Dr. Báll Dávid*

 

Adalék Földes Andor életének

tanulmányozásához[1]

 

D:\DOKUMENTUMOK\DOKUMENTUMOK 2013. 08\PARLANDO\ETUDE magazin\EDS1349996091VPTGXK 2.jpg

 

Földes Andor életét és művészi munkásságát a korábbiakban már két alkalommal mutattam be.[2] Írásom apropója az 1953 decemberében, az Etude Magazine-ban (USA) megjelent cikk felfedezése, amely Földes Andor tollából született, „Impressions of a Musical Journey to Africa” címmel. A Hans Adler Music Museum and Library-nek köszönhetően fellelhető egy oldal-részlet egy johannesburgi lapból, a Randy Daily Mailből is, ahol Földesről és Hans Adlerről látunk közös fotót.[3]

 

Az Etude Magazine „napjaink egyik legjelesebb zongoristája”-ként mutatta be Földest, aki nemrégiben adott sikeres koncertkörútat Dél-Afrikában és a környező országokban. Megtudjuk, hogy Földes és felesége, Lili – aki mindig elkísérte Őt – Londonból indulva, 1953 májusában kezdi meg az afrikai turnét, amelynek első állomása Nairobi, Kenya volt. Az utazás igen emlékezetesre sikerült, ugyanis Khartoum és Nairobi között, még a levegőben, a repülőgép jobb szárnyába villám csapott, nem kis riadalmat okozva. Az érkezést követően a másnapi koncertjének helyszínére, az újonnan épült Kenyai Nemzeti Színházba látogattak, ahol Földesnek alkalma nyílt megismerkedni a hangszerrel.[4] Ekkor érte az első meglepetés: miután igen ismerősnek tűnt neki a zongora, érdeklődésére felvilágosították, hogy tizennyolc hónappal ezelőtt a londoni Steinway House-tól vették azt, így Földes már biztos lehetett abban, hogy két évvel korábban azon a hangszeren játszotta Brahms No. 1. d-moll zongoraversenyét a londoni Royal Albert Hallban.

 

A második meglepődés – tudjuk meg írásából – Nat Kofskyval, a kiváló hegedűművésszel való találkozáskor érte. Kofskynak köszönhetően – Carl Flesch egykori tanítványa, aki 1951 óta a Kelet-Afrikai Zenei Konzervatórium vezetője volt – Földes képet kaphatott a város zenei életéről.[5] Földes megtudta, hogy az intézmény 1944-ben nyitotta meg kapuit – csupán néhány tanár közreműködésével, akik javarészt a háború alatt ott állomásozó brit haderő tagjaiból kerültek ki –, és diákjainak száma az elmúlt néhány évben rohamosan, 250 főre bővült. Habár a növendékek döntő százalékát európai tanulók tették ki, a zene iránti érdeklődés más származású fiatalokban is növekedést mutatott – írta Földes.


A különböző népcsoportok, afrikaiak, goaiak békében megfértek egymás mellett, és Földes megjegyzi, hogy nem sokkal korábban, egy tizennégy éves afrikai fiú, Ambrose Nyange, a londoni Associated Board of the Royal Schools of Music által rendezett elméleti vizsgán a maximális pontszám 95 százalékát érte el. Az őslakos diákok közül jónéhányan Európában fejezték be a tanulmányaikat, majd visszatérve oktatóként segítették honfitársaikat. Földest megelégedéssel töltötte el, hogy betekintést nyerhetett a város muzsikus-életébe, és külön öröm számára, hogy a jegyek mindkét szólóestjére elfogytak – a színház körülbelül 450 személy befogadására volt alkalmas. A koncertműsorok állandó résztvevői mellett – többek között Bach, Beethoven, Schumann – az amerikai Copland, Thomson és William Schumann műveit játszotta, amiket a reprezentatív közönség igen lelkesen fogadott (Mary Baring asszony, Kenya kormányzójának a felesége is a hangversenylátogatók között volt, aki – Földestől tudni – maga is remek clavichord-játékos hírében állt).

