A Hazám-díj 2013. évi kitüntetettjei

 

 

http://www.origo.hu/i/1202/20120208-interju-fischer-ivannal-a-budapesti.jpg

Fischer Iván zeneszerző, karmester,

 

 

http://media.port-network.com/picture/instance_2/90249_2.jpg

 

Marton Éva operaénekes,

 

Haraszty István szobrászművész, Ilia Mihály irodalomtörténész, Kornai János közgazdász, Bitó László író, orvos, fiziológus, valamint Végel László író kapja meg az idén a Hazám-díjat.

 

A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című költeményéről kapta nevét; az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll.

 

A Hazám-díj kuratóriuma (elnöke Vámos Tibor villamosmérnök, tagja Ágh Attila közgazdász, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője, a XXI. Század Társaság elnöke, Révész Tamás egyetemi tanár, Romsics Ignác történész és Varga Gyula professor emeritus) a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták.

 

A díjra a társaság tagjai tehetnek javaslatot, a kitüntetett személyiségek közé pedig minden esztendőben választanak egy külhoni magyar művészt vagy tudóst is. A XXI. Század Társaság által 13. alkalommal odaítélt elismeréseket november 9-én adják át Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

 

A XXI. Század Társaság tagjai a hagyományoknak megfelelően a díjkiosztó ünnepség előtt koszorút helyeznek el József Attila sírján a Fiumei úti temetőben.

 

(Forrás: MTI/fidelio-rzs)