LISZT FERENC HANGLEMEZDÍJ-2013

 

 

A Liszt Ferenc Hanglemezdíjat, a Liszt-hangfelvételek Grand Prix-jét Forrai Miklós, az 1973-ban 29 év kényszerű szünet után újjá alakult Liszt Ferenc Társaság első főtitkára hozta létre, 1975-ben. Azóta egyetlen esztendő kivételével minden évben sor került a Liszt-felvételek vetélkedőjére és a díjak kiosztására. Ez tehát idén a 38. Liszt Grand Prix verseny.

 

A nemzetközi pályázat tekintélyét mutatja, hogy a nagydíjas felvételek előadói között olyan jelentős, világhírű művészek is szerepeltek, mint Herbert von Karajan, Sir George Solti, Sir Thomas Beecham, Alfred Brendel, Cziffra György, Lazar Berman, Claudio Arrau, Martin Haselböck, vagy a Liszt összes zongoraművét 53 CD-n megjelentető Leslie Howard. Hazai művészeink közül Ferencsik János, Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely, Farkas Gábor – a lista hosszú, ideje volna újra kiállítást készíteni a díjnyertes felvételekből, amint azt az első 17 év után tettük. A bíráló bizottság elnökei is hazai zeneéletünk kiemelkedő tekintélyei közül kerültek ki, hogy csak néhányukat említsük: Farkas Ferenc, Kadosa Pál, Lukács Miklós, Kroó György (aki csaknem egy évtizedig volt a zsűri elnöke), Soproni József, az elmúlt években pedig többek között Falvai Sándor, Kovács Sándor, és a legutóbbi versenyen Medveczky Ádám.

 

Az egyes versenyeken mindig az előző naptári év folyamán készült új vagy felújított régi felvételek pályázhatnak. A különböző években meglehetősen eltérő a jelentkezők száma, hiszen nem mindig Liszt áll az érdeklődés középpontjában. A 2011. évi Liszt-bicentenárium azonban különösen gazdag termést eredményezett a 2012. évi verseny számára. Ehhez képest az idei versenybe mindössze hat felvétellel neveztek be öt ország cégei; a közreműködő művészek pedig három országot képviseltek (jelentős magyar túlsúllyal) – nagy örömünkre, hiszen ez nem mindig így van. Ráadásul a magyar versenyzők ezúttal igen eredményesek voltak.

 

A 2013. évi verseny zsűrije a következő tagokból állt:

Medveczky Ádám karmester, elnök, Papp Márta zenetörténész, Jandó Jenő és Gulyás István zongoraművész- és tanár zsűritagok.

 

A zsűri a következő döntést hozta:

Nagydíjat (Grand Prix) kapott a Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok, Rohmann Imre,

 

http://www.lisztsociety.hu/index_htm_files/3439.png

 

Schöck Atala és Fejérvári Zoltán „Liszt Bicentenáriumi Album” című CD-je, amely többek között olyan ritkaságokat tartalmaz, mint a Malédiction, a Jeanne d’Arc zenekari dal. A CD-t a Hungaroton adta ki. A CD egy világpremier-felvételt is tartalmaz: a De profundis című, zongorára és zenekarra írott zsoltárt, amelyet Rohmann Imre a mű kéziratából rekonstruált és a felvételen a billentyűk mellől vezényelt. A betétfüzet műismertetéseit a neves Liszt szakértő, Paul Merrick írta. Az Osztrák Rádió külön műsorban számolt be a lemezről és a monumentális Liszt monográfia szerzője, Alan Walker is elismerően nyilatkozott róla.

 

Elismerő oklevelet kapott Szokolay Balázs saját kiadású „Voices of the Piano” című CD-je. A lemez egy élő koncertfelvételeket tartalmaz, többek között a három Petrarca szonettet, a 15. és 6. Magyar rapszódiát, az 1. és 5. Consolation-t, Schubert és Schumann dal-átiratokat, és 2 Wagner átiratot: a Lohengrinből Elza álmát és a Trisztán és Izolda c. operából Izolda szerelmi halálát. A CD műismertető füzetét ugyancsak Paul Merrick készítette.

 

(Forrás: Liszt Ferenc Társaság)