 

A sikeres bemutatkozását követően Salisbury-be látogattak, újabb két zongoraest kedvéért. A hangszer tekintetében korántsem volt olyan szerencsés mint néhány nappal ezelőtt, de a második jelenésekor egy kiváló Steinway zongorával áldotta meg a sors. Fellépésének támogatója egy amatőr zenekedvelőkből álló társaság volt, a Salisbury Classical Record Club, ami vállalkozó szellemű titkárnőjének, Bettie Templarnak köszönhetően igen hamar Dél-Rodézia vezető koncertszervező irodájává válhatott. Olyan művészeket foglalkoztatott a háborút követően mint Claudio Arrau, Eileen Joyce, Mischa Elman, Isobel Baillie. Földestől azt is megtudjuk, hogy a Classical Record Club a Cape Town University Opera Company számára is szponzorált egy rodéziai körútat, akik hat operát mutattak be – köztük Menotti „The Medium” című művét, ami Földes szerint a leggyakrabban játszott amerikai opera –, nagy sikerrel. Földes jelen volt a pusztán egy éves múltra visszatekintő Salisbury Municipal Orchestra koncertjén, amely szerinte, bizonyos fenntartásokkal, igen jó előadást produkált. Dél-Rodéziában mindenki izgatottan várta a manchesteri Halle Orchestra megérkezését, akik az épp megszületésének századik évfordulóját ünneplő Bulawayóban, Dél-Rodézia második legnagyobb városában adtak hangversenyeket.

 

A művész találkozott a Rhodesia Herald kritikusával, M. B. Collingwooddal, aki maga is kiváló pianista volt és számtalan zenei témáról folytattak eszmecserét. A cikkből kiderül, hogy miután Földes értesült a kortárs amerikai komponisták művei beszerzésének nehézségeiről – a dollár-korlátozás miatt –, felkereste jónéhány kiadással foglalkozó barátját, hogy küldjenek másolatokat a nemrégiben kiadott, előadásra és tanításra szánt kottáikból, amik a Salisbury Zenei Könyvtárnak a magját képezhették.

 

A turné utolsó állomása Union of South Africa – a mai Dél-Afrikai Köztársaság – volt, ahol tizennégy hangversenyt adott.[6] Az első koncertre érkezése utáni nap került sor Johannesburgban, a már több mint 20 éve Afrikában élő, német származású Hans Adler által vezetett Johannesburg Musical Society-nek. Földestől megtudjuk, hogy Adler foglalkozását tekintve üzletember ugyan, de szívében muzsikus, aki nem sokkal korábban fejezte be három koncertből álló sorozatát mint csembalista, a South Africa Broadcasting Corporation-nek.[7] Földes két alkalommal az S. A. B. C. Orchestra szólistájaként lépett pódiumra, Jeremy Schulman és Anton Hartmann vezényletével. Schulmannal, a kontinensen először felcsendülő Bartók II. zongoraversenyét játszotta, rendkívül nagy sikerrel. Hartmann dirigálásával, mindössze egy rövidke próbát követően, Mozart K. 453. G-dúr koncertjét adta elő. Az S. A. B. C. könyvtára számára számos kisebb lélegzetű darab és – a művész nagy örömére – néhány amerikai mű is rögzítésre került (köztük Copland Story of Our Town című darabja is).

 

Földesnek az egyik legmegragadóbb zenei élményt a Cape Town Municipal Orchestrával való közös muzsikálás jelentette. Beethoven No. 4. G-dúr zongoraversenyét adták elő, Enrique Jorda inspiráló vezényletével. A cikkből megtudni, hogy Jorda ezidőtájt nagy sikerrel vezette a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekart is. Földes rendkívüli tehetségnek tartja és nagy jövőt jósol számára. Nehéz lenne saját múltjában Beethoven eme koncertjéhez Jordánál jobb kísérőt felidéznie.

