DOHNÁNYI 30

Jubileumi hangverseny a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola
30 éves fennállása alkalmából

 

 

 

 

Veszprém újonnan felavatott, kiváló akusztikájú hangversenytermében, a Hangvillában ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola.

 

A bensőséges hangulatú, időnként fergeteges koncert előadóit, a régi és jelenlegi tanárokat, diákokat, Veszprém város közönségét Molnár Péter igazgató, majd Porga Gyula polgármester köszöntötte. Veszprém életében kiemelt helye van a művészeteknek – hangsúlyozta a polgármester úr, majd elismerően nyilatkozott az iskolának a város és az ország zenei életben betöltött meghatározó szerepéről.  A Hangvilla az a közösségi tér – mondta a polgármester – amely a művészetek, ezen belül a zene segítségével teremt érzelmi, szeretetteljes kapcsolatot a város lakói között. Az intézmény volt növendékei pedig koncertező művészként a város és Magyarország hírnevét emelik a világ koncerttermeiben.  A város számít az intézmény jövőbeli munkájára, a kiváló zenei teljesítményére – jelentette ki Porga Gyula.

 

 

 

 

A koncert házigazdája Hartmann Péter, az induló iskola első osztályának diákja volt. Felidézte az iskola életének jeles eseményeit, majd a fellépő művészek beszéltek az alma materhez kapcsolódó emlékeikről. Kiss Katalin, a Magyar Állami Operaház zenekarának első oboistája méltatta volt tanára, Egyed József oboaművész szakmai-emberi nagyságát. Kiss Katalin oboajátékát Molnár Orsolya kísérte, aki a Szakközépiskola 1988-as önállóvá válásakor kezdte meg tanulmányait a Völgyhíd téri épület első évfolyamában. Jelenleg iskolánk művésztanára. Füzesséry Zoltán zongoraművész, az intézmény volt tanára, aki jelenleg Grazban a Zeneművészeti Egyetemen tanít, beszélt a diákokhoz fűződő élményeiről. Borbásné Gazdag Gabriella, a Reneszánsz Kamarakórus egykori karvezetője kiemelte a kórus sikeres szereplését, a Neerpeltben megrendezett Nemzeközi Ifjúsági Kórusversenyen elért Summa cum Laude I. díj elnyerését. A Kamarakórus egykori tagjai a jubileumi hangversenyen Sweelinck muzsikájával idézték fel a belgiumi sikereket.

 

Draskóczy Zoltán gitárművész virtuóz játékát visszatapsolta a közönség. A volt diák Magyarországon elsőként kapott előadóművészi diplomát gitár szakon és örömmel gondolt vissza a „konzis évekre”.

 

 

Simai László trombitaművész által irányított Brass In The Five együttes és Méhes Csaba pantomimművész művészileg kimagasló és egyben rendkívül szórakoztató műsorát a közönség nagy tapssal jutalmazta. Simai László-eMer-Ton és Artisjus díjas trombitaművész- ugyancsak a Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskola diákja volt és immár 20 éve tanára. A rézfúvósötös 1992-ben alakult. Első fellépésükre II. Erzsébet angol Királynő magyarországi látogatása alkalmával került sor. A Királynő iránti tiszteletük jeleként angol nevet választó együttes több díjjal és számos koncerttel büszkélkedhet. Az együttes tagjai kötődnek az iskolához, volt diákként, illetve tanárként. A jubileumi koncerten vidám arcukat mutatták meg: a Budapest Fringe+ Fesztiválon több díjjal is jutalmazott előadásaikból válogatták össze Hu-Morzsákcímű előadásukat. Saját feldolgozásaik különlegességek, melyet Méhes Csaba pantomimművésszel és az összetéveszthetetlen Brass in the Five hangzással fűszerezve tálaltak igazi csemegeként.

 

Az Auer Szimfonikusok és az iskola jelenlegi kórusa Cimarosa Magnificat című művével emlékezett azokra a tanárokra és diákokra, köztük Zámbó István Liszt-díjas karnagyra, akik már eltávoztak az élők sorából. Zámbó István 1990-1995 között az iskola igazgatója volt.

 

 

A Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola kórusa számos versenyen szerepelt kiemelkedő eredménnyel. A 2006-ban Kodály Zoltán Nemzetközi Kórusversenyen III. helyezett, 2013-as Zeneművészeti Szakközépiskolák Országos Énekkari Versenyén I. helyezett vegyeskar karnagya Veress Györgyné Petrőcz Mária.

 

A Kováts Péter vezette Auer Szimfonikusok a Mendelssohn Kamarazenekar Alapítvány és a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola közös elhatározásából a Veszprémi Ünnepi Játékokhoz kapcsolódóan alakult. A fesztiválzenekarként működő együttes elsősorban az iskola jelenlegi és volt növendékeiből, valamint fiatal veszprémi muzsikusokból áll össze. Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas, Liszt díjas – hegedűművész meghatározó alakja Veszprém zenei életének. Megalakulása óta tanára a szakközépiskolának, emellett 2001 és 2013 között az igazgatói teendőket is ellátta. Évek óta vezeti az Auer Szimfonikusok munkáját. A koncert fináléjaként Bernstein On the town című művét adták elő nagy sikerrel.

 

 

 

A koncertről és az elmúlt 30 évről a Bartók Rádióban is hallhatunk. Bolla Milán műsorvezető – aki ugyancsak dohnányis diákként végezte középiskolai tanulmányait – riportsorozatot készít az iskola volt neves diákjaival, többek között Hajnóczy Júlia operaénekessel, Szabó Judit csellóművésszel, a Keller vonósnégyes tagjával, valamint Kováts Péter hegedűművésszel, Füzesséry Zoltán zongoraművésszel és Molnár Péter klarinétművésszel, az intézmény jelenlegi vezetőjével.

 

 

N. Prém Zsuzsanna