoraművét, a Három fantasztikus táncot. A kapcsolódó szakirodalom elenyésző volt, ezért igazán izgalmassá vált az önálló kutatás lehetősége, ráadásul a mű különösen kedvessé vált számomra, mivel igazából még nem hatott rá még semmilyen művészeti irányzat: így „tisztán”, külső hatások tanulmányozása nélkül tudtam foglalkozni a zeneszerző művészetével.

 

Dolgozatommal és a Sosztakovics-darab előadásával a Művészeti és Művészettudományi Szekció Zenei előadás – zongora tagozatának második helyezését értem el, majd egy hónap múlva, a Zenei Tanszék kórusának franciaországi tanulmányútja keretében a Párizsi Magyar Intézetben játszhattam el a művet. (A hangversenyről felvétel készült, mely CD-formátumban is elérhető.)

 

Jelenleg az ELTE-BTK harmadéves, BA-szakos hallgatója vagyok – szakmai eredményeimmel a 2012-2013-as tanévben a kari Tudományos Ösztöndíj Pályázatot maximális pontszámmal nyertem meg. Tanulmányaimat MA-képzés keretében szeretném folytatni ének-zene – magyar nyelv és irodalom szakon, a későbbiekben pedig doktori képzésben továbbvinni az elkezdett kutatásaimat.

 

Besse Attila