 

Földes, tartózkodása alatt, Dél-Afrika jeles művészeivel találkozott. Ezen személyek egyike volt Adolph Hallis, kiváló zongoraművész, aki – Földestől tudni – Port Elizabeth-ben született, majd európai tanulmányait követően Johannesburgban telepedett le, s vált a város élvonalbeli pianistájává, pedagógusává. A glasgow-i születésű – akkor a Cape Town University Zenei Tanszékének vezetője, s Dél-Afrika egyik legkiválóbb zeneszerzője – Dr. Eric Chisholm Zongoraversenyéből játszott Földesnek, ami különösképp felkeltette figyelmét. Cape Town-ban lehetősége volt személyesen is megismerni a komponistát és örömmel hallotta, hogy 1953 őszére tervbe van véve az alkotó amerikai látogatása. Szintén e városban találkozott Alfred Van Wyckkel, a fiatal, dél-afrikai zeneszerzővel, aki megígérte, hogy annak ellenére, hogy eddig leginkább zenekarra alkotott, ír Földes számára darabot.

 

Földes nem csupán nagy, hanem kisebb városokban is fellépett, mint Port Elizabeth, Queenstown, Umtata, Kimberley. A közönség igen lelkes volt, a ráadásoknak felettébb örültek, s minden esetben a két választható program közül a zeneileg „nehezebbet”, „igényesebbet” választották. Beethoven Op. 109. E-dúr szonátáját számos helyen ő mutatta be a publikumnak, s igen jóleső érzés fogta el, amikor a másnap megjelenő újságok kritikáiban a cikkíró köszönetét olvashatta, hogy a koncertlátogatóknak nem a már lerágott csontot jelentő Chopin Asz-dúr polonézt és Beethoven cisz-moll (Holdfény) szonátáját játszotta, amiket szinte minden zongoraesten hallgatnak.

 

Földes a beszámolójának záróbekezdésében írja, hogy nagyon boldog, amiért aláírta az afrikai turnéra vonatkozó szerződést. Sosem gondolta volna, hogy ilyen kellemes időt fog eltölteni Afrikában és reméli, lesz még lehetősége ennek a nagyszerű, zeneileg nem igazán felfedezett kontinens lelkes közönségének játszani.

 

Köszönetnyilvánítás

 

Hálás vagyok Benabdallah Marouan kritikai megjegyzéseiért, melyeket ezúton is köszönök.

 



* Báll Dávid zongoraművész, Magyary Zoltán Posztdoktori Ösztöndíjas. Főiskolai adjunktus (NyF), egyetemi tanársegéd (LFZE, DE). Bővebben: http://lfze.hu/oktatok/1571.

[1] A fénykép 1947-ben, Földes Lili Two on a continent című könyvének megjelenésekor készült.

[2] DLA doktori dolgozat (2011.): http://lfze.hu/netfolder/public/PublicNet/Doktori%20dolgozatok/ball_david/ és A nemes feladat – emlékezés Földes Andorra születésének századik évfordulóján, Parlando 2013/6. (2013. nov.). http://www.parlando.hu/2013/2013-6/BallDavid-FoldesAndor.pdf (2013. nov. 19).

[3] Hans Georg Adler (1904 – 1979), a Johannesburgi Zenei Társaság alelnöke volt. (Forrás: wikipedia.)

http://hansadlermusic-mediainfo.blogspot.hu/2013/02/blog-post_13.html

[4] A koncert a színház nyitóhangversenye volt. (Forrás: Báll Dávid: Földes Andor életútja és művészi munkássága – DLA doktori értekezés:22.)

[5] Carl Flesch (1873. okt. 9. – 1944. nov. 14.) magyar származású hegedűművész, -tanár.

East Africa Conservatoire of Music – a mai Kenya Conservatoire of Music. (Forrás: Grove Music Online.)

[6] A Randy Daily Mailben közölt, a fentebb említett képnek köszönhetően tudjuk, hogy Földes 1953. május 17-én kezdte meg johannesburgi tartózkodását.

[7] A továbbiakban S. A. B. C.